Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Άλλα λόγια...

 

 

Με προκλητικό τρόπο επιχειρεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, να απαντήσει σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τη λήψη μέτρων ολοκληρωμένης προστασίας της Πάρνηθας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Ο υπουργός αραδιάζει μια σειρά νούμερα που αφορούν τη συνολική επιδότηση προς τους δήμους για δράσεις πυροπροστασίας, επιχειρώντας να κουκουλώσει το πρόβλημα και να κρύψει ότι στον Δήμο Αχαρνών, που στα διοικητικά του όρια υπάρχει η Πάρνηθα, ο μεγαλύτερος πνεύμονας της Αττικής, αντιστοιχούν μόλις 63.000 ευρώ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ Αντιδραστικοποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για την τρομοκρατία σε βάρος των δικαιωμάτων (VIDEO)

 

 
 

Την ολοένα και μεγαλύτερη αντιδραστικοποίηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ακόμα και αυτών του αστικού συστήματος, επεσήμανε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί της συζήτησης για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία για την ψηφιακή οικονομία και τη δήθεν αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 

Ο Θ. Παφίλης επεσήμανε πως όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν πιστά εφαρμόσει και ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες που ουσιαστικά καταργούν τους όρους ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη, των οποίων την προστασία επικαλούνται κάθε φορά. «Κοροϊδεύετε τον λαό» επεσήμανε απευθυνόμενος προς τα αστικά κόμματα που τώρα εμφανίζονται να κάνουν κριτική στις ευρωπαϊκές οδηγίες, ενώ ως κυβερνήσεις εφάρμοζαν απαρέγκλιτα την αντιδραστική ευρωπαϊκή πολιτική, που στόχο έχει και με αυτές τις παρεμβάσεις να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και όχι των λαών. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ θα προσφέρει ανάσα στον λαό και θα ανοίξει δρόμο για το αύριο

 

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΕΡΤ1 και την δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη

 

Copyright 2021 The Associated

-- Είναι μαζί μας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αυτή την κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στη χώρα μας και στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό τα τεκταινόμενα μας επηρεάζουν άμεσα.

-- Βεβαίως, όχι άμεσα, πάρα πολύ δραστικά!

-- Θα πρότεινα να αρχίσουμε απ' την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που πάρα πολύ μας ανησυχεί όλους. Σας ανησυχεί το νεοοθωμανικό αφήγημα της «Γαλάζιας πατρίδας» το οποίο βλέπουμε να κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα;

-- Δυστυχώς, η ελληνοτουρκική κρίση, όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε, οφείλεται στους μεγάλους ανταγωνισμούς στην περιοχή ανάμεσα σε κράτη και πρώτα απ' όλα οφείλεται στους ανταγωνισμούς της τούρκικης αστικής τάξης με την ελληνική αστική τάξη. Βέβαια έχοντας από πάνω τους τον ΝΑΤΟικό οργανισμό...

-- Μιλάτε για οικονομικούς ανταγωνισμούς;

-- Μιλώ για οικονομικούς, εμπορικούς, πολιτικούς, γεωστρατηγικούς και στρατιωτικούς ανταγωνισμούς. Και από τη μεριά της τούρκικης αστικής τάξης είναι τα ζητήματα της αμφισβήτησης ακόμα και τμήματος της κυριαρχίας της χώρας και οπωσδήποτε έχουν μπει επί τάπητος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτά είναι τα ζητήματα που αφορούν σε αυτό που με ρωτήσατε για τη «Γαλάζια πατρίδα». Η Τουρκία ευθέως με την προκλητικότητα και την επιθετικότητά της φαίνεται και σε αυτό το πεδίο δηλαδή ότι αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα και αμφισβητεί πλέον ακόμα και τμήμα της επικράτειας, της κυριαρχίας της χώρας, είτε με κατοικημένα είτε με ακατοίκητα νησιά είτε με βραχονησίδες είτε με οτιδήποτε άλλο και με βάση τους χάρτες που πλασάρει διεθνώς.

