Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Πανηγύρια για το ρεκόρ ... κερδών που καρπώνεται το τουριστικό κεφάλαιο


Προαναγγελία για κάποια ψίχουλα ακόμα στα λαϊκά νοικοκυριά, που δεν ακουμπούν τις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας και της ακρίβειας

 

Από τον πρόσφατο αγώνα των εργαζομένων στον Τουρισμό για τα δικαιώματά τους που διαλύονται από το «θαύμα» του Τουρισμού

Eurokinissi

Από τον πρόσφατο αγώνα των εργαζομένων στον Τουρισμό για τα δικαιώματά τους που διαλύονται από το «θαύμα» του Τουρισμού
Επιμένει στους πανηγυρισμούς η κυβέρνηση για το ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις, απηχώντας την ικανοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και κάνουν χρυσές δουλειές, την ίδια ώρα που οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται έως αδυνατούν έστω και για μια ολιγοήμερη απόδραση, ενώ οι εργαζόμενοι στον κλάδο εργάζονται σε εξοντωτικές συνθήκες.

«Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι δουλεύει με σχέδιο για κάθε παραγωγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Φέτος, αυτή η επαγγελματική δουλειά φαίνεται και στο κομμάτι του τουρισμού», ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «η τουριστική κίνηση στη χώρα μας καταγράφει ισχυρή δυναμική, καθώς οι τουριστικές ροές ξεπερνούν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες αρχικές προβλέψεις. Οι αφίξεις εξωτερικού στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν τον Ιούνιο σε 3.481.000, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπου ήταν περίπου 1.190.000 οι αφίξεις, ενώ είναι οριακά αυξημένες και σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, όταν είχαμε περίπου 3.470.000 αφίξεις».

Στη δεκάδα

 

«Και ευχαριστημένοι να είστε», λέει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους για τα 713 ευρώ μεικτά κατώτερο μισθό
«Και ευχαριστημένοι να είστε», λέει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους για τα 713 ευρώ μεικτά κατώτερο μισθό
Στο TOP 10 των ...καλοπληρωμένων της ΕΕ βρίσκονται οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό των 713 ευρώ στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της ΕΕ που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. «Υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού, φτάσαμε στα 713 ευρώ, δεν περηφανευόμαστε για αυτό, αλλά ήταν στα όρια των αντοχών της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Επομένως, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που βλέπουν τις αποδοχές τους να κινούνται στα επίπεδα του βασικού μισθού, που δουλεύουν με μερική απασχόληση και άλλες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και αμείβονται ακόμα χαμηλότερα, που αντιμετωπίζουν τη συμπίεση των κλαδικών μισθών, δεν πρέπει να έχουν παράπονο: Μπορεί η ακρίβεια να εξανεμίζει τον μισθό πριν μπει καλά καλά στην τσέπη τους, μπορεί να αγωνιούν για το πώς θα καλύψουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων, του ενοικίου, αλλά χάρη στην κυβέρνηση έχουν εξασφαλίσει μια θέση στη ...δεκάδα των καλοπληρωμένων της ΕΕ.

Η ιστορία των τεταμένων σχέσεων Κίνας - Ταϊβάν

 

Από την αποχώρηση των εθνικιστών του κόμματος Κουομιντάνγκ 
Από την αποχώρηση των εθνικιστών του κόμματος Κουομιντάνγκ

 

Οι σχέσεις Κίνας και Ταϊβάν ήταν πάντα τεταμένες, με την αντιπαράθεση να ξεκινά ήδη από το 1949, όταν ιδρύθηκε η ΛΔ της Κίνας μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση με ηγέτη τον Μάο Τσε Τουνγκ. Το τμήμα των εθνικιστών του κόμματος Κουομιντάνγκ που αντιτάχθηκαν στην τότε σοσιαλιστική επανάσταση πέρασε στο νησί της Ταϊβάν και με επικεφαλής τον Τσιαν Κάι Σεκ ίδρυσε το 1949 τη λεγόμενη Δημοκρατία της Κίνας, παίρνοντας μαζί του περίπου 2 εκατομμύρια κυρίως στρατιωτικούς και αρκετό χρυσό, αρχαία και λοιπά. Η Ταϊβάν (όπως αυτοαποκαλείται Δημοκρατία της Κίνας) με 23,3 εκατομμύρια κατοίκους θεωρείται για την Κίνα ως η 23η επαρχία της, με δική της αυτοδιοίκηση, όπως και το Χονγκ - Κόνγκ ή το Μακάο - που θεωρούνται ειδικές διοικητικές περιφέρειες που πέρασαν στην Κίνα από τη Βρετανία το 1997 και 1999, αντίστοιχα - στο πλαίσιο του δόγματος της «Μιας Κίνας», «δύο συστήματα, μια χώρα». Αυτές οι περιοχές είχαν από την πρώτη στιγμή τη στήριξη του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού κάτι που συνεχίζεται και σήμερα.

Διακοπές: Όταν δεν ήταν πανάκριβο όνειρο αλλά κατοχυρωμένο δικαίωμα για τον λαό...

 

Παραθεριστικό κέντρο για εργαζόμενους στην Σοβιετική Ένωση 
Παραθεριστικό κέντρο για εργαζόμενους στην Σοβιετική Ένωση

 

Την ώρα που οι μεγαλοξενοδόχοι και λοιποί επιχειρηματίες στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού τρίβουν τα χέρια τους για τους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται και φέτος οι τουριστικές ροές με κύρια πηγή προέλευσης τις χώρες του εξωτερικού, για τους χιλιάδες εργαζομένους της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, με τη δουλειά των οποίων χτίζεται η κερδοφορία των πρώτων, η κατάσταση είναι ολότελα διαφορετική.

Οι -επί το πλείστον- νέοι και νέες που αναγκάζονται να βγουν στο μεροκάματο της λεγόμενης σεζόν, έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες γαλέρας, τις οποίες έχουμε συχνά σχολιάσει, προβάλλοντας τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των ταξικών συνδικάτων του κλάδου.

Μαζί με τους εργαζόμενους του τουρισμού βέβαια, στενάζουν και τα λαϊκά νοικοκυριά. Γι' αυτό άλλωστε το 50% των Ελλήνων φέτος δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει ούτε για ένα σαββατοκύριακο. Είναι εμφανές, πώς μία ακόμα κοινωνική ανάγκη, πνίγεται έτσι μέσα στα ασφυκτικά όρια που της θέτει το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, το οποίο μετατρέπει τις διακοπές σε είδος πολυτελείας.

Το τυράκι

 

Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

 

Προσδοκίες για νέο κύκλο «παροχών» από Σεπτέμβρη καλλιεργεί η κυβέρνηση, διαφημίζοντας τη «θετική πορεία της οικονομίας», την «υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων» και τις «επιδόσεις στον τουρισμό». Επιχειρεί και μ' αυτόν τον τρόπο να ζεστάνει το τυράκι για τη φάκα της «κοινωνικής συναίνεσης» στην πολιτική που οδηγεί τα λαϊκά νοικοκυριά πιο βαθιά στην οικονομική και ενεργειακή φτώχεια.

Ανεξάρτητα από τις αντιφατικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, διαβάζοντας κανείς τα μέτρα που σκοπεύει να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, εύκολα διακρίνει την κοροϊδία που κρύβει πίσω του καθένα απ' αυτά.

Για παράδειγμα: Η συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος, στο έδαφος της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας και της κλιμάκωσης των πολιτικών για την «πράσινη μετάβαση», ούτε μπορεί ούτε στοχεύει στην πραγματική ανακούφιση του λαού.