Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

ΕΔΥΕΘ Καλεί σε αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στις 9 Αυγούστου για τα 78 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

 

 

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση για τα 78 χρόνια από την ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Θα γίνει στο Λευκό Πύργο, την Τετάρτη 9 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ.

Στο κάλεσμά της αναφέρει:

«Συμπληρώνονται 78 χρόνια από τις 6 και 9 Αυγούστου του 1945, όταν οι ΗΠΑ με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών εξαφάνισαν από προσώπου Γης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Χιλιάδες ήταν, επίσης, οι τραυματισμένοι, οι άνθρωποι που "έζησαν" πληγωμένοι από τον πυρηνικό όλεθρο. Η ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ αποτελούσε μια επίδειξη ισχύος και πυρηνικής τρομοκρατίας, στόχευε τους λαούς, τη Σοβιετική Ένωση, το ανερχόμενο επαναστατικό, εργατικό  κι αντιαποικιακό κίνημα των λαών.

Σχόλιο σχετικά με τις υποψηφιότητες στην Τοπική Διοίκηση

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποτελούν τη συνεπή και μαχητική δύναμη υπεράσπισης των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων


 

Σε σχόλιό του, σχετικά με τις υποψηφιότητες στην Τοπική Διοίκηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Απέναντι στις αντιθέσεις και τις δυσκολίες των αστικών κομμάτων για την επιλογή των υποψηφίων τους σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, αλλά και απέναντι στην προσπάθεια εγκλωβισμού του λαού - μέσω ανακύκλωσης προσώπων – στη στήριξη μιας αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται και στην Τοπική Διοίκηση, βρίσκονται μόνο οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ σ’ όλη την Ελλάδα.

Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους και Περιφέρειες αποτελούν τη συνεπή και μαχητική δύναμη υπεράσπισης των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων σε τοπικό επίπεδο, τη μοναδική αντιπολίτευση στην πολιτική της φορομπηξίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της μετατροπής της τοπικής διοίκησης σε “ντίλερ” επιχειρηματικών συμφερόντων, που υπηρετούν οι “εκλεκτοί” των αστικών κομμάτων με όποιο μανδύα κι αν εμφανίζονται».

Οι πολιτικοί συνένοχοι για το έγκλημα διαρκείας της Πολιτικής Προστασίας

 

Πηγή: Associated Press

 

Του Αντώνη Ραλλάτου*

 

Ενώ συνεχίζεται η καταστροφή απ' τις πυρκαγιές, κυβέρνηση, περιφερειάρχες και δήμαρχοι επαναλαμβάνουν με θράσος για μια ακόμα φορά το γνωστό πινγκ-πονγκ της κατανομής ευθυνών.

Τα αστικά κόμματα που έχουν κυβερνήσει, μαζί με τις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις τους, διαγκωνίζονται στη διεκδίκηση του ρόλου του καλύτερου διαχειριστή των αναγκών της Πολιτικής Προστασίας, ρίχνοντας παράλληλα τις ευθύνες οι «πρώην στους επόμενους».

Γιατί όμως ενώ όλοι (όταν είναι κυβέρνηση, περιφερειακή ή τοπική διοίκηση) δηλώνουν έτοιμοι πριν από κάθε εκδήλωση φυσικής καταστροφής, μετά την εκδήλωση του φαινομένου «πετάνε την μπάλα στην εξέδρα»;

Έχουν άραγε δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι είναι «άσχετοι», «ανίκανοι να διαχειριστούν την κατάσταση»;

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ «ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ»

 

  


         

Στις εκλογές για το Δημοτικό και τα Τοπικά Συμβούλια του δήμου Ωραιοκάστρου – Μυγδονίας – Καλλιθέας, πρέπει να συμπαραταχθούν προοδευτικοί, δημοκρατικοί δημότες,  αγωνιστές που προβληματίζονται, στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης. Απευθύνουμε κάλεσμα κοινής δράσης σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά για τον τόπο μας. Για να μην ξαναζήσουμε το σκηνικό του 2019, του 2014, του 2010 με τις θριαμβολογίες της Ν.Δ. και τους “διαφορετικούς” υποψήφιους που σε τελευταία ανάλυση, συνδιοίκησαν.

          Στις πολιτικές αυτές εκλογές, πιστεύουν ότι είναι πανίσχυροι. Οι συνδυασμοί   που πρόσκεινται στη Ν.Δ. διανθίζουν τα ψηφοδέλτιά τους με υποψήφιους από άλλους χώρους αλλά αυτό το κάνουν για να υφαρπάξουν και να εφαρμόσουν με τη ψήφο σας την πιό αντιδραστική πολιτική σε βάρος σας.

          Τα προγράμματα, το παρελθόν και η πολιτική τους ιδιότητά, προδιαγράφουν τη συνέχιση της υποβάθμισης των κοινωνικών αναγκών των κατοίκων, υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων. Τα περί “υπερκομματικών” υποψήφιων, “ανεξάρτητων” και για “το καλό του τόπου”, είναι παραμύθια. Αποτελούν μία αναπαραγωγή διοικήσεων που η διαχείρισή τους μας ταλαιπωρεί έως σήμερα.

