Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Εξηγείται


Είναι τόσες οι προσαρμογές της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της τις προηγούμενες δεκαετίες γύρω από το λεγόμενο «Μακεδονικό ζήτημα», ώστε σήμερα το κάθε αστικό κόμμα μπορεί να διαλέγει όποια θέλει, για να στηρίξει τις θέσεις του σε τέτοιες «ιστορικές τοποθετήσεις». Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε ως τεκμήριο ορθότητας της πολιτικής του από τοποθετήσεις του Ευ. Αβέρωφ για τη «μακεδονική γλώσσα», μέχρι τους χειρισμούς του Κων/νου Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή. Αυτή η ευχέρεια χρήσης θέσεων στηρίζεται στο ότι οι αστικές κυβερνήσεις παραδοσιακά ενάλλασσαν τον εθνικισμό με τον κοσμοπολιτισμό, ή λειτουργούσαν με «μείγματα» και των δύο, ανάλογα με τις κατά καιρούς βλέψεις και τα συμφέροντα της αστικής τάξης στην περιοχή. Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σήμερα να ψωνίζει ...«δικαίωση» της πολιτικής του από τοποθετήσεις παλιών πρωθυπουργών και υπουργών της ΝΔ. Σε συνέχεια αυτού του έργου, η ΝΔ σήμερα όλο και περισσότερο κάνει λόγο για «τετελεσμένα» που δημιουργούνται με τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Ετσι, στρώνεται το έδαφος για να υλοποιήσει η ΝΔ ως κυβέρνηση τη συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία τώρα λέει πως απορρίπτει! Εξηγείται αυτό το ανακάτεμα. Αλλωστε, το πλαίσιο είναι δοσμένο εδώ και δεκαετίες για όλες τις αστικές κυβερνήσεις, κι αυτό δεν είναι άλλο από τη διαχρονική προσήλωση στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, που κουμπώνουν με τις προτεραιότητες του κεφαλαίου. Αυτό περιγράφει και το άρθρο 2 της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, για το οποίο κυβέρνηση και ΝΔ δεν έχουν βγάλει τσιμουδιά στη μεταξύ τους αντιπαράθεση.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ Επιστολή σε ΚΕΔΕ και δημάρχους για τους πλειστηριασμούς




Επιστολή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τους δημάρχους της χώρας, απέστειλε ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του Δήμου Πάτρας ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπως αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9 Μάη. 

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Όπως γνωρίζετε, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε την εγκύκλιο 1017/1-02-2018 που περιλαμβάνει και τους Δήμους, οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά από 1η Μάη 2018 να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για κατάσχεση κινητών και ακινήτων, για χρέη προς τους Δήμους, που θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ. Γίνεται πλέον φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών από το σύνολο των κρατικών φορέων (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, κ.ά.).

Κατά τη γνώμη μας, στο στόχαστρο του νέου πλαισίου βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστούν μικρά ποσά. Την ίδια ώρα που τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα καταφέρνουν, όπως και στο παρελθόν, τα τεράστια χρέη τους να θεωρούνται νόμιμα "ξεγραμμένα". Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει στο Δήμο Πατρέων είναι αμείλικτα. Σε σύνολο οφειλών 120 εκατομμυρίων ευρώ, τα 55,5 εκατομμύρια, ποσοστό 46,25%, τα χρωστούν 204 επιχειρηματίες, με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ και που δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσουν.

ΔΙΑΘΛΑΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ





Η νομιμοποίηση και η συγκατάθεση είναι το κλειδί  για την πολιτική σταθερότητα κι επομένως η αιτία της επιβίωσης και επιτυχίας ενός καθεστώτος. Οι πεποιθήσεις και οι αξίες των ανθρώπων καθορίζουν τόσο τη στάση τους απέναντι στην πολιτική διαδικασία όσο και την άποψή τους για το καθεστώς στο οποίο ζουν και κατά συνέπεια για το αν το θεωρούν δίκαιο ή νόμιμο. Κι  επειδή μεγάλο μέρος της πολιτικής διαμορφώνεται από τις ιδέες, αξίες και αντιλήψεις σχετικά με το πώς πρέπει να οργανώνεται η κοινωνία και από τις προσδοκίες, τις ελπίδες και τους φόβους μας απέναντι στην κυρίαρχη εξουσία, γι’ αυτό εστιάζεται το ενδιαφέρον στο εποικοδόμημα που εκφράζει και κατοχυρώνει τις οικονομικές σχέσεις στη δοσμένη κοινωνία.
 
