Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Συμπτώσεις


Την ώρα που η κυβέρνηση λέει και ξαναλέει ότι η εξωτερική της πολιτική δεν καθορίζεται «από καμία τρίτη δύναμη» και έχει αποκλειστικό γνώμονα τα «εθνικά συμφέροντα», μια αποκαλυπτική ομιλία για το τι σημαίνουν αυτά τα λεγόμενα «εθνικά» συμφέροντα έκανε ο Ευ. Μυτιληναίος στις ΗΠΑ, όπου βραβεύτηκε στο πλαίσιο του 20ού Συνεδρίου «Capital Link». Σύμφωνα με το ΑΠΕ, κατά τη βράβευσή του από τον Τζ. Πάιατ ο επιχειρηματίας είπε αναφορικά με το «τι σημαίνει για την Ελλάδα η νέα παγκόσμια τάξη»: «Η χώρα πρέπει: α) Να ενδυναμώσει και να ενισχύσει τις στρατηγικές της σχέσεις, κυρίως με τις ΗΠΑ. β) Να συνεχίσει με επιτυχία την περιφερειακή εξισορρόπηση και να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ζήτημα με την ΠΓΔΜ, με τη μέγιστη πολιτική συγκατάθεση. γ) Να παλέψει πολύ σκληρά για το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Αντίστοιχα για την ΕΕ είπε ότι θα πρέπει «να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, προωθώντας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δημιουργώντας πολλαπλές ενεργειακές οδούς και ενισχύοντας την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ», καθώς και «να μειώσει τη στρατιωτική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ, δημιουργώντας ισχυρό ευρωπαϊκό στρατό, ο οποίος θα είναι έντιμος και ισότιμος εταίρος των ΗΠΑ». Οι ...συμπτώσεις με τα όσα προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μεταξύ άλλων και με τον «Στρατηγικό Διάλογο» που ξεκινά σήμερα, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Τα περί «εθνικών συμφερόντων» κρύβουν από πίσω τους τα συμφέροντα της αστικής τάξης και μόνο, μπλέκοντας το λαό μας ακόμα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Παραδείγματα «εργατοπατερισμού» και εργοδοτικά συνδικάτα



Χαρακτηριστικά παραδείγματα από την εκφυλιστική δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού


Συνδικάτα – όργανα των εργοδοτών ή εστίες αντίστασης και αγώνα των εργαζομένων;

Πάνω στο βασικό σημείο αντιπαράθεσης για τον προσανατολισμό των συνδικάτων, διεξάγεται διαρκής και σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό από τη μια, και στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από την άλλη.

Ο δυνάμεις του εργατοπατερισμού επιδιώκουν συνδικάτα γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, χωρίς ζωντανή συμμετοχή των εργατών.

Παραδείγματα «εργατοπατερισμού» και εργοδοτικά συνδικάτα 
Συνδικάτα που να καλλιεργούν τον συμβιβασμό με την αντιλαϊκή πολιτική, με τις όποιες «αντιπαραθέσεις» να γίνονται πάντα στο πλαίσιο που ορίζουν οι ανάγκες των κεφαλαιοκρατών.

Σε αυτό το πλαίσιο, προκειμένου να διατηρήσουν την ισχύ τους, οι εργατοπατέρες εντείνουν τη νοθεία, φτιάχνουν μηχανισμούς παραγωγής αντιπροσώπων με διάφορες μεθοδεύσεις («σωματεία» – σφραγίδες, εξαναγκασμός των εργατών σε συμμετοχή σε διαδικασίες ελεγχόμενες από την εργοδοσία, απροκάλυπτες απάτες κ.ά.).

My brother – Ο αδερφός μου “Γροθιά στο στομάχι” των Χανιωτών;







Από herko στο Δεκ 13, 2018 Κοινωνία
 
Επιμέλεια Ομάδα ¡H.lV.S! // 

Κατακλύζουν το διαδίκτυο αυτές τις μέρες δημοσιεύματα για την μικρού μήκους ταινία “ο αδερφός μου”, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη, που κατά τους συντελεστές της «περιγράφει την καθημερινότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν στα Χανιά τα ΑμεΑ αλλά και οι οικογενειές τους».

Το story έχει ως εξής: Παραμονή Χριστουγέννων και σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο ένας νεαρός με ένα σιδερένιο λοστό τα κάνει λίμπα «προκαλώντας το απόλυτο χάος». Πάντα κατά τους ίδιους (Indigo View copy-paste) «πριν μερικά χρόνια η Αλεξάνδρα Μανουσάκη μετακόμισε στα Χανιά από τη Νέα Υόρκη με σκοπό να αναλάβει το οινοποιείο των γονιών της και όταν η αγαπημένη της αδερφή Taty ήρθε στα Χανιά για να παραστεί στο γάμο της Αλεξάνδρας, οι δύο αδερφές βγήκαν για μια βόλτα. Η Αλεξάνδρα ήθελε να δείξει στην αδερφή της τις ομορφιές της πόλης των Χανίων. 

