Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

«Έφυγε» ο σ. Χάρης Κουτσουράς



Το ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του σ. Χάρη Κουτσουρά, που έφυγε, πρόωρα, σήμερα από τη ζωή.

Ο σ. Χάρης Κουτσουράς γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη, γιος καπνεργατών κι έγινε κι ο ίδιος εργάτης στη συνέχεια της ζωής του, οικοδόμος στο επάγγελμα. Από τα εφηβικά του χρόνια πήρε ενεργό μέρος στους αγώνες του λαού μας και γι’ αυτό διώχτηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε από τη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967.

Ο σ. Χάρης Κουτσουράς οργανώθηκε το 1962 στη Νεολαία της ΕΔΑ και στη Νεολαία Λαμπράκη με τη δημιουργία της, της οποίας διετέλεσε μέλος του Τομεακού Γραφείου της Οργάνωσης στην πόλη του. Τον Απρίλη του 1967 συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο, μέχρι τον Ιούνη του 1968 και με την απόλυσή του, ανυποχώρητος από τις αρχές του, συμμετείχε στη συγκρότηση ομάδας νέων κομμουνιστών. Από το 1967 μέλος του ΚΚΕ, μέσα στις δύσκολες συνθήκες για το λαό και το κίνημά του από την επιβολή της δικτατορίας, τίμησε μέχρι το τέλος της ζωής του την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του.

Με την απόφαση του ΚΚΕ για τη δημιουργία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, το 1968, ο σ. Κουτσουράς περνάει στη δουλειά της ΚΝΕ. 
Συλλαμβάνεται ξανά στα τέλη του 1968, περνά από στρατοδικείο και φυλακίζεται για 43 συνεχόμενους μήνες στις φυλακές Γεντί Κουλέ, Αβέρωφ και Κορυδαλλού στα χρόνια ‘69-’71 και στη συνέχεια στρατεύεται, τα χρόνια 1972-1974, υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία. Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού της Συμβουλίου της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης τα χρόνια 1975-1976.

Ο σ. Κουτσουράς ανέλαβε πολλές υπεύθυνες δουλειές για την ΚΝΕ και το Κόμμα στις Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα. Υπήρξε μέλος του ΔΣ και γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, υπήρξε μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ‘67-’74.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγο, στα παιδιά του, στην οικογένεια και σε όλους τους οικείους του σ. Χάρη Κουτσουρά.

Ανακοίνωση της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ


Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής της ΚΝΕ, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην γυναίκα του Ρούλα, στα παιδιά του Μαρία, Σαββίνα και Θανάση και σε όλους τους οικείους του και τονίζουν:

«Ο σύντροφος Χάρης συνδύαζε τη μαχητική ανυποχώρητη στάση με τα χαρακτηριστικά του εργάτη λαϊκού αγωνιστή. Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές για το Κόμμα και το κίνημα ήταν παρών και έδωσε αταλάντευτα τη μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό για να κρατηθούν τα κομμουνιστικά επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος».

Την Κυριακή η πολιτική κηδεία


Η κηδεία του Χάρη Κουτσουρά θα γίνει την Κυριακή 7 Οκτώβρη στις 4 μ.μ., στο Λουδία Θεσσαλονίκης και θα είναι πολιτική. 

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ ΜΙΚΡΟΑΣΤΏΝ




Στην τραγική υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου γίνεται διάφανος ο ρόλος της δημοσιογραφίας, η θέση της αστυνομίας, η κατάσταση της σιωπηλής πλειοψηφίας. Στα βίντεο που κυκλοφόρησαν, από τη μια φαίνονται οι δυο ιδιοκτήτες να  κλωτσούν βάναυσα τον ανήμπορο νέο, παρόλο που ο ίδιος δεν αντιστέκεται, και από την άλλη μεριά κάποιοι θεατές, που από ό,τι μάθαμε αργότερα εκτός από έναν δεν αντέδρασαν σ’ αυτήν τη βαναυσότητα. 
 
               Κι εκ των υστέρων ξεκίνησε  η κριτική για τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών και του σιωπηλού πλήθους, με την τελική επωδό για τον εκφασισμό της κοινωνίας. Μόνο που για τον εκφασισμό της κοινωνίας πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά πρώτα και κύρια και μετά να προσθέσουμε τις ψυχολογικές και κοινωνιολογικές μας αναλύσεις, τις παντός καιρού. 
 
