Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Ερώτηση για τις αντιδραστικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα

 

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
 
 

 

Τις αντιδραστικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα με στόχο τα Ταμεία να αποκτήσουν ανταποδοτικό και κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα και με εργαλείο τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις καταδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Πρόκειται για ενιαία επίθεση της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, τη μετατροπή της σε ατομική υπόθεση, σε «επένδυση» και «χρηματοοικονομικό προϊόν» με στόχο την εξασφάλιση εγγυημένων κερδών στους ιδιωτικούς ομίλους που λυμαίνονται την Ασφάλιση. Είναι ενδεικτικό ότι οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πληρώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν θα ξέρουν αν και πότε θα πάρουν επικουρική σύνταξη και ποιο θα είναι το ύψος της.

30ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ :Στέλνει ένα ακόμα μήνυμα, 15 μέρες μετά την ολοκλήρωσή του…

 


 

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου και το 4ο κύμα της πανδημίας είναι γεγονός. Φυσικά κανένα γεγονός δεν έρχεται «ουρανοκατέβατο»… οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και τις έχουμε σχολιάσει πολλές φορές.

Ταυτόχρονα, σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 15 μέρες από την ολοκλήρωση του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στο νησί της Λέσβου και συγκεκριμένα στην Μυτιλήνη.

Πώς σχετίζεται το ένα με το άλλο; Δεν σχετίζεται καθόλου! Το αναφέρουμε απλώς γιατί κάποιοι ετερόκλητοι καλοθελητές μιλούσαν κατά τη διάρκεια αλλά και πριν τις εκδηλώσεις για «κίνδυνο διασποράς του ιού στο νησί», «υγειονομική βόμβα» και άλλα παρόμοια. Κάποια ψεκασμένα φασιστοειδή, μάλιστα, που όλον τον υπόλοιπο καιρό είναι αρνητές της πανδημίας, ξαφνικά την είδαν λοιμωξιολόγοι και απαιτούσαν την ακύρωση του Διημέρου!

Η μαχαιριά των αριθμών

 


Υπάρχει εκείνο το παλιό κακορίζικο ρητό πως όταν ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι.

Υπάρχει εκείνο το παλιό κακορίζικο ρητό πως όταν ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι. Και το λέω κακορίζικο γιατί χρησιμοποιείται πάντα σχεδόν από ύποπτους σωτήρες, σκιώδεις υπονομευτές κάθε συλλογικής προσπάθειας και κάμποσους ατομικιστές που ψάχνουν άλλοθι όταν μαγειρεύουν στοιχεία και αριθμούς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Απ’ όλο αυτό το συνονθύλευμα, θαρρώ, μας έχουν προκύψει μερικές άθλιες έννοιες. Κάτι απίθανα παραμύθια και διανοητικές προστυχιές, όπως ας πούμε εκείνο το απίθανο άθροισμα του «όλοι μαζί», που τάχαμου δήθεν αταξικά φέρνει αφεντικά και δούλους να παλεύουν μαζί απέναντι στον εχθρό, συνήθως σε έναν πόλεμο από τον οποίο οι πρώτοι μετράνε κέρδη και οι δεύτεροι φέρετρα. ‘Η απ’ αυτούς τους αριθμούς που ευημερούν μας βγαίνουν και ανύπαρκτα όντα, όπως ο «μέσος άνθρωπος», το τοτέμ αυτό της αστικής τάξης εν ονόματι του οποίου γίνονται τα μεγαλύτερα αντιλαϊκά εγκλήματα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Μεγαλώνουν συνεχώς οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες

 

Καθώς αυξάνονται οι φτωχοί εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι με δύο ή περισσότερες δουλειές

 

Αυξάνονται συνεχώς οι φτωχοί εργαζόμενοι και οι υποαπασχολούμενοι που δουλεύουν σε δύο ή και παραπάνω δουλειές για να τα βγάλουν πέρα
Αυξάνονται συνεχώς οι φτωχοί εργαζόμενοι και οι υποαπασχολούμενοι που δουλεύουν σε δύο ή και παραπάνω δουλειές για να τα βγάλουν πέρα

H νέα καπιταλιστική κρίση του 2020, που επιταχύνθηκε από την πανδημία, ήρθε να υπογραμμίσει και να ενισχύσει όλα τα στοιχεία επιδείνωσης της ζωής του λαού στη Γερμανία, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες: Φτωχοί εργαζόμενοι, φτωχοί συνταξιούχοι, mini jobbers (υποαπασχολούμενοι) με εξευτελιστικούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα που έμειναν εντελώς «ξεκρέμαστοι» κατά τη διάρκεια των lockdown, εργαζόμενοι που αναγκάζονται να κάνουν δυο ή και περισσότερες δουλειές, όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι που εργάζονται είτε επειδή δεν αρκεί η σύνταξη, είτε επειδή δεν έχουν καταφέρει να βγουν στη σύνταξη...

 

«Πρωταθλήτρια» στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στις ταξικές ανισότητες

Τα παραπάνω αποτυπώνονται με χαρακτηριστικό τρόπο και στην τελευταία κυβερνητική έκθεση για τη φτώχεια και τον πλούτο στη Γερμανία. Τα δυο βασικά συμπεράσματα είναι πως οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται συνεχώς, κατάσταση που επιδείνωσε ακόμα περισσότερο η πανδημία.

Η «πρωταθλήτρια» καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ είναι ταυτόχρονα και «πρωταθλήτρια Ευρώπης» στο λεγόμενο «χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Λιθουανία, καθώς η μερίδα του λέοντος από τον τεράστιο, αυξανόμενο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι καταλήγει σε μια χούφτα κεφαλαιοκράτες, όπως άλλωστε γίνεται σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη.

Πρόκληση προς τους εργαζόμενους συνιστά η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την αύξηση-παρωδία στον κατώτατο μισθό

 

 

Σε σχόλιό του, για την αύξηση-παρωδία του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Η αύξηση-παρωδία του κατώτατου μισθού αποτελεί "πάγωμα" -για έναν ακόμη χρόνο- στα άθλια επίπεδα, που τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία, καταργώντας την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνιστά πρόκληση προς τους εργαζόμενους, αφού και αυτά τα ψίχουλα έχουν εξανεμιστεί και με το παραπάνω από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και από τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, που κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο "φτηνούς" και "ευέλικτους".