Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Διάλυση συντάξεων - κοινωνικών παροχών και φοροληστεία, «λίπασμα» στην ανάκαμψη του κεφαλαίου




Η απογείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η περαιτέρω συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας καθώς και η ενίσχυση της φοροληστείας αποτελούν τους άξονες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη. Την ίδια μέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις στο πλαίσιο της φετινής διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που καλούνται να εφαρμόσουν τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για την οποία ετοιμάζεται και η συνοδευτική έκθεση στο πλαίσιο του μηχανισμού της «ενισχυμένης εποπτείας», με τις ειδικές «δεσμεύσεις» και «υποχρεώσεις» που περιλαμβάνονται σε αυτόν.

«Ενα το κρατούμενο» είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με μόνιμο υπόβαθρο την γκάμα με τα μέτρα και των τριών μνημονίων, τα οποία και ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Την ίδια ώρα, η «μη εφαρμογή» του προνομοθετημένου μέτρου για νέες περικοπές αποκλειστικά για τις παλαιότερες συντάξεις - μέχρι το Μάη του 2016 - δεν αλλοιώνει ούτε κατά κεραία τους συμφωνημένους στόχους για τα φαραωνικά «υπερπλεονάσματα» και για τη διαμόρφωση του λεγόμενου «δημοσιονομικού χώρου», στη βάση του οποίου κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί «θεσμοί» χτίζουν τη νέα φουρνιά των παρεμβάσεων για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και του εγχώριου κεφαλαίου.

Γράψαμε Ιστορία. Συνεχίζουμε. Θα νικήσουμε!

 
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ

«Εις το ξενοδοχείον "Πειραιεύς", εις την αίθουσαν του σωματείου των μηχανικών ατμοπλοίων... συνήλθε χτες εις την πρώτην συνεδρίασίν του το πρώτον σοσιαλιστικόν συνέδριον της Ελλάδος, με κύριον σκοπόν την συνένωσιν όλων των εν Ελλάδι σοσιαλιστικών ομάδων εις ένα ενιαίον κόμμα διοικούμενον ενιαίως και αντιπροσωπευόμενον εις την Διεθνή...».
 Με τα παραπάνω λόγια περιέγραφε ο «Ριζοσπάστης» πριν από 100 χρόνια την πιο ιστορική στιγμή για την εργατική τάξη της χώρας μας: Την έναρξη των εργασιών του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΕΚΕ, που μετά από λίγα χρόνια μετονομάστηκε σε ΚΚΕ, ξεκινώντας τον έναν συγκλονιστικό αιώνα αγώνων και θυσίας. Από τότε δεν υπάρχει η παραμικρή κατάκτηση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, που να μην φέρει την υπογραφή της αταλάντευτης δράσης του ΚΚΕ, που επιβεβαιώνει στην πράξη το ρόλο του Κόμματος ως «εμπροσθοφυλακής των μαζών».

Και από σήμερα το Κόμμα μας μπαίνει με ορμή στον δεύτερο αιώνα του, διδαγμένο, έμπειρο, ατσαλωμένο, με επεξεργασμένο σύγχρονο Πρόγραμμα, για τη συγκέντρωση δυνάμεων, με προοπτική την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για να έρθει η εργατική τάξη στο προσκήνιο με τη δική της εξουσία. Γιορτάζουμε τα 100 μας χρόνια δίνοντας την υπόσχεση ότι θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να υλοποιήσουμε τους υψηλούς μας στόχους, για να δυναμώσουμε το Κόμμα μας παντού. Οι επόμενες μέρες πρέπει να σημαδευτούν από ένα πολύ πλατύ άνοιγμα, να βρούμε και να συζητήσουμε με τους χιλιάδες εργάτες που τον τελευταίο καιρό προβληματίζονται έντονα, που μπορεί στο παρελθόν να έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές, να παρασύρθηκαν από τις αυταπάτες που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα διαπιστώνουν την κατάντια του. Που εκτιμούν τη σταθερότητα, τη συνέπεια, την ανιδιοτέλεια του ΚΚΕ και μπορούν να κάνουν το βήμα, να στρατευτούν μαζί μας.

Η κολόνια που κρατάει χρόνια...



 Αυτή αποτελεί.

Αυτή δεν αποτελεί είδηση









Της Κάλι Καρά

Τα αντικειμενικά κανάλια άλλη μία φορά πιστά στον ρόλο τους, για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Λίγα δευτερόλεπτα οι εικόνες από την πορεία για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Κατευθείαν και γρήγορα, οι κάμερες στα Εξάρχεια, για το υπόλοιπο των δελτίων ειδήσεων για να μάθουν οι τηλεθεατές πόσες μολότοφ πέφτουν από τους κουκουλοφόρους, πόσες καρέκλες και πόσα τραπέζια καίγονται, πόσες βόμβες κρότου λάμψης έπεσαν και πως βγήκε η αύρα πάλι στους δρόμους...