Γιατί φαίνεται πως η σταδιακή στροφή σημαντικού τμήματος της κοινωνίας σε ρατσιστικές κι εθνικιστικές αντιλήψεις έχει παρελθόν ενός τέταρτου του αιώνα, αν ορίσουμε ως αφετηρία τα αλήστου μνήμης συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Στοχευμένα, στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης παίχτηκε από τα αστικά κόμματα το παιχνίδι του εθνικισμού και ρατσισμού επιδιώκοντας να δημιουργήσουν δήθεν αίσθημα ασφαλείας, υποδεικνύοντας σαν εχθρό και αίτιο των συμφορών μας το μετανάστη. Στη δεκαετία του ’90 παρουσιάζονταν  σαν απειλή για την ασφάλειά μας οι πρώτοι αλβανοί μετανάστες, μετά κάθε μετανάστης ως υγειονομική βόμβα και στο κέντρο της Αθήνας γίνονταν επιχειρήσεις σκούπας εναντίον των μεταναστών, επί εποχής κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο Α. Λοβέρδος ως υπουργός Υγείας  για να …προφυλάξει την ελληνική οικογένεια έστηνε ολόκληρο σκηνικό διαπομπεύοντας οροθετικές γυναίκες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζοντάς τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους αφήνει έκθετους στο ρατσιστικό μένος. 

Το 'πνιξαν


Ο «Ριζοσπάστης» ήταν η μοναδική εφημερίδα που ασχολήθηκε χτες (και μάλιστα ως βασικό του θέμα) με τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, τις αποφάσεις της και τις δηλώσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων, που συνιστούν ευθείες πολεμικές απειλές στη Ρωσία, ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στην ευρύτερη περιοχή. Το θέμα πραγματικά «θάφτηκε» από τον αστικό Τύπο, παρότι συνιστά μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, σε συνέχεια των αποφάσεων και των σχεδιασμών που χάραξε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλη. Εξω από κάθε σχολιασμό έμεινε και η ελληνική εμπλοκή σ' αυτά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, η οποία επιβεβαιώνεται από την ίδια την ατζέντα της Συνόδου αλλά και από τα όσα έγιναν και συμφωνήθηκαν κατά την προχτεσινή επίσκεψη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα, ορισμένοι από τους πρωινούς σχολιαστές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης έκαναν ένα γρήγορο πέρασμα από το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», με ύφος «μία απ' τα ίδια», θέλοντας και μ' αυτόν τον τρόπο να υποτιμήσουν τις εξελίξεις στα μάτια και στα αυτιά όσων τους παρακολουθούν, και ενισχύοντας το κλίμα του εφησυχασμού, όπως κάνει άλλωστε και η κυβέρνηση. Κανένας εφησυχασμός δεν χωράει! Αποφάσεις και δηλώσεις όπως αυτές στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ προδίδουν πολεμική προπαρασκευή, με την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να σέρνουν το λαό στη δίνη της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που κλιμακώνεται...

Διαφήμιση των νέων προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας


 
Πηγή: Eurokinissi

Το νέο γύρο προγραμμάτων που στα λόγια στόχο έχουν την «καταπολέμηση της ανεργίας», όμως στην πράξη δημιουργούν προσωρινές, κακοπληρωμένες και με μειωμένα δικαιώματα θέσεις εργασίας, με παράλληλη επιδότησή τους για την εργοδοσία, παρουσίασε την Πέμπτη 4 Οκτώβρη το υπουργείο Εργασίας.

Ανάμεσα στα πέντε προγράμματα που παρουσιάστηκαν, περιλαμβάνονται «δράσεις κατάρτισης, πρακτικής και πιστοποίησης» και προγράμματα που απευθύνονται σε νέους με υψηλό βαθμό επιστημονικής ειδίκευσης, επιδοτώντας την εργασία σε «δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους», σε σύνδεση με το «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης.

Ο κ. Πάιτ και η Αλεξανδρούπολη σαν …51η πολιτεία




Ο κ. Πάιτ και η Αλεξανδρούπολη σαν …51η πολιτεία 

 


Σαν κυβερνήτης της …51ης πολιτείας των ΗΠΑ, συμπεριφέρεται και κινείται ο Αμερικάνος πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, στην Αλεξανδρούπολη. Την Τετάρτη ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, επισκέφτηκε τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), προκειμένου, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να ενημερωθεί για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού!

