Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Συχνά και ασφαλή δρομολόγια για το λαό - Επίταξη των ιδιωτικών λεωφορείων

 

 

«Δεν παίζουμε την υγεία μας στα ζάρια. Απαιτούμε συχνά και ασφαλή δρομολόγια για το λαό. Επίταξη των ιδιωτικών λεωφορείων», απαιτεί το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Τα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και οι πάνω από 1.000 νεκροί προβάλλουν επιτακτικά την ανάγκη να ληφθούν χωρίς καμιά καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Αντί να υλοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των Συνδικάτων και των μαζικών φορέων για να προστατεύσει την υγεία του λαού και να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά του, αξιοποιεί αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες για να δυναμώσει την επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες, μεγαλώνοντας τα προβλήματα, φέρνει νέους αντιλαϊκούς νόμους ενώ προχωρά στην ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού.

Αντωνάτος Δημήτρης αγωνιστής του Πολυτεχνείου

 

Αντωνάτος Δημήτρης
Αντωνάτος Δημήτρης

Συζήτηση με τον αγωνιστή κομμουνιστή Δημήτρη Αντωνάτο φοιτητή της ΑΣΣΟΕ που συμμετείχε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973.

Ο Δημήτρης Αντωνάτος γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς το 1948. Τέλειωσε το γυμνάσιο στο Ληξούρι το 1967. Στη συνέχεια πήγε φαντάρος στην Έδεσα, και στο Πολύκαστρο με ειδικότητα εγκαταστάτης τηλεφωνικών γραμμών. Μετά την απόλυση από το στρατό πέρασε στην ΑΣΟΕΕ το 1972 και την ίδια χρονιά οργανώθηκε στην ΚΝΕ από το Νιόνιο τον Τσιβρά. Στο ΚΚΕ οργανώθηκε το 1974 στην Κομματική Οργάνωση Πειραιά. Στη συνέχεια έζησε στην Κυψέλη και είχε δραστηριοποιηθεί στις Εθνικοτοπικές.

Το 1985 γύρισε στην Κεφαλλονιά και εργαζόταν σαν πρόεδρος στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών. Στη συνέχεια άνοιξε λογιστικό γραφείο. Έδωσε τη μάχη ενάντια στη διάλυση του ΚΚΕ που προωθούσαν οι τότε οπορτουνιστές. Το 1993 έγινε γραμματέας της οργάνωσης της Κεφαλλονιάς μέχρι το Νοέμβρη το 1998 όπου και τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα.

Απαράδεκτος ο αποκλεισμός των υγειονομικών από την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

 

«Απαράδεκτη και εκκωφαντική» χαρακτηρίζει με επιστολή της προς τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης την απουσία των εκπροσώπων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της πόλης (ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό) από τον κατάλογο των προσκεκλημένων στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17 Νοέμβρη με θέμα την εξέλιξη και αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι της ΕΝΙΘ, της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΕΔΗΝ, των σωματείων εργαζόμενων στα νοσοκομεία της πόλης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει την ανάγκη τόσο της πολύπλευρης ενημέρωσης όσο και την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Το να υπογραμμίσουμε και πάλι μόνο το θέμα της (υπαρκτής και σημαντικής βεβαίως) “ατομικής ευθύνης των πολιτών” έχει τη σημασία του, αλλά δεν εξαντλεί το θέμα» ούτε «απαντά στο θέμα της συλλογικής ευθύνης του κράτους, τις τεράστιες ευθύνες του για τη σημερινή τραγική κατάσταση, δεν διεκδικεί λύσεις».

Όταν οι εισηγητές των μνημονίων μιλάνε για «πληγές»



 
Ανάμεσα στους πολλούς που ξεσπάθωσαν ενάντια στην επέτειο του Πολυτεχνείου με αφορμή την κυβερνητική απαγόρευση, δείχνοντας και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, περιλαμβάνεται και η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Γιαννακά.

Έτσι, σε άρθρο της με θέμα την «πληγή που λέγεται ΚΚΕ», λέει ότι «αρκετή υπομονή έκανε» με το Κόμμα και τώρα που αυτή η «υπομονή» προφανώς εξαντλήθηκε, θα μιλήσει πια ανοιχτά για αυτό που την ...ταλαιπωρεί. Χαρακτηρίζει λοιπόν «μακάβρια» την απαίτηση να εορταστεί η επέτειος του Πολυτεχνείου, ενώ μπαίνοντας στο ψητό, ξεκαθαρίζει ότι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να «παραδώσει αντιιμπεριαλιστικά μηνύματα στην αμερικάνικη πρεσβεία», καθώς δεν είμαστε σε «εμπόλεμη κατάσταση με τίποτα ιμπεριαλιστές» και δεν υπάρχει «λογικός άνθρωπος(!) που ενοχλείται γιατί έχουμε σύμμαχο τις ΗΠΑ». Οπότε, αποφαίνεται ότι «το αντιαμερικανικό και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα έχασαν το λόγο ύπαρξής τους», μιας και οι μόνοι «λογικοί άνθρωποι» που απέμειναν στον τόπο είναι προφανώς ο πρέσβης των ΗΠΑ, η κυβέρνηση και τα λιβανιστήρια της...

Πάνω απ' όλα... η υγεία

 


Πάνω στη «φούρια» τους να βάλουν «φίμωτρο» στο λαό και στο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα που θα στείλουν την Τρίτη σωματεία και φορείς τιμώντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα κυβερνητικά στελέχη και οι «πένες» τους μπουρδουκλώνονται και εκτίθενται, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις τους, που βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με την υγεία του λαού, τον οποίο έχουν αφήσει εκτεθειμένο στο έλεος της πανδημίας. Τον «χορό» έσυρε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, ανάμεσα σε διάφορες άλλες χυδαιότητες και τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», «καρφώθηκε» λέγοντας πως η απαγόρευση είναι «μία ευκαιρία να γίνει μία πλατιά συζήτηση, με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου, να του αποδώσουμε το νόημα που πρέπει». Τι «νόημα πρέπει» στην εξέγερση του Πολυτεχνείου; Ανέλαβε να το κάνει φραγκοδίφραγκα μια άλλη κυρία, από γνωστή φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα. Φανερά εκνευρισμένη, ενημέρωνε την Παρασκευή ότι έκανε, λέει, «πολλή υπομονή» με το ΚΚΕ, και «αναρωτιόταν» «ποιον λόγο έχει σήμερα η Ελλάδα να παραδώσει αντιιμπεριαλιστικά μηνύματα στην αμερικανική πρεσβεία;», καταλήγοντας μέσα από ένα διασκεδαστικό παραλήρημα να αποφαίνεται πως «το αντιαμερικανικό και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα έχασαν τον λόγο ύπαρξής τους»! Ούτε να άκουγε τον πρωθυπουργό ένας τρίτος, που - αυτοσυστηνόμενος «από τη γενιά του Πολυτεχνείου» - από τις σελίδες της «Καθημερινής» δήλωνε «ανακουφισμένος» με το φιρμάνι της κυβέρνησης, γιατί λέει «αρεσκόμαστε να γιορτάζουμε και να μυθοπλάθουμε τις εξεγέρσεις και τις ήττες» και προφανώς όχι τις «νίκες» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και ό,τι άλλο θα ήθελε η αστική τάξη. Είναι δηλαδή φανερό ότι το τόσο μένος είναι... για την υγεία του λαού. Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι και μικρό πράγμα η ψυχική υγεία του πολυαγαπημένου τους πρέσβη...