Και έτσι με αυτή την κολόνια που κρατάει χρόνια... Οι τηλεθεατές δεν είδαν, γιατί δεν έπρεπε να δουν, το πανό του ΚΚΕ στην κεφαλή των μαζικών μπλοκ του Κόμματος και της ΚΝΕ με την έντονη παρουσία της νεολαίας και τον μεγάλο παλμό της: «Όχι στα σχέδια κυβέρνησης - ιμπεριαλιστών. Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα». Δεν ακούστηκαν, γιατί δεν έπρεπε να ακουστούν, τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές ενάντια στο ΝΑΤΟ και στους Αμερικάνους, τους φονιάδες των λαών. Δεν έπρεπε να ακουστούν γι' αυτό και δεν ακούστηκαν, αφού τη χώρα μας, η πρώτη φορά «αριστερή» κυβέρνηση, την μετέτρεψε σε σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ και τον πιο συνεπή εταίρο - μεντεσέ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Ό,τι και να δείξουν, ό,τι και να πουν, δεν κρύβεται ότι οι στόχοι και τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, για κοινωνικά, δημοκρατικά, εργατικά, λαϊκά δικαιώματα μένουν ακόμη και σήμερα ανεκπλήρωτα.

902.gr

Ιστορική Λήθη…






Σαράντα πέντε χρόνια από την πτώση του απριλιανού πραξικοπήματος κι όμως πολλές αποφάσεις και νομοθετήματα των συνταγματαρχών εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη. Στελέχη που ποτέ δεν έκρυψαν τη συμπάθεια ή ακόμη και την εμπλοκή τους στο καθεστώς  βρίσκονται σε ύπατα αξιώματα  (Πανεπιστήμια, Δικαστήρια, Στρατός, Κεντρική Διοίκηση, Εκκλησία).

 

Την ίδια στιγμή τέσσερις στους δέκα Έλληνες θεωρούν πως η στρατιωτική τυραννία στάθηκε ευεργετική ή έστω ανώδυνη, ενώ ένας στους πέντε πιστεύει πως μια νέα δικτατορία θα ήταν “εθνοσωτήριος’”. Μνήμες αμβλύνθηκαν και σκέψεις αλλοιώθηκαν.

Εγχειρίδιο σκέψης για έναν νέο συγγραφέα




1. Μην ξεχνάς την καταγωγή σου.

2. Παρατήρησε συστηματικά και ενδελεχώς την οικογένειά σου. Δες καλά τους φίλους σου.

3. Γνώρισε τη γειτονιά σου. 
Ανακάλυψε σημεία στους δρόμους που δεν είχες προσέξει. Πολλές φορές βλέπουμε να αφήνονται έξω οι λεπτομέρειες που αναδεικνύουν το περιβάλλον με έναν άλλο τρόπο.

4. Μη σκέφτεσαι με την ιδέα που έχεις για τη ζωή, αλλά με την ίδια τη ζωή.

5. Μην υποτιμάς τους ανθρώπους σου επειδή ίσως δεν είναι αυτό που φαντάστηκες.

6. Να είσαι ταπεινός.

7. Μακριά από θρησκευτικά δόγματα.

8. Να μελετάς, να μελετάς, να μελετάς.

9. Φύση είναι και ο άνθρωπος, μην το ξεχνάς.

10. Να ακούς μουσική, τη μέγιστη των τεχνών. Ετσι θα βρεις το ρυθμό σου, απαραίτητο για τη ζωή και την τέχνη σου.

Κλασικές προβοκάτσιες...


Το πρωτοσέλιδο του περίφημου φύλλου της «Πανσπουδαστικής»
Το πρωτοσέλιδο του περίφημου φύλλου της «Πανσπουδαστικής»
Και να που ξέθαψαν πάλι την προβοκάτσια με την «Πανσπουδαστική Νο8».
Δίπλα λοιπόν στα όσα γράφουν και διαδίδουν οι λογής - λογής «ομάδες» και μηχανισμοί, από φασιστοειδή μέχρι αυτοαποκαλούμενους «αντιεξουσιαστές», «κολλάνε» και ορισμένα ΣΥΡΙΖΑίικα Μέσα, που ανέσυραν τις αθλιότητες περί «Πανσπουδαστικής Νο8» (η εφημερίδα της Αντι-ΕΦΕΕ, φοιτητική αντιδικτατορική οργάνωση στη συγκρότηση της οποίας πρωτοστάτησε η ΚΝΕ), αναμασώντας την αθλιότητα ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ κατήγγειλαν ως προβοκάτσια της Ασφάλειας την κατάληψη του Πολυτεχνείου.
Ποια είναι η πραγματικότητα;

Πρώτον, η «Πανσπουδαστική» φύλλο με αριθμό 8, με ημερομηνία Γενάρης - Φλεβάρης 1974 (και όχι όπως πολλές φορές λέγεται, ότι κυκλοφόρησε τις μέρες της εξέγερσης), χαιρέτιζε την εξέγερση του Πολυτεχνείου και κατήγγειλε από το πρωτοσέλιδό της το έγκλημα της δικτατορίας στο Πολυτεχνείο, είχε τα ονόματα των νεκρών και καλούσε τον λαό να τους τιμήσει, βαδίζοντας πιο αποφασιστικά στο δρόμο της αντιδικτατορικής πάλης.

Δεύτερον, η περιβόητη καταγγελία, που δημοσιεύεται στο εσωτερικό του συγκεκριμένου φύλλου, είναι ανακοίνωση της Επιτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου, αναφέρεται σε δράση προβοκατόρων και απόπειρά τους να εισβάλουν στο Πολυτεχνείο και αποτελεί απάντηση στη συκοφαντική ανακοίνωση της δολοφονικής ΕΣΑ για το Πολυτεχνείο. Το ότι η χούντα επιχείρησε να χτυπήσει το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, εκτός από την άμεση καταστολή, στέλνοντας και προβοκάτορες - ασφαλίτες, δεν μπορεί να είναι κάτι που να αμφισβητείται.