Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Ουκρανία: Οκτώ χρόνια από τη σφαγή συνδικαλιστών από νεοναζί στο κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό

 

Οκτώ χρόνια κλείνουν σήμερα από τη σφαγή πάνω από 100 συνδικαλιστών στην Οδησσό της Ουκρανίας από τα ακροδεξιά μορφώματα του «Δεξιού Τομέα», του «Τάγματος Αζόφ» και του «Αϊντάρ», που έκαψαν το κτίριο των Συνδικάτων της Οδησσού.

Εκτελούσαν εν ψυχρώ όσους επιχειρούσαν να διαφύγουν από το φλεγόμενο κτίριο.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα των πογκρόμ βίας και τρομοκρατίας, των δολοφονιών και των σφαγών που οι νεοναζιστικές ομάδες πραγματοποιούσαν σε ολόκληρη την Ουκρανία το 2014, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, που τότε τις είχαν ονομάσει ως «υπερασπιστές της ελευθερίας», ενώ σήμερα είναι ενταγμένες στον κρατικό μηχανισμό της Ουκρανίας.

Αυτές οι ομάδες αξιοποιήθηκαν ως δυνάμεις κρούσης της αστικής τάξης της Ουκρανίας που επεδίωκε την πρόσδεση στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Συστήνει στους πολίτες να κάνουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης

 

  Πηγή: Associated Press

 

Αίσθηση στη γερμανική -και όχι μόνο- κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η προτροπή της υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, προς τους πολίτες της χώρας να προχωρήσουν σε προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε τρόφιμα και νερό.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», που δημοσιεύεται σήμερα, η υπουργός, που προέρχεται από το SPD, υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση αποτελεί ένα «σημείο καμπής» που καθιστά πολύ σαφές ότι υπάρχει «σημαντική ανάγκη για βελτίωση όσον αφορά την πολιτική προστασία».

Μάντεψε ποιος... το κόβει καλύτερα


Το παιχνίδι «μάντεψε ποιος κόβει καλύτερα το ρεύμα» παίζουν εδώ και λίγες μέρες η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλάτη του λαού, διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του τον τίτλο του «προστάτη των πιο φτωχών», με τα δήθεν «μέτρα προστασίας» από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Εβγαλαν μάλιστα τα κομπιουτεράκια και άρχισαν να υπολογίζουν πόσες διακοπές ρεύματος έκανε ο καθένας στην κυβερνητική του θητεία, με τη ΝΔ να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έμειναν χωρίς ρεύμα περισσότερα νοικοκυριά. Αλήθεια, όμως, τι σημασία έχει «ποιος τράβηξε την πρίζα» για τους 233.092 που έμειναν χωρίς ρεύμα το 2017; 'Η για τους 220.314 που έμειναν στο σκοτάδι επειδή δεν είχαν να πληρώσουν το 2018; Ακόμα και πέρυσι, οι 168.471 που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε καμία ρύθμιση βρήκαν απέναντί τους έναν κρατικό μηχανισμό σε πλήρη ετοιμότητα να τους στερήσει την παροχή ρεύματος με συνοπτικές διαδικασίες.

Η ουσία λοιπόν είναι ότι πάνω από 1 εκατομμύριο λαϊκά νοικοκυριά (για την ακρίβεια 1.038.362) βρέθηκαν κάποια στιγμή χωρίς ρεύμα από το 2017 μέχρι σήμερα. Και το συμπέρασμα από τα νούμερα που αραδιάζουν στον προκλητικό διαγκωνισμό τους, είναι ότι η ενεργειακή φτώχεια δεν «εγκατέλειψε» ποτέ τον λαό, ούτε με ΝΔ ούτε με ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια το «μαστίγιο» του κράτους, που δίνει κάλυψη στους παρόχους να κατεβάζουν διακόπτες, ως ένα πρόσθετο μέτρο για να μην απειληθεί η κερδοφορία τους. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η πολιτική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι «σιαμαία» και στην Ενέργεια, με τον έναν να παραδίδει στον άλλον τη σκυτάλη της «απελευθέρωσης» της αγοράς, της «πράσινης μετάβασης», του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας», της απολιγνιτοποίησης και πάει λέγοντας. Αυτά είναι που πρέπει να βάλει στο στόχαστρό του ο λαός για να δει άσπρη μέρα, παλεύοντας να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, για μειώσεις στην τιμή του και κατάργηση των «πράσινων» φόρων που την εκτοξεύουν.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΕ Στο προσκήνιο οι αντιθέσεις για λογαριασμό των ομίλων, στους λαούς ο λογαριασμός των κυρώσεων

 

  Πηγή: Associated Press

 

Ενιαία στάση σχετικά με τις πληρωμές προς την ρωσική Gazprom αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία έφερε στον «αφρό» τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών – μελών της λυκοσυμμαχίας, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση τους θα προσπαθήσουν να αποσαφηνίσουν το μοντέλο που θα ακολουθήσουν για την πληρωμή της ρωσικής εταιρείας, με την ενιαία στάση να μην είναι δεδομένη.

Το επόμενο διάστημα λήγουν οι σχετικές προθεσμίες για την πληρωμή της Gazprom από μια σειρά κράτη της ΕΕ. Πίσω από τις πρώτες δηλώσεις περί «αλληλεγγύης» και «ενιαίας απάντησης της ΕΕ στον ρωσικό εκβιασμό», έρχονται ξανά στο προσκήνιο οι έντονες αντιθέσεις, ανάλογα και με τον βαθμό ενεργειακής εξάρτησης των μονοπωλίων κάθε χώρας από τη Ρωσία.

Για τα απογευματινά - επί πληρωμή - χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

 

Του Γιώργου Σιδέρη*

 

Στο πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αποτελεί τμήμα του κυβερνητικού σχεδίου για το «νέο ΕΣΥ», θεσπίζεται η λειτουργία απογευματινών - επί πληρωμή - χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία (άρθρο 44).

Τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι πως το συγκεκριμένο μέτρο θα μειώσει τη λίστα αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία, θα βελτιώσει τους απαράδεκτους μισθούς των γιατρών και άλλων υγειονομικών, θα συμβάλει στα έσοδα των νοσοκομείων διότι θα αξιοποιούν τις ανεκμετάλλευτες υποδομές σε μέρες και ώρες που δεν εφημερεύουν.

Τα επιχειρήματα αυτά έχουν ως κοινό παρονομαστή την ενίσχυση των κανόνων της αγοράς για τη «λύση» των προβλημάτων των ασθενών, τα οποία γεννιούνται και αναπαράγονται ακριβώς από την πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών των δημόσιων μονάδων Υγείας.