«Είναι ένας φανταστικός οικονομικός πόρος. Βλέπεις αυτό το λιμάνι, βλέπεις τη γεωγραφική θέση του και συνειδητοποιείς πόσο αχρησιμοποίητο οικονομικό δυναμικό υπάρχει σε αυτές τις εγκαταστάσεις» (!!!) ανέφερε χαρακτηριστικά, στην διάρκεια της επίσκεψης του. Ο Πάιατ λοιπόν βλέπει «ευκαιρίες» στην Αλεξανδρούπολη. Σχεδιάζει και μάλιστα δημοσιοποιεί τα σχέδια των ΗΠΑ για το λιμάνι της πόλης. Κανονικός κυβερνήτης! Τοποτηρητής με αυξημένες εξουσίες. Ντίλερ για τις αμερικάνικες επιχειρήσεις! Και κυρίως κεντρικός εκφραστής των στρατιωτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ για την περιοχή. 

Κατρακύλα με «ουρές»


Φωτό αρχείου από κινητοποίηση εναντίον πλειστηριασμών και κατασχέσεων 
Φωτό αρχείου από κινητοποίηση εναντίον πλειστηριασμών και κατασχέσεων

Η κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών τις προηγούμενες μέρες, όπως και συνολικά τα «ζόρια» που αντιμετωπίζουν οι τραπεζικοί όμιλοι, είναι ενδεικτική για το ότι κάθε άλλο παρά «ανέφελη» είναι η πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, και με μεγαλύτερη ένταση μετά από το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου.

Αυτή είναι, εξάλλου, η «κανονικότητα» του καπιταλισμού, όπου το κυνήγι του κέρδους και ο ανελέητος ανταγωνισμός κινούν τα πάντα, και πάει πολύ η κυβέρνηση και όλες οι υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις που αναζητούν τις «λύσεις» στις «αγορές», να καμώνονται ότι πέφτουν από τα σύννεφα για το πώς αυτές λειτουργούν.

Στην περίπτωση των τραπεζών, ανεξάρτητα απ' τα όποια κερδοσκοπικά «παιχνίδια» έπαιξαν τις προηγούμενες μέρες με τις μετοχές τους, στα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει όλο το «ανάθεμα», δεδομένες είναι οι δυσκολίες και τα προβλήματά τους τόσο να απαλλαγούν από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια που συσσώρευσε ο προηγούμενος γύρος καπιταλιστικής κερδοφορίας, όσο και να αντλήσουν νέα κεφάλαια για να τροφοδοτήσουν εκ νέου με «ζεστό» χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο διευθυντής 11ου Δημ. Σχολείου Χίου απαντά στους φασίστες!


 

«Μπορεί το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού να έχει πέραση στο εκλογικό χρηματιστήριο αλλά ο λαός μας έχει γερά κόκαλα, δεν πρόκειται να ανεχτεί ούτε την «προστασία» σας ούτε το να πεταχτούν στον Καιάδα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών»

 

Ο διευθυντής 11ου Δημ. Σχολείου Χίου απαντά στους φασίστεςΑπάντηση στη ρατσιστική δράση της αποκαλούμενης «Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα» που μέσω εξωδίκων και συγκεντρώσεων υπογραφών προσπαθεί να μπλοκάρει την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων,

έδωσε ο Μάρκος Σκούφαλος, διευθυντής του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου και δημοτικός Σύμβουλος εκλεγμένος με την «Λαϊκή Συσπείρωση», με ανοικτή επιστολή του προς την επιτροπή.


Συγκεκριμένα, στη επιστολή του αναφέρει:

 

Ανοικτή επιστολή του Μάρκου Σκούφαλου με αφορμή το 

εξώδικο της «Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα»


«Αγαπητοί κύριοι της αποκαλούμενης Παγχιακής Επιτροπής αγώνα.
Με αφορμή την εξώδική αναφορά γονέων και κηδεμόνων των σχολικών μονάδων Χίου, με πληρεξούσια δικηγόρο γνωστό στέλεχός σας, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Θεωρώ απαραίτητο ως πρόσωπο να δηλώσω ότι αγωνίζομαι από την πρώτη στιγμή για να κλείσει το Hot spot της ΒΙΑΛ, για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από το νησί και τη χώρα , 
σεβόμενος τα δικαιώματά τους και κυρίως το να τύχουν μιας αξιοπρεπούς ζωής, που τους στερούν οι συμφωνίες κυβέρνησης με την ΕΕ, ΝΑΤΟ και Τουρκίας, ζητήματα για τα οποία δε λέτε ποτέ κουβέντα.