ΒΥΡΩΝΑΣ Να μην απελαθούν μαθητές από το Ιράκ ζητούν σωματεία και φορείς

 

 

Την αντίδραση των τοπικών φορέων και σωματείων έχει προκαλέσει η απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης με την οποία καλούνται τρία αδέλφια από το Ιράκ, οι Ali Hemin, Ali Doaa και Ali Rahma, μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα, μαζί με τη μητέρα τους Zhiyan Yousif Ahmed και τα άλλα δύο αδέλφια τους να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι την 1η Ιουλίου 2022.

Οι φορείς εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στα νεαρά προσφυγόπουλα και απαιτούν να ανακληθεί η απόφαση απέλασης των τριών μαθητών και της οικογένειάς τους.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας αναφέρεται: «Ζητάμε να ανακληθεί η απόφαση της απέλασης των τριών μαθητών και της οικογένειάς τους, για να μη γίνουν πρόσφυγες για δεύτερη φορά». Επίσης, σε ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα τονίζεται η θέληση των παιδιών αυτών να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί του οποίου έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να καλύψουν τα κενά τους, έχοντας απέναντί τους την ανεπάρκεια και αδιαφορία της πολιτείας.

Ο ένοχος έχει όνομα

 


Από την πρόσφατη φωτιά στο Κρεμαστό Εύβοιας 
Από την πρόσφατη φωτιά στο Κρεμαστό Εύβοιας

 

Μετά από ένα «καυτό» τρίμηνο, όπου οι δασικές πυρκαγιές κατέγραψαν αύξηση έως και 750% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πριν ξεκινήσει καν η αντιπυρική περίοδος, ο εφιάλτης της φωτιάς επέστρεψε στην Εύβοια το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη φωτιά που έκαψε τη βόρεια πλευρά του νησιού.

Οι καταγγελίες των κατοίκων, που έπεσαν στη φωτιά για να σώσουν την περιουσία τους, μιλάνε ξανά για μεγάλες καθυστερήσεις στην ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και εγκληματικές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό.

Μιλάνε για ακαθάριστα και αφύλακτα δάση, όπου η παραμικρή σπίθα μπορεί να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. Μιλάνε για έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης της φωτιάς, όταν αυτή ξεσπάσει.

Το μόνο ...σχέδιο που επαναλαμβάνεται από την πλευρά του κράτους είναι η υπενθύμιση της ατομικής ευθύνης και οι εντολές για εκκένωση των κατοικημένων περιοχών, όταν η πυρκαγιά φτάσει να απειλεί ανθρώπινες ζωές.

Γιατροί - πορτιέρηδες στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας

 

Μέχρι και εκβιασμούς επιστρατεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει τον νέο «κόφτη» που ψήφισε, στερώντας πολύτιμες υπηρεσίες Υγείας από τον λαό. Ο λόγος για τον «προσωπικό γιατρό», που κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στις σημερινές συνθήκες όμως, όπου όλα «μετριούνται» με τη μεζούρα του «κόστους - οφέλους», λειτουργεί σαν «πύλη εισόδου» - ή «πορτιέρης» («gate keeper») - για την παραπομπή του ασθενούς σε γιατρούς ειδικοτήτων στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές Υγείας, στο όνομα της «εξοικονόμησης πόρων» και της «αποσυμφόρησής» τους.

Πραγματικός στόχος είναι «καθολικά και ισότιμα» να μειώνονται ακόμα περισσότερο οι δωρεάν υπηρεσίες Υγείας που προσφέρει το εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα στους εργαζόμενους και τον λαό, μεγαλώνοντας περαιτέρω την απόσταση με τη φροντίδα που θα μπορούσε να απολαμβάνει σήμερα, με κριτήριο την εξέλιξη της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας, αλλά και την επάρκεια σε υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, που είναι όμως άνεργοι ή υποαπασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

* * *

Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 16/6, για την εφαρμογή του «προσωπικού γιατρού», δεν αφήνει περιθώριο για αυταπάτες. Αντίθετα, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει «διά ροπάλου» τον στρατηγικό της στόχο για έλεγχο και παραπέρα συρρίκνωση της κρατικής δαπάνης για υπηρεσίες ΠΦΥ ή άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ, φανερώνουν ότι ο λαός θα βγει «δαρμένος και γδαρμένος» από μια ακόμα μεταρρύθμιση στην Υγεία. Ενδεικτικά: