Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Με όπλο την πλούσια πείρα για τα συνδικάτα που έχει ανάγκη η εργατική τάξη

 

Η ανακοίνωση των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπροστά στο 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

 

Από την Πέμπτη 9 μέχρι την Κυριακή 12 Μάρτη πραγματοποιείται το 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που για μια ακόμα φορά με ευθύνη της ηγεσίας της διεξάγεται σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Καβούρι, μακριά από τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους.

Μπροστά στο συνέδριο οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, με ανακοίνωσή τους θυμίζουν τους μεγάλους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και αναδεικνύουν τι συνδικάτα έχει ανάγκη σήμερα η εργατική τάξη.

Η ΔΑΣ αναφέρεται αρχικά στο έγκλημα στα Τέμπη, τονίζοντας ότι «δεν είναι ούτε δυστύχημα ούτε ατύχημα αλλά προδιαγεγραμμένο και διαρκές έγκλημα».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι από το προηγούμενο συνέδριο «αναδείχτηκε ακόμα πιο καθαρά ο ρόλος της ηγεσίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και των δυνάμεων που τη στηρίζουν. Αποδείχτηκε στη ζωή ότι ο χαρακτηρισμός κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός δεν είναι άδικος ούτε υπερβολικός. Αναδείχτηκε η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό από τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, από τη δράση συνδικάτων για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως στην κατάσταση μελλοθανάτων στον κλάδο των σιδηροδρομικών, στην οποία ξεχώρισε ο πρωτοπόρος ρόλος των συνδικάτων και των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ».

Τεχνητή Νοημοσύνη: Από ποιους και για ποιους;

 

Τον τελευταίο μήνα παρατήρησα ότι κάποιοι φοιτητές στις ασκήσεις τους εμφάνιζαν μία εξαιρετική βελτίωση στη χρήση του γραπτού λόγου τους (πράγμα όχι τόσο σύνηθες για φοιτητές φυσικών επιστημών), αλλά παρ' όλα αυτά, μέσα στο κείμενο εμφανίζονταν διάφοροι αγγλισμοί που ίσως ξένιζαν έναν έμπειρο αναγνώστη.

Πιάνω έναν από αυτούς και μεταξύ σοβαρού και αστείου τον ρωτάω «Καλά, με το ChatGPT την έγραψες;», για να πάρω έκπληκτος την απάντηση «Ε, ναι, με βοήθησε λίγο!» (παρεμπιπτόντως, προσωπικά χρησιμοποιώ καθημερινά το ChatGPT για βιβλιογραφικές πληροφορίες, καθώς επιταχύνει τρομακτικά την αναζήτηση).

Την ίδια βδομάδα, φίλος δημοσιογράφος μου έλεγε με ανάμεικτα συναισθήματα ότι πλέον τα περισσότερα αρθράκια μη επικαιρότητας που βλέπεις στα δημοσιογραφικά σάιτς έχουν γραφτεί από το ChatGPT. Ο δημοσιογράφος απλά δίνει τις προδιαγραφές (θέλω κείμενο 200 λέξεων για το τάδε θέμα) και σε δευτερόλεπτα έχει το κείμενό του, το οποίο αφού το σουλουπώσει ελαφρά το δημοσιεύει ως δικό του.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπήκε στη ζωή μας με πάταγο. Και είναι προφανές ότι τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Αλλά τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη; Βασικά πρόκειται για προγράμματα υπολογιστών βασισμένα στα νευρωνικά δίκτυα και άλλα υπόβαθρα, τα οποία, αφού τα τροφοδοτήσεις με έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, μπορείς να τα «εκπαιδεύσεις» να σου δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ίδια η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει προφανώς συνείδηση του τι κάνει, αλλά έχει εκπαιδευτεί τόσο καλά που είναι εξαιρετική στη δουλειά της.

Οι προειδοποιήσεις - κόλαφος που κάνουν θρύψαλα τα περί «ανθρώπινου λάθους»

 

ΗΞΕΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ

Αποκαλυπτικές καταγγελίες και εκκλήσεις από τους εργαζόμενους για μέτρα προστασίας πριν συμβεί το δυστύχημα

 

Η παραίτηση στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ: Τρένα θα τρέχουν με 200 χλμ. την ώρα χωρίς μέτρα ασφαλείας
Η παραίτηση στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ: Τρένα θα τρέχουν με 200 χλμ. την ώρα χωρίς μέτρα ασφαλείας

« Κόλαφος» είναι για την κυβέρνηση και τα κάθε λογής παπαγαλάκια της οι σαφείς προειδοποιήσεις εργαζομένων και σωματείων για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο, που «το φώναζε» ότι δεν θα αργήσει να συμβεί ένα τραγικό γεγονός σαν αυτό των Τεμπών.

Πρόκειται για καταγγελίες και αγωνιστικές παρεμβάσεις για συγκεκριμένα προβλήματα και ελλείψεις στην ασφάλεια που δεν αφήνουν πια περιθώρια για κροκοδείλια δάκρυα. Προειδοποιήσεις που εγκαίρως χτυπούσαν καμπανάκι, το οποίο από πολιτική επιλογή οι κάθε φορά κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του ΟΣΕ αγνοούσαν, αφού ζυγισμένοι - στοιχισμένοι με τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» απέρριπταν οτιδήποτε παραβίαζε τον «χρυσό κανόνα» του «κόστους - οφέλους». Αντίθετα, όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν αγωνιστικά μέτρα για τις υποδομές και την ασφάλεια στις μεταφορές, όταν απεργούσαν με τέτοιες διεκδικήσεις, εισέπρατταν τη συκοφάντηση και την καταστολή.

Επομένως οι προειδοποιήσεις αυτές, θυμίζει ξανά ο «Ριζοσπάστης», κατεδαφίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει στο βολικό «ανθρώπινο λάθος» όλο το κακό, κρύβοντας τόσο τις δικές της ευθύνες όσο και των προκατόχων της.

«Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα να πλησιάζει...»

Χαρακτηριστικά είναι όσα επισήμαινε η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) λιγότερο από έναν μήνα πριν, στις 7 Φλεβάρη, με αφορμή τα καθημερινά ατυχήματα με συρμούς: «Οσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και για την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό. Είναι πλέον εξοργιστικό αυτά να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και να μην παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, να μη δρομολογείται καμία βελτίωση στην υποδομή και λειτουργία, να μην ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και να μην αναζητούνται ευθύνες».

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 4-5 Μάρτη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 4-5 Μάρτη.

 

Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, δεν θα συγκαλυφθεί: «Οι ράγες του κέρδους βάφονται με αίμα, με αγώνες θα δικαιωθούν τα θύματα στα τρένα»

  • Φουσκωμένα ποτάμι η οργή λαού και νεολαίας, στις μαζικές διαδηλώσεις που καλούν φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια, σωματεία και φορείς
  • Συγκλονιστικές στιγμές σε σχολεία και σχολές

- Σάββατο 4 Μάρτη: Διαμαρτυρία της ΚΝΕ, 7.30 μ.μ. στη Βουλή. Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

- Κυριακή 5 Μάρτη: Απεργιακή συγκέντρωση των σιδηροδρομικών, 11 π.μ. στο Σύνταγμα, με συμμετοχή Εργατικών Κέντρων, σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και μαζικών φορέων της Αττικής

- Δευτέρα 6 Μάρτη: Διαδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, 7 μ.μ. πλατεία Τερζάκη, Ζωγράφου

- Τετάρτη 8 Μάρτη: Νέα φοιτητική - μαθητική κινητοποίηση, 12 μ. Στα Προπύλαια, με έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις και κλειστές σχολές