Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ για την εξέλιξη του πολέμου και παρακολουθήσεις «συμμάχων»

 

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Παρέχουν πληροφορίες για τις παραδόσεις ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, την εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων και τη στάση άλλων δυνάμεων

 

Από τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο και αναπαράχθηκαν από αμερικανικά ΜΜΕ
Από τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο και αναπαράχθηκαν από αμερικανικά ΜΜΕ
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τις διαρροές απόρρητων εγγράφων του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που αφορούσαν κυρίως πληροφορίες για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και παρακολουθήσεις «συμμάχων».

Τα μυστικά έγγραφα κυκλοφόρησαν σε δύο δόσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως Twitter και Telegram, μεταδόθηκαν από τα αμερικανικά ΜΜΕ «New York Times», «Washington Post», «Wall Street Journal» και CNN, ενώ δημιουργούνται ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η διαρροή τους στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο άρχισε να διενεργεί έρευνα το Σάββατο, προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή της διαρροής και μελετά την αυθεντικότητά τους. Σύμφωνα με τη «Washington Post», που επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους, ορισμένα μοιάζουν να είναι πλαστά ή αποτέλεσμα συρραφών, όμως τα περισσότερα αντιστοιχούν σε εκθέσεις της CIA, που κυκλοφορούν στον Λευκό Οίκο, στο Πεντάγωνο ή ακόμη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την ίδια πηγή.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποτιμήσει τους κινδύνους που προκύπτουν για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, «των εταίρων και συμμάχων», ανέφερε την Κυριακή το Πεντάγωνο.

Προθέρμανση

 

Η τουρκική κυβέρνηση καθέλκυσε το πρώτο Αμφίβιο Επιθετικό Πλοίο Πολλαπλών Χρήσεων, το αεροπλανοφόρο «TCG Anadolu», και ανακοίνωσε την κατασκευή άλλων τριών φρεγατών, που θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το νεότευκτο αεροπλανοφόρο κόστισε περί το 1 δισ. δολάρια, ενώ στο σύνολό του ο τουρκικός προϋπολογισμός για εξοπλισμούς θα ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ το 2023, με στόχο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «να αντιμετωπιστούν οι απειλές που αυξάνονται στην περιοχή». Την ίδια ώρα, εκατομμύρια άστεγοι από τον πρόσφατο σεισμό και τις πλημμύρες που ακολούθησαν, δίνουν μάχη επιβίωσης εγκαταλελειμμένοι από το κράτος. Τα 495 ευρώ ανά οικογένεια που τους υποσχέθηκαν, αποδείχτηκαν «σταγόνα στον ωκεανό» για όσους κατάφεραν να τα πάρουν. Παρά τη μεγάλη καταστροφή, κανένα συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει παρθεί για την ενίσχυση της αντισεισμικής πρόληψης και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Οι προτεραιότητες του αστικού κράτους, στην Τουρκία, στην Ελλάδα και παντού, αποτυπώνονται κυνικά στις κρατικές δαπάνες, όπου τα χρήματα περισσεύουν για να υπηρετούνται οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί σχεδιασμοί της αστικής τάξης, αλλά για τις ανάγκες του λαού, ακόμα και για τη στοιχειώδη προστασία από φυσικές καταστροφές, δεν υπάρχει φράγκο! Στη χώρα μας, για παράδειγμα, οι εξοπλιστικές δαπάνες άγγιξαν τα 8,5 δισ. το 2021 για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά ο δήμος Βύρωνα δεν έβρισκε 5.000 ευρώ για να κάνει τον δευτεροβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο σε δυο σχολεία που «κόπηκαν» στον πρώτο! Ετσι «προθερμαίνονται» τα επόμενα Τέμπη, την ώρα που ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ πετάνε την μπάλα έξω από τις ...ράγες του κέρδους και τσακώνονται για το ποιος διόρισε τον σταθμάρχη.

Με την ίδια «ευκολία»


Πώς γίνεται με την ίδια ευκολία που ο σοσιαλδημοκρατικός ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε «στο κλαρί» του Υπερταμείου τις μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις διαχείρισης νερού (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ), η νεοφιλελεύθερη ΝΔ να εξαγγείλει ότι θα τις επαναφέρει στο κράτος;

Πώς γίνεται δηλαδή η «ιδιωτικοποίηση» να εναλλάσσεται με την «κρατικοποίηση» με τέτοια ευκολία, από κυβερνήσεις που υποτίθεται ότι τις χωρίζει «άβυσσος»;

* * *

Την απάντηση τη δίνει η ίδια η πολιτική που υπηρετούν και οι δύο σε σχέση με τη διαχείριση του νερού, της οποίας η ραχοκοκαλιά είναι η με κάθε τρόπο ένταση της εμπορευματοποίησης, δηλαδή η λειτουργία με καθαρά εμπορικά - επιχειρηματικά κριτήρια.

Κι αυτό αποδεικνύεται και με το εμβληματικό παράδειγμα του νερού, αφού οι αστικές κυβερνήσεις υπηρετούν την παραπάνω πολιτική δίχως δόγματα και «ιδεοληψίες»: Είτε μέσω της απευθείας παράδοσης σε επιχειρηματικούς ομίλους, όπως προβλεπόταν να γίνει με το Υπερταμείο, είτε μέσω του ίδιου του αστικού κράτους που λειτουργεί για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και όχι βέβαια για τα λαϊκά συμφέροντα. Σε αυτή την κατεύθυνση, πότε επιλέγεται ως πιο αποδοτική λύση η πρώτη και πότε η δεύτερη.

Σήμερα, λοιπόν, και αφού η κυβέρνηση της ΝΔ ενέταξε και τη διαχείριση του νερού στη «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας», αφού η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των φορέων ύδρευσης έχει απογειωθεί, η εργολαβοποίηση γενικεύεται και αποτελεί «κανονικότητα» το νερό να γίνεται πηγή πλουτισμού για επιχειρηματικούς ομίλους (βλ. επιχειρήσεις εμφιάλωσης), η κυβέρνηση εξαγγέλλει την επιστροφή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο κράτος.