Κασσανδροσειρές

Με θυμάμαι πριν από είκοσι  και χρόνια, και στο ΝΕΜΕΣΙΣ και σε τηλεοπτικές συζητήσεις, πριν ακόμα φτάσουμε στα Οτσαλανικά, πριν καλά-καλά συμπληρωθει μια δεκαετία απο την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, να προσπαθώ να ρίξω λίγο φως προσοχής στις χώρες της Βαλτικής, και λίγο δυτικότερα στο ρωσικό θύλακα του Καλλίνιγκραντ. Τα προβλήματα κυριολεκτικά υπαρξιακά του ενός τρίτου των ρωσόφωνων του πληθυσμού στις Βαλτικές χώρες χωρίς διαβατήρια, δικαίωμα στη γλώσσα κι άλλες τέτοιες εφαρμογες των ευρωπαϊκών  αξιών (;), άφηναν παγερά αδιάφορους τους πάντες.

Η επίσπευση του κυνηγητού των κομμουνιστών στην περιοχή, η αποκατάσταση των ναζιστών Λετονών, Λιθουανών και κυρίως Εσθονών, το στήσιμο μνημείων τιμής της ναζιστικής ταξιαρχίας, που αν θυμάμαι καλά τη λέγανε και Καρλομάγνο, κι άλλες τέτοιες λαμπρές τελετές, στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν παραστεί πλείστοι όσοι νατοϊκοί και Ελληνες αξιωματούχοι (μεταξύ αυτών και δύο Προέδροι Δημοκρατίας), είτε πέρναγαν στα ψιλά, είτε σάρκαζαν κάμποσοι του ευρέως πολιτικού φάσματος, πλην Λακεδαιμονίων κουκουέδων, την επιμονή μου να διαβλέπω μια ευρωατλαντική πανστρατιά, όχι απλώς να τραφεί, αλλά να καλοταϊστεί το μαύρο φίδι, το φασιστοναζιστικό, που σήμερα όλες οι αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ καμώνονται ότι τρομάζουν που το βλέπουν να κουλουριάζεται και να περισφίγγει τους λαούς και μερικές από τις καρέκλες τους, για ξεκάρφωμα.

ΠΑΜΕ Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Γαλλίας - Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της χώρας (VIDEO - ΦΩΤΟ)




Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συνδικάτων, των εργατών και των νέων της Γαλλίας και στη μεγάλη απεργία τους στις 14 Δεκέμβρη πραγματοποίησαν την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Και στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα φάνηκε ότι η καταστολή και ο αυταρχισμός είναι η απάντηση των κυβερνήσεων σε κάθε χώρα που οι κυβερνήσεις υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οι εκπρόσωποι της πρεσβείας της Γαλλίας αρνήθηκαν να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των Συνδικάτων, ενώ κρύφτηκαν πίσω από ΜΑΤ και Αστυνομία αντιμετωπίζοντας τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Ελλάδας σαν εγκληματίες.

Αποκαλυπτικό «χούι»


  Πηγή: Eurokinissi

Άλλη μια τροπολογία του ΚΚΕ, αυτή για την κατάργηση όλων των νόμων που πετσοκόβουν παλιές και νέες συντάξεις, απέρριψε προχτές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Με την τροπολογία, το ΚΚΕ ζητούσε να αποκατασταθούν οι απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι από τα χρόνια της κρίσης και να καταργηθούν οι νόμοι που οδηγούν σε συντάξεις - «φιλοδωρήματα» μετά από 30 και 35 χρόνια δουλειάς, ιδιαίτερα με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Μάλιστα, η πρόκληση γίνεται διπλή από την κυβέρνηση, καθώς την ώρα που απέρριπτε την τροπολογία, έστηνε στη Βουλή ένα ακόμα «πανηγυράκι», ζητώντας να της πουν και «ευχαριστώ», επειδή στις 30 και πλέον περικοπές που παραμένουν στις συντάξεις δεν πρόσθεσε ακόμα μία, που η ίδια προνομοθέτησε!

Πόσο μάλλον που η μη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» είχε ως προαπαιτούμενο την υπεραπόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δηλαδή το ξεζούμισμα διαρκείας των εργαζομένων και του λαού, επομένως και των συνταξιούχων.

Στις συμπληγάδες των ματωμένων πλεονασμάτων οι ανάγκες του λαού


Διαιώνιση της σημερινής άθλιας κατάστασης και παραπέρα επιβάρυνση του λαού
 
Κείμενο του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 για την Υγεία - Πρόνοια κινούνται στη γνωστή πεπατημένη των συμπληγάδων των πρωτογενών πλεονασμάτων και της δημοσιονομικής προσαρμογής.
 Οπως επιβεβαιώνεται και από την ίδια την εισηγητική έκθεση για τον κρατικό προϋπολογισμό, θα υπάρχουν στη «μεταμνημονιακή εποχή» η υψηλή επιτήρηση και τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα», με τις ανάλογες φυσικά κατευθύνσεις για παρεμβάσεις στο βαθμό που υπάρξουν «παρεκκλίσεις» από τα «μνημονιακά» μέτρα και τους νόμους.

Αυτό σημαίνει υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ψηφιστεί για την Υγεία και την Πρόνοια, με αρνητικές συνέπειες στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Οι μεταρρυθμίσεις και τα διαρθρωτικά μέτρα στην Υγεία αφορούν π.χ. την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την εφαρμογή των Διαγνωστικών Ομοιογενών Κατηγοριών (DRGs) ως μέθοδο κοστολόγησης και αποζημίωσης των ιατρικών πράξεων, τη λειτουργία της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ ΑΕ), τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ίδια έσοδα και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τις ιδιωτικές εταιρείες να αλωνίζουν στο χώρο, τα πλαφόν στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις, με την επέλαση εταιρειών εκεί που κυρίως δραστηριοποιούνται αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές κ.λπ.