Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Ο «αλγόριθμος» των απολύσεων και της ... συναίνεσης



Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τη Δευτέρα 25 Ιούλη από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για την «ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», στρώνει ακόμα καλύτερα το έδαφος για την αξιοποίηση διαφόρων «ψηφιακών μέσων» στην κατεύθυνση της έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα άρθρα 5 έως και 9 του συγκεκριμένου νόμου, όπου περιγράφεται ένα πλαίσιο που δήθεν ρυθμίζει την εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, σε εφαρμογές διαχείρισης προσωπικού. Πλάι λοιπόν στα ήδη διαθέσιμα ψηφιακά και ηλεκτρονικά εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι εργοδότες, πλέον, σε συνδυασμό με το ψηφιακό φακέλωμα, τη «διασύνδεση» και τη «διαλειτουργικότητα» πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών, θα τους δίνεται η δυνατότητα με αλγόριθμο να αποφασίζουν ποιος θα απολυθεί και ποιος θα προσληφθεί, πώς θα κατανέμεται το εργατικό δυναμικό κ.λπ. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να συγκεντρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες μια γκάμα προσωπικών δεδομένων, όπως ιατρικών, οικονομικών, κοινωνικών επαφών, προτιμήσεων, συνηθειών και ενδιαφερόντων, πεποιθήσεων κ.ο.κ.

Με τον τρόπο αυτό η δυνατότητα που δίνει η λεγόμενη «ψηφιακή επανάσταση» για την επεξεργασία όλο και μεγαλύτερου όγκου δεδομένων, αντί να χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, γίνεται μέσο για το ξεζούμισμά τους.

«Ρήτρα»... κερδοφορίας

 

Copyright 2022 The Associated

Μεγάλη προβολή από κυβερνητικά ΜΜΕ είχε η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κομισιόν για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού μηχανισμού, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στα εργοστάσιά τους τον ερχόμενο χειμώνα. Από την άλλη, η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν τα παράπονα, προβάλλοντας αντιδράσεις των ίδιων των βιομηχανικών καταναλωτών, οι οποίοι, όπως λένε, δεν επιθυμούν περιορισμό της κατανάλωσης, ακόμα και ανταλλάγματα, διότι η απώλεια παραγωγής θα έχει συνέπειες στο μερίδιο αγοράς που κατέχουν. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σφάζονται στην ποδιά των μεγαλοβιομηχάνων για το πώς θα θωρακιστούν τον «δύσκολο χειμώνα» η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά τους. Βέβαια πριν μερικές μέρες, μαζί με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τη μονιμοποίηση των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», που μαζί με τα «πράσινα» χαράτσια, τη ρήτρα αναπροσαρμογής κ.λπ. εκτινάσσουν την τιμή του ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Είναι φανερό ότι κοινός παρονομαστής των αστικών κομμάτων είναι η με κάθε τρόπο προστασία της ανταγωνιστικότητας των βιομηχάνων, με την «λυπητερή» βέβαια να καταλήγει πάντα στον λαό. Εξάλλου, στο όνομα της «μείωσης του ενεργειακού κόστους», οι εργαζόμενοι διαχρονικά πληρώνουν τις εκπτώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια Ενέργειας, την κατάργηση των προσαυξήσεων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τόσες άλλες απαλλαγές για τους καπιταλιστές. Μάλιστα, η ίδια η πρόταση της κυβέρνησης της ΝΔ για επιδότηση στους ...αναξιοπαθούντες εργοστασιάρχες προκειμένου να περικόπτουν την ενεργειακή κατανάλωση είναι εμπνευσμένη από τον θεσμό της «διακοψιμότητας». Πρόκειται για τη διαδικασία που πρωτο-υλοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί το πλαίσιο κινήτρων στους βιομήχανους, με ζεστό χρήμα κ.ά. προκειμένου να διακόπτουν μονάδες παραγωγής σε περιόδους υψηλής ζήτησης ρεύματος.

Deutsche Welle: Στην Ελλάδα «αστυνομικοί και ιερείς φαίνεται να αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης αντί των πυροσβεστών»

 

«Ελλάδα: Πολλοί αστυνομικοί, λίγοι πυροσβέστες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Deutsche Welle. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι «πυρκαγιές μαίνονται φέτος παντού..

 

 

«Ελλάδα: Πολλοί αστυνομικοί, λίγοι πυροσβέστες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Deutsche Welle.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι «πυρκαγιές μαίνονται φέτος παντού στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα για μια ακόμα φορά. Όμως η κυβέρνηση αντί να επενδύσει μαζικά στην πυρόσβεση, προτιμά να ενισχύει την αστυνομία».

Ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιεύματος της Deutsche Welle. H φωτογραφία είναι επιλογή του «Ημεροδρόμου»: Αστυνομικός με ποτιστήρι στη φωτιά στην Πεντέλη. 