Η ασφάλεια των υποδομών στο ζύγι «κόστους - οφέλους»

 

Η γέφυρα της Περιμετρικής της Πάτρας που κατέρρευσε το μεσημέρι της Κυριακής 23 Ιούλη, την ώρα που σε αυτήν εκτελούνταν εργασίες κατεδάφισης, αποτελεί τμήμα ενός έργου που εξαγγέλθηκε λίγο μετά τη μεταπολίτευση, ξεκίνησε το 1982 και «εγκαινιάστηκε» δύο φορές το 1993 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά λόγω κακοτεχνιών ανακατασκευάστηκε και τον Δεκέμβρη του 2002 επί κυβέρνησης Σημίτη.

Το 2008 το ελληνικό κράτος, ως κύριος του έργου κατασκευής του Αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, παραχώρησε σε κοινοπραξία κατασκευαστικών εταιρειών τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του αυτοκινητόδρομου για μια περίοδο 30 ετών και αυτή με τη σειρά της σε άλλη κοινοπραξία (με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των ίδιων εταιρειών) την κατασκευή - επισκευή του έργου, ενώ η μια εξ αυτών είχε την εργολαβία στο συγκεκριμένο τμήμα. Μια σύμπραξη λοιπόν ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για να υλοποιήσει ένα έργο υποδομής για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.

* * *
 
Τα ερωτήματα μια βδομάδα μετά την κατάρρευση είναι τεράστια. Πάρθηκαν μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του έργου; Εφαρμόστηκαν οι μελέτες; Γιατί οι εργαζόμενοι δούλευαν Κυριακή μεσημέρι σε συνθήκες καύσωνα, ενώ απαγορευόταν; Πού ήταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Με ποιου ευθύνη και άδεια οι εργάτες Ρομά βρέθηκαν κάτω από τη γέφυρα για να συλλέξουν τα σίδερα της κατεδάφισης;

Το έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι και η Ουκρανία


 

Σε λίγες μέρες, τα θύματα της καταστροφής της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι θα τιμηθούν για 78η φορά, δεύτερη ενόσω ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία.

Ηταν πρωινό της 6ης Αυγούστου του 1945, όταν η πυρηνική βόμβα ουρανίου με την επωνυμία «LittleBoy» («Μικρό Αγόρι») σκόρπισε για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία τον πυρηνικό όλεθρο, σκοτώνοντας ακαριαία στη Χιροσίμα 110.000 ανθρώπους. Τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός χτύπησε το Ναγκασάκι με μία ατομική βόμβα πλουτωνίου, με το όνομα «FatMan» («Χοντρός Αντρας»), σκοτώνοντας ακαριαία 70.000 ανθρώπους. Ανυπολόγιστος ο συνολικός αριθμός των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών και από τα δύο χτυπήματα, που ακολούθησαν εξαιτίας της ραδιενέργειας.

Ο Κλέων και ο κλαίων...

 

Τώρα που ο λαός «ησύχασε», γιατί έχει όχι απλώς μια σταθερή κυβέρνηση των 158 βουλευτών, αλλά και μια σταθερή σύμπλευση ελευθερίας να τη βοηθάει στα πλαίσια της καινοτομίας της κυβερνώσας έσχατης αντιπολίτευσης, πλην Λακεδαιμονίων ΚΚΕ, αρχίζει η συμπίεση μυαλών και συνειδήσεων, ώστε να ενσωματωθούν μεγάλες μάζες πολιτών στη λογική των ακατανόητων συμφερόντων. Ηδη έχουμε τα πρώτα δείγματα που περνάνε υποχρεωτικά στα ψιλά, για να αναδυθούν σε άθλια και χονδροειδή αντιλαϊκή επίθεση που θα έρθει από φθινόπωρο, όταν τελειώσουν τα θερινά ψέματα.

Ο Κλέων, προσωποποιημένος καύσων, όχι τυχαία επιμένω, αφού η προσωποποίηση των συμφορών είναι τεχνική της προπαγάνδας, είπαν κι έγραψαν ότι βάρεσε κατακούτελα οκτώμισι εκατομμύρια Ελληνες. Οπως βλέπετε εξαιρέθηκαν οι τουρίστες. Αλλά μαζί μ' αυτούς που «εκκενώθηκαν» απ' τον φιλόξενο λαό προς τις πατρίδες τους, ο Κλέων χτύπησε και εικοσιτρείς ψυχιατρικούς ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Στοιβάχτηκαν σε καμιά δεκαριά ράντζα χωρίς κλιματισμό! Στις ίδιες συνθήκες και πέντε υπό χημειοθεραπεία ασθενείς σε δίκλινα δωμάτια, που προφανώς εξαιρέθηκαν της ενεργειακής αναβάθμισης της ευρωχώρας μας. Είναι οι στιγμές που ακούς τη φράση «φιλοξενείται στο τάδε δωμάτιο νοσοκομείου κάποιος ασθενής» κι αναρωτιέσαι τι του 'χει κάνει του Κλέωνα και τον βασανίζει έτσι.