               Οι πολιτικοί λοιπόν των αστικών κομμάτων  στις αστικές δημοκρατίες  δίνουν την ψευδαίσθηση ότι παρέχονται οι δυνατότητες για τη διακίνηση των ιδεών, ότι η διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων καθίσταται ευχερέστερη με τους κανόνες της αστικής δημοκρατίας, ότι επιτρέπεται η ανάπτυξη πολιτικών και κοινωνικών αντιθέσεων, ότι δίνεται η δυνατότητα ικανοποίησης των αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας, εν ολίγοις πως στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας αν δεν αίρεται η πάλη των τάξεων τουλάχιστον αμβλύνεται σε σημαντικό βαθμό. Μόνο που τελικά αυτές οι αντιθέσεις και πολυφωνίες καταλήγουν σε αντιπαράθεση με κενές ουσίας φραστικές επιδείξεις και η πραγματοποίηση  υποσχέσεων  μετατίθεται στο μέλλον. Όπως συμβαίνει οκτώ χρόνια τώρα  μνημονιακής πολιτικής, που  επαναλαμβάνονται τα ίδια επιχειρήματα για την αναγκαιότητά της έχοντας αναλάβει οι αστοί πολιτικοί τον επικοινωνιακό ρόλο να πείσουν και να αποσπάσουν τη συναίνεση και των λαϊκών στρωμάτων. 

Η μεταπολεμική ανασυγκρότηση του αστικού κράτους βασίστηκε στην άγρια καταστολή - Η θέσπιση του περιβόητου Γ' Ψηφίσματος




Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» 14/11/1945. Τα εγκλήματα μετά τη Βάρκιζα
Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» 14/11/1945. Τα εγκλήματα μετά τη Βάρκιζα
«Προχθές και χθες ενώπιον του στρατοδικείου εκδικάστηκαν οι υποθέσεις 14 κατηγορουμένων για παράβαση του Γ' ψηφίσματος. Καταδικάστηκαν σε θάνατο» (εφημερίδα «Αναγέννησις» των Τρικάλων, 20/6/1947).
 «Αρχισε στις 17 Νοεμβρίου η δίκη των 38 μελών της αυτοάμυνας Τρικάλων (...) όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο βασιλικός επίτροπος Λαγάνης: "Ηταν μία οργάνωσις συνωμοτική, η οποία έπληξε και θα έπληττε και πάλιν τον κορμόν του κράτους όταν θα ελάμβανε την διαταγήν" (...) πληροφορούμαστε ότι στα Τρίκαλα υπήρχαν 13 ΚΟΒ (Κομματικές Οργανώσεις Βάσης) και ότι αποστολή των μελών της αυτοάμυνας - είχε συσταθεί το 1945 - ήταν να προστατεύουν τα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος και της εφημερίδας "Λαοκρατία" από τις συχνές επιθέσεις μελών των δεξιών οργανώσεων (...) Καταδικάστηκαν σε θάνατο» (εφημερίδα «Αναγέννησις» των Τρικάλων, 26/11/1947).

Σχεδόν καθημερινά τα σχετικά ρεπορτάζ από τις αίθουσες των Στρατοδικείων. Είναι μόλις ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή της απαράδεκτης Συμφωνίας της Βάρκιζας. Η κατάσταση για το λαό, που με τα όπλα απελευθέρωσε την πατρίδα από τους ναζί, είχε γίνει ήδη αφόρητη.

Το κύριο πρόβλημα της αστικής τάξης και των Αγγλων συμμάχων της ήταν η αποκατάσταση της εξουσίας τους. Επρεπε να αφοπλιστεί το ένοπλο λαϊκό δημοκρατικό κίνημα, να συντριβεί το ΚΚΕ.

Κατέφυγαν σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ ενάντια στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στα μέλη του ΚΚΕ.

Πάνω από 166 συμμορίες δολοφονούσαν, βίαζαν, τρομοκρατούσαν στην ελληνική ύπαιθρο. Με βάση την αντικομμουνιστική νομοθεσία του Μεταξά, που παρέμεινε σχεδόν άθικτη, το Δεκέμβρη του 1945 ήταν φυλακισμένοι 17.984 αγωνιστές και υπό δίωξη με δικαστικά εντάλματα 48.956. Ενα χρόνο από την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΑΜ, ο απολογισμός ήταν φρικιαστικός: Πάνω από 1.192 δολοφονίες, 6.413 τρομοκρατικές πράξεις, 70.000 συλλήψεις.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠ' ΤΗ ΔΙΚΗ: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΩΝ ΜΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ των SS (αποκαλυπτικές φωτο)


Η επιστολή του Χρ. Παππά προς τον αξιωματικό των ΕΣ ΕΣ, Λεόν Ντεγκρέλ

To facebook «ενοχλείται» και από τον Ελύτη…




To facebook «ενοχλείται» και από τον Ελύτη…

Αναδημοσιεύουμε την καταγγελία από την ιστοσελίδα dioti.gr:


Διαβάστε το άρθρο που μπλοκαρίστηκε από το facebook: Αντώνη Δημητρίου: Η ροδιά που ξεφωνίζει την καινούργια ελπίδα που ανατελει.
Αντώνη Δημητρίου: Η ροδιά που ξεφωνίζει την καινούργια ελπίδα που ανατελει:
Ξεχειλίζει από χαρά και αισιοδοξία το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη. Γίνεται ένα χειμαρρώδες λυρικό παραλήρημα, ένας ύμνος στις αρχέγονες δυνάμεις της ζωής, σ΄ αυτές, που λέει ο ποιητής ότι “ανοίγουν τα φτερά στο στήθος των πραγμάτων, στο στήθος των βαθιών ονείρων”.