Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Προμελετημένο ιμπεριαλιστικό έγκλημα που «καπνίζει» ακόμα σε βάρος των λαών...


23 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...902gr

24/03/1999

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ οι σειρήνες ήχησαν στην Πρίστινα, στο Βελιγράδι, στην Ποντγκόριτσα, στο Νόβισαντ. Το έγκλημα άρχιζε. Η επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας κράτησε 78 μέρες.

Στις 78 αυτές μέρες της «ανθρωπιστικής» τους δράσης τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν 35.788 μαχητικές αποστολές εναντίον 200 γιουγκοσλαβικών πόλεων. Το Κοσσυφοπέδιο και όλη η Γιουγκοσλαβία έγινε στόχος ακόμα και απαγορευμένου τύπου βομβών με θύματα χιλιάδες αμάχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου, η μία στις πέντε βόμβες που έπληξαν τη Γιουγκοσλαβία, δηλαδή περίπου 500.000 βόμβες, περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Επίσης, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι επιδρομείς εξαπέλυσαν κατά της Γιουγκοσλαβίας 35.450 δέσμες από τις βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες από τις διεθνείς συνθήκες.

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια ταχεία καταδίκη από το σύνολο των δυτικών δημοκρατιών, με άμεσες κυρώσεις που στοχεύουν ρωσικές τράπεζες και  στρατιωτικές εξαγωγές, χωρίς να υπολείπεται και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από πολιτιστικές  και αθλητικές εκδηλώσεις. Η ταχύτητα μιας τέτοιας διεθνούς,  που σημαίνει δυτικής αμερικανοκαθοδηγούμενης,  ανταπόκρισης δεν μπορεί παρά να προβληματίσει σχετικά με την έλλειψη μιας τέτοιας αντίδρασης  σε άλλες συγκρούσεις σε όλον τον κόσμο. Γι’ αυτό και μοιάζει αυτονόητο ειδήμονες των μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφοι και πολιτικές προσωπικότητες, να κατηγορούνται για διπλά κριτήρια, καθώς χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης για να εγκωμιάζουν την ένοπλή αντίσταση της Ουκρανία στα ρωσικά στρατεύματα, αλλά και να  καλλιεργούν τον αποτροπιασμό για το πώς μια τέτοια σύγκρουση είναι δυνατό να συμβεί σε ένα πολιτισμένο έθνος. Είναι που η ευαισθησία μας δεν ενεργοποιείται για χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν ή η Συρία, όπου οι πόλεμοι, που τους  εξάγει η Δύση,  μαίνονται για δεκαετίες. Γιατί αυτοί  δεν αφορούν ούτε επηρεάζουν άμεσα τις δυτικές δημοκρατίες του καπιταλισμού και τους λευκούς Ευρωπαίους, προς δόξαν του ρατσισμού που η Δύση αποκηρύσσει λεκτικά. Η Ουκρανία όμως θεωρείται μια σχετικά πολιτισμένη, σχετικά ευρωπαϊκή χώρα, ακριβώς γιατί θα πρέπει να διαχωριστεί από τη Ρωσία, που θεωρείται πια το διαφορετικό και ξένο. Οι αντίπαλοι συνασπισμοί πρέπει να οριοθετηθούν για να στοιχηθούν και οι λαοί από πίσω τους δίνοντας το αίμα και τις σάρκες τους. 

23 χρόνια από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία

 


Σήμερα συμπληρώνονται 23 χρόνια (24/3/1999) από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία. Η μαύρη αυτή επέτειος για τους λαούς, σηματοδοτεί ακόμα περισσότερα αυτές τις μέρες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον λαό της να έχει μετατραπεί σε κινούμενο στόχο των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το τότε πρόσχημα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τους -επί 78 ημέρες- βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας ήταν «η προστασία των μειονοτήτων από την εθνοκάθαρση». Ένα από τα σημερινά προσχήματα της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί «η προστασία από τη γενοκτονία». Οι ρόλοι εναλλάσσονται. Θύματα παραμένουν οι λαοί.

