Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ - ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ Πάντα οι ρίζες τους το σύστημα αγκαλιάζουν...

 

 

Η αρνητική εξέλιξη της ενισχυμένης παρουσίας ακροδεξιών - φασιστικών σχηματισμών στη Βουλή δικαίως προκαλεί ανησυχία, ιδιαίτερα σε εργαζόμενους και νέους. Δικαιολογημένα προβληματίζονται αρκετοί από όσους τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις για την απομόνωση των φασιστικών - εθνικιστικών μορφωμάτων και της δράσης τους, όπως στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, νιώθοντας ανάταση αλλά και μια στοιχειώδη δικαίωση για τα θύματα των ναζιστικών συμμοριών.

Σήμερα, λοιπόν, το σύστημα ξαναβγάζει «στον αφρό» αυτές τις δυνάμεις, δυνάμεις αντικομμουνισμού και μίσους απέναντι στους εργατικούς αγώνες, που παίζουν τον ρόλο «μαντρόσκυλου» για την εργοδοσία, με το βλέμμα στραμμένο σε πιθανά μεγάλα λαϊκά ξεσπάσματα, αλλά και στις συνέπειες από τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Επομένως, κανένας εφησυχασμός δεν χωράει απέναντι στην παρουσία και τη δράση τέτοιων μορφωμάτων, όπως και καμιά ανοχή δεν μπορεί να υπάρχει στην πολύμορφη αξιοποίησή τους από τα αστικά κόμματα, που επιχειρούν είτε να αναστήσουν κάλπικα διλήμματα για την υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας είτε να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία.

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

 

 

Ορκίστηκε σήμερα η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που αριθμεί 21 βουλευτές από 15 που είχαν εκλεγεί στις εκλογές του 2019.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των λαϊκών διεκδικήσεων μέσα και έξω από τη Βουλή.

Η κοινοβουλευτική δραστηριότητα του ΚΚΕ θα αρχίσει την Πέμπτη 6 Ιούλη οπότε και θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Με νέες δυνάμεις κάθε μέρα, κάθε ώρα μπροστά στις μεγάλες μάχες!

 

RIZOSPASTIS

Ούτε «περίοδος χάριτος» ούτε «αναμονή» ούτε «100 πρώτες μέρες» της νέας αντιλαϊκής κυβέρνησης της ΝΔ. Η «επόμενη μέρα» πλέον είναι εδώ και η οργάνωση της μαχητικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, για την οποία οι εργαζόμενοι έδωσαν την ελπιδοφόρα αύξηση στα ποσοστά του ΚΚΕ, αναπτύσσεται ήδη σε μια σειρά από μέτωπα πάλης που όλο και πληθαίνουν, με την καθοριστική συμβολή των μελών και των φίλων του Κόμματος, των εκλεγμένων βουλευτών του.
* * *
Με την εργοδοσία να ερμηνεύει το αποτέλεσμα των εκλογών ως «πράσινο φως» για κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους, και αναμένοντας τα επόμενα αντιλαϊκά νομοσχέδια, μόνη απάντηση ήταν και θα είναι η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση.

Αυτό αποτυπώνεται και στα νέα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε αρχαιρεσίες σωματείων, όπου ενισχύονται τα ψηφοδέλτια που συγκροτούν κομμουνιστές με άλλους πρωτοπόρους ριζοσπάστες αγωνιστές, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ, όπου οι εκατοντάδες εργαζόμενοι πήραν την υπόθεση της υπεράσπισης του σωματείου τους στα χέρια τους. Εκφράζεται επίσης στα νέα σωματεία που συγκροτούνται σε κλάδους, όπως στο Φάρμακο, όπου οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη απεργιακή μάχη της ερχόμενης Τετάρτης, για την υπογραφή ΣΣΕ (βλ. σελ. 23). Αντίστοιχα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, όπου εξακολουθεί να ενισχύεται η διεκδίκηση, με θετικά αποτελέσματα σε αρχαιρεσίες σε μια σειρά από σωματεία.

Η ρωγμή της κάλπης

 

Πάμε λοιπόν μετεκλογικά! Με πάθος, με νου και καρδιά και κυρίως με αφοσίωση σ' αυτούς, τους πολύ περισσότερους που μας ψήφισαν και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Και με υπομονή, επιμονή και ιδεολογική συνέπεια πάμε να παλέψουμε για τις αδικίες, τα στριμώγματα, τις νομότυπες και καλά διαφημισμένες ανθρωποφαγίες, που έρχονται καταπάνω σ' όλο τον εργαζόμενο λαό. Οι καπιταλιστές έχουν σ' αυτή την τετραετία καταλάβει, απ' το ρετιρέ ως το δεύτερο και τρίτο υπόγειο, όλα τα ...διαμερίσματα - μερίσματα του νομοθετικού κοινοβουλευτικού οικοδομήματος. Κάπου εκεί στον τέταρτο όροφο εγκατασταθήκαμε εμείς. Ανυπάκουοι και πεισματάρηδες σε κάθε μετατροπή του βουλευτικού παιχνιδιού σε όπλο του διαχειριστή εναντίον όλων όσοι μας έστειλαν εκεί, για μια ακόμη φορά, για να μη μετατραπεί το οίκημα σε καθολική αντιλαϊκή στρούγκα από πλευράς δικαιωμάτων των ανθρώπων. Καρφί στο μάτι τους τα δικά μας ορθάνοιχτα παράθυρα - αυτιά στα βάσανα του κόσμου, κι η «φασαρία» των μόνων ενοίκων που είναι έτοιμοι να βγουν στους δρόμους και μέρα και νύχτα, και να φέρουν τα προβλήματα του κάθε πολίτη μέσα στο οίκημα, ταράζοντας την ψευδεπίγραφη ευφορία των ψευδαισθήσεων μιας νίκης άλλης τάξης απ' την εργατική.