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν σήμερα ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους περιβαλλοντολόγους να προειδοποιούν για συχνότερες και με μεγαλύτερη ένταση πυρκαγιές λόγω των παρατεταμένων κυμάτων καύσωνα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε δραματικά σε σύγκριση με την περίοδο 2008 έως 2021 ήδη το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Στην Ελλάδα οι πυρκαγιές δεν αποτελούν νέο φαινόμενο, όμως πλέον οι φλόγες πλησιάζουν όλο και περισσότερο κατοικημένες περιοχές. Ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρογιάννης μυρίζοντας τον καπνό της φωτιάς από την κρεβατοκάμαρά του έγραψε σε ρεπορτάζ: «Για πρώτη φορά αναρωτιέμαι: Τι πρέπει να πάρω, ή καλύτερα, τι μπορώ να πάρω μαζί μου όταν καεί το σπίτι μου;»

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Ζεστό» χρήμα στις εταιρείες και εμπαιγμός με το πλαφόν στα πάγια

 

Για να μην έχουν παράπονο οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία με την οποία τους παρέχει ...προκαταβολικά ρευστότητα

 

Eurokinissi

Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες πτυχές της εξαπάτησης από την πλευρά κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, στο πλαίσιο του νέου τρόπου χρέωσης των νοικοκυριών για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι αυξήσεις στις τιμές που ανακοίνωσαν οι εταιρείες - πάροχοι φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 600 - 700% στην τιμή της κιλοβατώρας και στην ουσία η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έγινε ενσωμάτωση στην τιμολόγηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι εταιρεία που μέχρι τώρα χρέωνε 0,07 ευρώ την κιλοβατώρα, τώρα την χρεώνει στα 0,58 ευρώ! Και πάνω - κάτω αυτό συμβαίνει με όλους τους παρόχους. Επιπλέον, οι πάροχοι αύξησαν και τις χρεώσεις των παγίων, προϊδεάζοντας για ένα μείγμα υπέρογκων λογαριασμών που θα κληθούν να πληρώνουν τα νοικοκυριά από το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση, που ανακοίνωσε μέτρα επιδότησης στην κατανάλωση, ουσιαστικά, επιδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους με «ζεστό» χρήμα, μιας και εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς είτε με είτε χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής, είτε με είτε χωρίς την επιδότηση - κοροϊδία της κυβέρνησης. Ετσι, χτες κιόλας, για να μην έχουν παράπονο οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με την οποία παρέχει ρευστότητα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας! Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διάθεση προκαταβολών στους παρόχους για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των τελικών καταναλωτών, ενώ οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης διάταξης παραπέμπονται στην έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Απέρριψε με προκλητικά επιχειρήματα την τροπολογία του ΚΚΕ για την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων (VIDEO)

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Με κυνικό τρόπο ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, απέρριψε την τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η οποία προέβλεπε την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων για να μπορέσουν να πληρώσουν τη μισθοδοσία των συμβασιούχων.

Το πρόβλημα αφορά Δήμους, όπου οι συμβασιούχοι των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ παρέμειναν στη θέση τους, μέσω δικαστικών αποφάσεων. Έτσι, οι Δήμοι κλήθηκαν να αναλάβουν αυτοί την μισθοδοσία τους, παρά το γεγονός πως η πρόσληψη έγινε από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Ο Μ. Βορίδης, αντί να απολογηθεί που η κυβέρνηση του κρατάει αυτούς τους ανθρώπους σε ομηρία και τους αναγκάζει να μπαινοβγαίνουν στα δικαστήρια με όλες αυτές τις άθλιες εργασιακές σχέσεις που ανακυκλώνουν την ανεργία, «στηλίτευσε» την αγωνιστική Δημοτική Αρχή της Πάτρας και άλλους δήμους επειδή «συνομολογούν» στα αιτήματα των συμβασιούχων όταν εκείνοι προσφεύγουν στα δικαστήρια, «αντί να αντιδικούν» μαζί τους.

Η μεγάλη εικόνα

 

Από κινητοποίηση εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία 
Από κινητοποίηση εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

 

Είναι πραγματική πρόκληση, για κάθε ασθενή, για κάθε χρόνιο πάσχοντα ή για όποιον έχει περάσει έστω και έξω από ένα κρατικό νοσοκομείο, η προσπάθεια της κυβέρνησης και των προπαγανδιστών της να αξιοποιούν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά των προηγούμενων βδομάδων, για να δείξουν ως «διέξοδο» την ένταση της επιχειρηματικής δράσης στη δημόσια Υγεία.

Η «μεγάλη εικόνα» δείχνει τις χιλιάδες περιπτώσεις ασθενών που στενάζουν από τις ελλείψεις στη στελέχωση και την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, για τις οποίες φέρουν ευθύνη όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Για παράδειγμα, πόσες ανεπανόρθωτες ζημιές συντελούνται αυτήν τη στιγμή στους εκατοντάδες ασθενείς που βρίσκονται σε θέσεις αναμονής για ένα χειρουργείο σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως το «Θριάσιο»; Ποιος ευθύνεται για την τραγωδία που ζουν οικογένειες καρκινοπαθών, όπως η περίπτωση ασθενούς που ανέδειξε χτες η εφημερίδα μας, ο οποίος μεταβαίνει κάθε τόσο στην Αθήνα από επαρχιακή πόλη λόγω έλλειψης ογκολόγου, και που τώρα μαθαίνει ότι ούτε στην Αθήνα μπορεί να εξυπηρετηθεί; Πόσοι θα μπορούσαν να προλάβουν ασθένειες αν ήταν ανεπτυγμένο ένα ευρύ δίκτυο δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας, με ευθύνη του κράτους; Επίσης, αν δεν χρειαζόταν οι ασθενείς να περιμένουν για βδομάδες και μήνες για μια εξέταση που μπορεί να αποβεί σωτήρια για το μέλλον, αν δεν σκέφτονται διαρκώς πόσο μπορεί να «κοστίσει» μια ιατρική πράξη; Ποιος ευθύνεται για το σμπαραλιασμένο ΕΚΑΒ, για το γεγονός ότι σε ολόκληρα νησιά, που ειδικά το καλοκαίρι «βουλιάζουν» από τουρίστες, διατίθεται το πολύ ένα ασθενοφόρο, κι αυτό κάθε τόσο είναι σε αχρηστία λόγω βλάβης;