Εγχειρίδιο


«Ενώ τα χειρότερα είναι μπροστά, η κυβέρνηση πηγαίνει με το manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας». Αυτά έλεγε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μπας και κρυφτεί αυτό που βγάζει μάτι: Οτι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ «αντιγράφουν» από την ίδια «κόλλα», αυτή του κεφαλαίου και της ΕΕ. Με αυτό το «εγχειρίδιο» προώθησαν την «απελευθερωμένη» αγορά ηλεκτρισμού, την απολιγνιτοποίηση, το χρηματιστήριο Ενέργειας, που αποτελεί το «βασίλειο» της κερδοσκοπίας για την οποία ξιφομάχησαν τάχα χτες. Την πολιτική δηλαδή που «γδύνει» όλα αυτά τα χρόνια τον λαό, και σήμερα τον ληστεύει απροκάλυπτα για τις «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου, ενώ τον μπλέκει βαθύτερα στους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Εκεί λοιπόν βρίσκουν και τις «συνταγές» για τη διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής», που παρουσίασαν ξανά χτες. Και μιας και ο λόγος για «εγχειρίδια», δεν έχει παρά να γυρίσει κανείς λίγες μέρες πριν, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη δημιουργία μιας ειδικής διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα αναλάβει «ως έργο εθνικού ενδιαφέροντος την εποπτεία, τον έλεγχο, τη συνεχή αξιολόγηση και επαναξιολόγηση» της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Του υπερμνημονίου της ΕΕ δηλαδή, όπου ένας προς έναν περιγράφονται οι στόχοι της αστικής τάξης, που «εγγυώνται» ότι όντως τα χειρότερα είναι μπροστά για τον λαό, για να εξασφαλιστούν οι «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες. Σε αυτά τα εχθρικά προς τον λαό σχέδια δεν χωράνε ούτε ως υποσημείωση οι λαϊκές ανάγκες. Αυτές είναι υπόθεση του αγώνα, της διεκδίκησης των εργαζομένων και όλου του λαού, σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική.

Στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Αν η κατάσταση στα λαϊκά νοικοκυριά, με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, δεν ήταν «για κλάματα», τότε η χτεσινή αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις αιτίες των ανατιμήσεων και τα δήθεν μέτρα προστασίας του λαού θα ήταν πραγματικά για γέλια. Η εικόνα τους θύμιζε συνεργούς, που τσακώνονται πάνω από το θύμα για το ποιος έριξε τη χαριστική βολή...

Ο,τι γράφει όμως, δεν ξεγράφει. Και κυρίως η συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση», που σημαίνει ακριβότερη Ενέργεια, ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, νέα χαράτσια και «πράσινους» φόρους, μεγαλύτερη ανεργία και ενεργειακή ανασφάλεια.

Η σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σ' αυτήν τη στρατηγική αποτυπώνεται σε όλους τους νόμους που ψήφισαν και υλοποίησαν η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Επικίνδυνα μονοπάτια

 

 

Τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής της Ουκρανίας μάθαμε πως στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα αρχίσει το κυνήγι Ρώσων δημιουργών και έργων τους και μέσω της διακοπής των σχέσεων με ρώσικους πολιτιστικούς οργανισμούς. Έτσι π.χ. η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε με ...χαρά την ακύρωση της παράστασης «Λίμνη των κύκνων»... Αντίστοιχα τα ΝΑΤΟικά παπαγαλάκια μας λένε από τα μονόστηλά τους στις εφημερίδες πως δεν γίνεται τέτοιες μέρες να ακούσει κανείς Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ κ.ά. Δεν έχουν γράψει ακόμα αν επιτρέπεται να διαβάζουμε Ντοστογιέφσκι ή αν απαιτείται πλέον να καμουφλάρουμε τα εξώφυλλα των βιβλίων του για να κυκλοφορούμε με αυτά...