Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις...



«Τώρα, στο άλλο ερώτημά σας, για τη Συμφωνία των Πρεσπών (...) Φανταστείτε να μην είχε γίνει αυτή η Συμφωνία. Τι πιέσεις θα δεχόταν σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση, όποιος πρωθυπουργός, για να μπει η γειτονική μας χώρα στο ΝΑΤΟ με συνταγματική ονομασία "Μακεδονία", όπως ήταν πριν τη Συμφωνία. Φανταστείτε, όταν εδώ με τις τελευταίες εξελίξεις διαμορφώνεται ένα κλίμα ψυχροπολεμικό, όταν με τις τελευταίες εξελίξεις ακόμα και χώρες που ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ήθελαν να μπούνε στο ΝΑΤΟ, η Φιλανδία και η Σουηδία, αποφασίζουν να μπούνε, φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν και ποιος θα μπορούσε να βγει και να πει ότι, "ξέρετε, η συνταγματική ονομασία να αλλάξει" κ.λπ. Νομίζω ότι υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον κατά τρόπο απόλυτο...».

Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας σέρβιραν την ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών σαν μια «μεγάλη διπλωματική νίκη», που έδινε τέλος σε μια «πολύχρονη προστριβή» ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και άνοιγε τον δρόμο «για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή. Απέκρουε μάλιστα μετά βδελυγμίας κάθε κριτική για το ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της Συμφωνίας και αρνούνταν τον χαρακτηρισμό της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως «σημαιοφόρου» της ευρωατλαντικής στρατηγικής στα Βαλκάνια, που στόχο έχει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ όλα τα κράτη της περιοχής και να αντιμετωπιστεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Δεν χρειαζόμαστε αστάθεια στην Αν. Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

 

Πηγή: Eurokinissi

 

«Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ευθυγραμμιζόμενος με τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και δείχνοντας πως επιδιώκει κάποιου είδους συμφωνία με την ηγεσία της Τουρκίας στο όνομα της διατήρησης της ΝΑΤΟικής συνοχής που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό των πιέσεων για επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δείχνει να ανησυχεί για τη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της ακρίβειας στην ενέργεια στα τρόφιμα εκτιμώντας πως υπάρχει «κίνδυνος οι κοινωνίες μας να μην συμπορευθούν με την απόφασή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία»! Ευθέως μιλάει για ευκαιρία για «πράσινες» μπίζνες λόγω του πολέμου και εμφανίζει σαν ζητούμενο των εκλογών στην Ελλάδα την «πολιτική σταθερότητα», υπονοώντας τη σταθερότητα στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε τροχιά νέας ολέθριας κλιμάκωσης η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

 

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διαδικασία προσάρτησης εδαφών και απειλές για πυρηνικά από τη Μόσχα - Ο Ρώσος Πρόεδρος εξήγγειλε «μερική επιστράτευση» για έναν πόλεμο απέναντι στη «συλλογική Δύση»

 

Το χτεσινό διάγγελμα Πούτιν αποτυπώνει την πορεία και των δύο πλευρών της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης προς νέα επικίνδυνη κλιμάκωση

Russian Defense Ministry Press

Το χτεσινό διάγγελμα Πούτιν αποτυπώνει την πορεία και των δύο πλευρών της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης προς νέα επικίνδυνη κλιμάκωση
Σε νέα φάση ολέθριας κλιμάκωσης εισέρχεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως δείχνει και το χτεσινό διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ο οποίος κήρυξε μερική επιστράτευση, υποστήριξε τα δημοψηφίσματα για προσάρτηση στη Ρωσία των ουκρανικών εδαφών σε Ντονμπάς, Χερσώνα και Ζαπορίζια, ενώ απείλησε για πόλεμο με «όλα τα μέσα», υπονοώντας τη χρήση πυρηνικών.

Η ανακοίνωση για μερική επιστράτευση έρχεται σε μια στιγμή που η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει σταθερή, χωρίς σημαντική πρόοδο από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ ο ουκρανικός στρατός με τη στήριξη εξοπλισμών και πληροφοριών από το ΝΑΤΟ ανακατέλαβε ορισμένες τοποθεσίες στην περιφέρεια του Χαρκόβου και καταφέρνει χτυπήματα σε «στρατηγικούς» ρωσικούς στόχους στην περιφέρεια Χερσώνας και στη Ζαπορίζια, που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις.

Επίσης, ο ουκρανικός στρατός πιέζει στο Λουγκάνσκ, που έχει καταληφθεί πλήρως από τη Ρωσία, ενώ εδώ και μήνες συνεχίζονται σφοδρές εχθροπραξίες στο Ντονέτσκ. Παράλληλα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος σοβαρού πυρηνικού δυστυχήματος, με νέες αλληλοκατηγορίες χτες για χτυπήματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και τις φιλορωσικές αρχές να ανακοινώνουν ότι έχει τεθεί σε κίνδυνο το σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων του σταθμού.