Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΔΑΣΗ Νομοσχέδιο – εμπρηστής για να έρθουν …επενδύσεις!


ΔΑΣΗ
Νομοσχέδιο – εμπρηστής για να έρθουν …επενδύσεις!

Δάση
Νικος Περπερας Νικος Περπερας • 17 Ιουνιου 2014
Σα να μην έφταναν οι πυρκαγιές, που άρχισαν ήδη να ρημάζουν και το φετινό καλοκαίρι το δασικό πλούτο της χώρας, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει μπουρλότο στα δάση και τις δημόσιες δασικές εκτάσεις με ένα νέο νομοσχέδιο – εμπρηστή με τίτλο «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης» το οποίο σκοπεύει να φέρει για ψήφιση σε κάποιο από τα θερινά τμήματα της Βουλής! Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) τον περασμένο Σεπτέμβρη και είχε δεχθεί επικρίσεις από το σύνολο των οικολογικών οργανώσεων.
Στόχος βέβαια της κυβέρνησης των μνημονίων και της αντιλαϊκής επιδρομής δεν είναι άλλος παρά μια ακόμη- κραυγαλέα αντισυνταγματική μάλιστα – «μεταρρύθμιση» που θα εντείνει την αλλαγή χρήσης και την εμπορευματοποίηση των δασών και γενικότερα των δημόσιων δασικών εκτάσεων και θα διευκολύνει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να  γίνουν οι περιβόητες ιδιωτικές επενδύσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος γενικότερα, των προστατευόμενων φυσικών οικοσυστημάτων και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής  του λαού. Δεν λείπουν βέβαια και αρκετές διατάξεις που, στο όνομα της …επίλυσης αντιθέσεων της υπάρχουσας δασικής νομοθεσίας, βολεύουν διάφορα μικροσυμφέροντα και διεκδικήσεις δημόσιων δασών διαιωνίζοντας την πολιτική αλητεία των πελατειακών σχέσεων.

κάψε   και χτίσε

Είναι χαρακτηριστικό ότι με μια σειρά από διατάξεις οι δασικές εκτάσεις που αλλάζουν χρήση, μετά από πυρκαγιά, δεν θα κηρύσσονται πλέον υποχρεωτικά ως αναδασωτέες! Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση όχι μόνο δικαιώνει, αλλά οπλίζει το χέρι των διαφόρων εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων, που κάθε καλοκαίρι μετατρέπουν τη χώρα σε «κρανίου τόπο». Παράλληλα με άλλες διατάξεις επέρχεται κατάργηση όλων των προστατευτικών διατάξεων της δασικής νομοθεσίας για τα περίπου 19 εκατομμύρια στρέμματα των δημοσίων χορτολιβαδικών εκτάσεων, όπου προφανώς αναμένεται, μετά την ψήφιση του νόμου, να σημειωθεί ένα όργιο παραχωρήσεων, ιδιωτικοποιήσεων και τσιμεντοποίησης…
Το σχέδιο νόμου αν και τυπικά υιοθετεί τον συνταγματικό ορισμό του δάσους, εντάσσοντας σε αυτόν αστικά και περαστικά πάρκα και άλση, καθώς και βαλτώδεις περιοχές, στη συνέχεια, με μια σειρά από άλλες διατάξεις,  προβλέπει την οικονομική εκμετάλλευση προστατευόμενων περιοχών, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για αλλαγή χρήσης του δάσους, προσδιορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για το σκοπό αυτό. Κι όλη αυτή η καταστροφή επέρχεται υποτίθεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση αναγκών του δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή η επέλαση κατά των δημοσίων δασών και η παράδοσή τους στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση ξένων και ντόπιων ιδιωτικών συμφερόντων, βαφτίζεται ως … «δημόσιο συμφέρον»!

