Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Εργολαβίες


Οπου ακούς «στρατηγική συμμαχία», να «κουμπώνεσαι». Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις εξελίξεις στις ελληνοαμερικανικές και τις ελληνογαλλικές σχέσεις, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για τις βάσεις με τις ΗΠΑ και τις αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών Ελλάδας και Γαλλίας, με προοπτική την υπογραφή μιας «συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και συνδρομής» μέχρι το καλοκαίρι. Στην πρώτη περίπτωση, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου», η Ελλάδα μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε πολεμικό ορμητήριο, με τη διασπορά αμερικανικών βάσεων σε όλη τη χώρα, ακόμα και με την ένταξη του ναυπηγείου Σύρου στα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Ισραήλ. Με τη Γαλλία, τα σχέδια αφορούν την αποστολή φρεγάτας στα Στενά του Ορμούζ και την αποστολή στρατού στο ...Μάλι (!), την πρώην γαλλική αποικία, όπου ο γαλλικός στρατός διατηρεί ισχυρές δυνάμεις. Χώρια η ελληνική συνοδεία στο γαλλικό αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο και τα αεροσκάφη «Rafale» που προορίζονται να σταθμεύουν σε ελληνικά αεροδρόμια. Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και την ανάπτυξη της συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, για να αποδεσμεύσουν - όπως ακούγεται - οι ΗΠΑ δυνάμεις για το Ιράκ, έχει ένα πλήρες πανόραμα των «εργολαβιών» που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή για λογαριασμό του ευρωατλαντικού άξονα, όπως επιβάλλουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Η αναβάθμιση όμως αυτή της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής μόνο «κακά ξεμπερδέματα» προμηνύει για το λαό.

Συνέδριο ΕΚΑ: “Θα τρίζουν τα κόκαλα των συναδέλφων πίσω μου με την κόκκινη σημαία, αν βάλουμε εργοδότες μες στο εργατικό κίνημα…” (VIDEO)



Τελικά ο Μπράουν, ο Φίσερ και ο Κραφτ ξανάσμιξαν πάλι, αλλά έφτιαξαν σωματείο συνάδελφοι…
Από το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες του 31ου Συνεδρίου του ΕΚ Αθήνας, και μαζί με αυτό ξεκίνησε και η μάχη των ταξικών δυνάμεων, για να αποκλειστούν από το συνέδριο των εργατών, οι διευθυντές και τα εργοδοτικά τους τσιράκια, που βαφτίστηκαν “αντιπρόσωποί” μας.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΔΑΣ αποκαλύπτουν με τεκμηριωμένα στοιχεία το βρώμικο ρόλο που παίζουν σωματεία-σφραγίδες που δεν οργάνωσαν ποτέ κανέναν αγώνα, αλλά εμφανίζονται ξαφνικά με χιλιάδες μέλη και ψηφίσαντες, που εκλέγουν “ελεύθερα” διευθυντές και αφεντικά στη θέση ως αντιπροσώπους.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Μουσταφά Άχμετ από το Σωματείο των Σούπερ Μάρκετ, που καλεί τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου -και ειδικά κάποιους που αυτοπροσδιορίζονται ως “αριστεροί”- να μην βάλουν εργοδότες στο εργατικό κίνημα, γιατί θα τρίζουν τα κόκαλα των εργατών που κρατούν την κόκκινη σημαία, στο λογότυπο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στο φόντο.

Εξωραϊσμός του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με μανδύα τον πολιτισμό


Αποστολή τους η άμβλυνση του αντιαμερικανισμού σε περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος για τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Τι μπορεί να κρύβει ένας χώρος, διαμορφωμένος και χρηματοδοτούμενος από την αμερικάνικη πρεσβεία, που λειτουργεί μέσα σε μια βιβλιοθήκη και στον οποίο πραγματοποιούνται εργαστήρια γύρω από την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά; Ενας χώρος διαλέξεων, συζητήσεων, μαθητικών διαγωνισμών και άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων;

Πώς μπορούν τέτοιοι χώροι να συνδέονται με την προώθηση και τον εξωραϊσμό της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, που πρωτοστατούν σε δολοφονικές επεμβάσεις και πολέμους, που σπέρνουν το θάνατο και τη δυστυχία σε λαούς και περιοχές που βρίσκονται «στο μάτι του κυκλώνα» συγκρουόμενων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων;

Σ' αυτά τα ερωτήματα δίνουν απάντηση οι ίδιοι οι εμπνευστές του προγράμματος των «Αμερικανικών Χώρων» («American Spaces»), στο πλαίσιο του οποίου λειτουργούν ανά τον κόσμο δεκάδες «Αμερικανικά Κέντρα» και εκατοντάδες «Αμερικανικές Γωνιές». Πολλές φορές, μάλιστα, έχουν διαφορετικά ονόματα, όπως συστήνει το εγχειρίδιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις διπλωματικές αποστολές1 για περιοχές όπου εντοπίζονται «τοπικές ευαισθησίες» του πληθυσμού απέναντι στην αμερικανική δραστηριότητα.

Το συγκεκριμένο και άλλα προγράμματα είναι μέρος της λεγόμενης «δημόσιας διπλωματίας» των ΗΠΑ και στόχο έχει την άμβλυνση του αντιαμερικανισμού και τον εξωραϊσμό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.