Το ατσάλι δένεται στη μεγάλη φωτιά και στο δυνατό ψύχος. Τότε γίνεται δυνατό και τίποτα δεν φοβάται. Έτσι ατσαλώθηκε και η δική μας γενιά και έμαθε να μην παραδίδεται! Νικολάϊ Οστρόφσκι EΠIKOIΝΩΝΙΑ drasistooraiokastro@gmail.com
Την δήθεν «απορία» τους για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τα πολιτικά δικαιώματα εκφράζουν αστικά ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικές» και αδικαιολόγητες τις επιφυλάξεις του Κόμματος, μπροστά στην ανάγκη να αποκλειστούν οι καταδικασμένοι της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή από τις εκλογικές διαδικασίες.
Αλήθεια, όμως, αν η πρόθεση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ήταν να αφαιρέσουν πραγματικά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τους εγκληματίες ναζιστές, γιατί δεν υιοθετούν την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ αμέσως μετά την καταδίκη τους και προέβλεπε την τροποποίηση του άρθρου 5 του εκλογικού νόμου -όπου δεν υπάρχει και συνταγματικό κώλυμα- ώστε να στερούνται αυτό το δικαίωμα ακόμα κι όσοι είχαν καταδικαστεί με πρωτόδικη απόφαση; Γιατί δεν δέχτηκαν την αυτοδίκαιη έκπτωση των χρυσαυγιτών από κάθε αξίωμα σε δήμους, Περιφέρειες, Βουλή και Ευρωβουλή, όπως προβλεπόταν από την ίδια τροπολογία;
Σωτηρία Βασιλακοπούλου
Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1959
Φοιτήτρια του Παντείου και μέλος της ΚΝΕ
Δολοφονήθηκε στις 28 Ιουλίου 1980 στην πύλη του Εργοστασίου της ΕΤΜΑ μοιράζοντας προκηρύξεις
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 2.VI.2015 (Μελάνι, 29χ21 εκ.)
Το «Πρόσωπό» της σχεδιάστηκε με έναυσμα τους μεγαλοφυείς καταληκτικούς στίχους του Ρίτσου από το ποίημά του «Στη συντρόφισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου»:
Μεθαύριο, ξέρε το, θα καταθέσουμε στο μουσείο της επανάστασης τα γυαλιά σου
σαν δυο ήλιους που φωτίζουν το δρόμο των νέων συντρόφων.
Το χωρίς χαρακτηριστικά πρόσωπο αφιερώνεται στα χιλιάδες επώνυμα και ανώνυμα πρόσωπα που αγωνίζονται με τη σημαία του ΚΚΕ και εμπεριέχει τα χαρακτηριστικά που ο καθένας και η καθεμιά από εμάς είμαστε διατεθειμένοι, με πίστη στην τάξη μας και με τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις μας, να δώσουμε στην υπόθεση του αγώνα για τη νίκη του σοσιαλισμού
(Μπ. Ζαφειράτος, Ιούλ. 2015)
Σωτηρία Βασιλακοπούλου: Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου
Το αρχηγείο της δανέζικης Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών |
Για άλλη μια φορά, αξιωματούχοι της Ευρώπης και άλλα αστικά επιτελεία δηλώνουν «σοκαρισμένοι» από τις αποκαλύψεις για την επιχείρηση «Dunhammer», την κατασκοπεία δηλαδή από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, με τη βοήθεια των αντίστοιχων της Δανίας, σε βάρος ηγετών της ΕΕ. Μεταξύ αυτών που παρακολουθούνταν ήταν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, την περίοδο 2012 - 2014, όταν δηλαδή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα ήταν ο σημερινός Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται, η αμερικανική NSA είχε πλήρη πρόσβαση στις τηλεφωνικές συνομιλίες, στα γραπτά μηνύματα κειμένου, στις εφαρμογές chat κ.ά. μιας σειράς αξιωματούχων σε Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία και Νορβηγία, αξιοποιώντας τηλεπικοινωνιακές υποδομές στη Δανία, με τη συμβολή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμυνας της Δανίας.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που μια τόσο σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας βγαίνει στην επιφάνεια, με φόντο τους ισχυρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Εγγραφο του NSA από το 2010 χαρακτηρίζει «στόχους» τις αποστολές της ΕΕ και τις γαλλικές, ιταλικές και ελληνικές πρεσβείες, καθώς και αρκετούς άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Τουρκία. Το έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς ένα εξαιρετικό φάσμα μεθόδων κατασκοπείας που χρησιμοποιούνται εναντίον κάθε στόχου.
Να αποσυρθεί προκειμένου να μελετηθεί και να συζητηθεί ολοκληρωμένα, απαίτησε το ΚΚΕ
Eurokinissi |
Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου στους ΟΤΑ και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια. Διαφημίστηκε αρχικά ως «στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της Χρυσής Αυγής». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε χτες ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βορίδης κατά την παρουσίαση της τροπολογίας στην Ολομέλεια, δεν πρόκειται για «αποστέρηση του εκλέγειν, ούτε του εκλέγεσθαι», «γιατί το Σύνταγμα δεν το επιτρέπει», αλλά «για διοικητικούς περιορισμούς», προσθέτοντας ότι «εδώ ρυθμίζουμε τη λειτουργία των κομμάτων, όχι τα πολιτικά δικαιώματα των καταδίκων».