Απομόνωση και βασανιστήρια για Παλαιστίνια παιδιά

Απομόνωση και βασανιστήρια για Παλαιστίνια παιδιά

Posted by on in Ειδήσεις & Ρεπορτάζ


Του Ali Abunimah | Αναδημοσίευση & απόδοση από το electronicintifada.net

Ένας αυξανόμενος αριθμός Παλαιστινίων παιδιών που συλλαμβάνονται από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις υποβάλλονται σε απομόνωση, σκληρές ανακρίσεις και βασανιστήρια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η οργάνωση Defence for Children International – Palestine section (DCI-Palestine).
Στο 21,4% των υποθέσεων που κατέγραψε το DCI-Palestine μέσα στο 2013, ανήλικοι που βρέθηκαν σε κρατητήρια του ισραηλινού στρατού κλείστηκαν σε συνθήκες απομόνωσης, ως μέρος της ανακριτικής διαδικασίας. Πρόκειται για αύξηση 2% σε σχέση με το 2012», αναφέρει το δελτίο τύπου που συνοδεύει την έκθεση.
Η οργάνωση συνέλλεξε 98 ένορκες καταθέσεις Παλαιστινίων παιδιών ηλικίας από 12 έως 17 ετών το 2013. Τα ανησυχητικά ευρήματα της έκθεσης βασίζονται σε 40 περιπτώσεις απομόνωσης που καταγράφηκαν το 2013.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (34 στις 40), τα παιδιά συνελήφθησαν κατευθείαν απ' τα κρεβάτια τους: «αναφέρουν ότι συνελήφθησαν βίαια από πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής στα σπίτια τους», λέει η έκθεση.
Τα παιδιά «συχνά ξυπνούν από τα χτυπήματα των στρατιωτών στην εξώπορτα του σπιτιού τους προτού κάποιο μέλος της οικογένειας ανοίξει ή οι στρατιώτες εισβάλλουν με τη βία». Ύστερα, οι στρατιώτες «μαζεύουν όλους τους ενοίκους του σπιτιού ανεξαρτήτως ηλικίας σε ένα δωμάτιο ή έξω, για ταυτοποίηση. Κατά κανόνα θα ψάξουν ολόκληρο το σπίτι. Όταν τα στοιχεία ενός παιδιού ταυτοποιηθούν, η οικογένειά του ενημερώνεται ότι [το παιδί] θα πρέπει να τους ακολουθήσει».

ΜΕ ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Τα παιδιά -ή οι γονείς τους- σχεδόν ποτέ δε μαθαίνουν με ποιες κατηγορίες βαρύνονται και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξαναβλέπουν την οικογένειά τους μέχρι να καθίσουν στο εδώλιο του στρατοδικείου μετά από άγνωστη χρονική περίοδο, κατά την οποία υποβάλλονται σε απομόνωση και ανακρίσεις. «Μετά την ταυτοποίηση οι στρατιώτες δένουν τα χέρια του παιδιού με πλαστικό καλώδιο, τις περισσότερες φορές πίσω απ’ την πλάτη του, ύστερα του δένουν τα μάτια και τον οδηγούν σε στρατιωτικό όχημα».
Περισσότερα από τα μισά παιδιά αναφέρουν κάποιας μορφής σωματική βία κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της μεταγωγής τους στις ανακριτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Υπηρεσίας Φυλακών του Ισραήλ (Israel Prison Service) ή/και της μυστικής αστυνομίας (Shin Bet). Η φυλακή ανηλίκων του Al-Jalame είναι μία απ’ τις πολλές ισραηλινές εγκαταστάσεις που εξοπλίζονται απ’ τη διαβόητη εταιρία «ασφάλειας» G4S.
Τα παιδιά που αναφέρονται στην έκθεση κρατήθηκαν κατά μέσο όρο 10 μέρες σε απομόνωση, αλλά έχουν υπάρξει περιπτώσεις που η απομόνωση διήρκησε μέχρι και 29 μέρες. Παιδιά που κρατήθηκαν στη φυλακή Kishon αφηγούνται ότι ήταν κλειδωμένα 24 ώρες το 24ωρο σ’ ένα μικρό κελί χωρίς παράθυρα και με ένα αμυδρό φως. Εκεί κοιμόντουσαν σ’ ένα τσιμεντένιο κρεβάτι, στο πάτωμα, ή σ’ ένα λεπτό στρώμα που συχνά περιγράφουν ως βρώμικο και με αποκρουστική οσμή. Οι τοίχοι είναι γκρίζοι με «με σκληρές προεξοχές που σε πονάνε αν προσπαθήσεις να στηριχτείς».