Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΠΕΙΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ. ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ.

 

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗΣ

( ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ)


 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συνάδελφοι συνταξιούχοι.

Τώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη επιτήρηση των Ευρωπαϊκών μηχανισμών, οι εργαζόμενοι καθώς και εμείς οι συνταξιούχοι βρισκόμαστε «σφιγμένοι» στη μέγγενη των 700 και πλέον μνημονιάκων νόμων, που εξακολουθούν να ισχύουν και των ακόμα 340 αντιλαϊκών νόμων, που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση.

Τώρα που η ακρίβεια θεριεύει και νέο κύμα ανατιμήσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, που ο πληθωρισμός εξανεμίζει τις πενιχρές μας συντάξεις και τα είδη πρώτης ανάγκης, στα ράφια των super market, γίνονται απλησίαστα, η κυβέρνηση μας «παρηγορεί» με επιδόματα «ψίχουλα» και «ποτίζει το δένδρο» των κάλπικων προσδοκιών, της παθητικής αναμονής και της αδράνειας, με τα μέτρα που ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κυρώσεις

 

Με κυρώσεις και ...πέναλτι ετοιμάζεται η κυβέρνηση να εκβιάσει τον στόχο για μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας κατά 10% το 2022 συγκριτικά με το 2019. Ανάμεσα στα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι είναι και το «πάγωμα» των - έτσι κι αλλιώς ελάχιστων - προσλήψεων στους δημόσιους φορείς που δεν θα επιδεικνύουν «ζήλο» για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων. Στο ζύγι δηλαδή μπαίνουν ξανά τα εργατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ανάγκες, αφού με μοχλό πίεσης την τραγική κατάσταση στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, τις ελλείψεις και την εντατικοποίηση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιορίσουν «πολυτέλειες» όπως θέρμανση, κλιματισμός, ζεστό νερό κ.λπ. Το επόμενο βήμα ίσως είναι να μη στέλνονται δάσκαλοι και βιβλία στα σχολεία που δεν πιάνουν τους ενεργειακούς στόχους. Από την άλλη, βέβαια, κανένα άγχος για τους βιομηχάνους των ενεργοβόρων βιομηχανιών, που η κυβέρνηση τους ζήτησε να καταθέσουν σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης, με «τυράκι» τα γνωστά κίνητρα των ενισχύσεων και των παροχών από το ταμείο της «πράσινης» ανάπτυξης.

Δεν χωράνε!

 

 

Με την αντιλαϊκή πολιτική στην Ενέργεια, την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την απλόχερη στήριξη των μονοπωλίων με φοροαπαλλαγές και κρατικές επιδοτήσεις, η κυβέρνηση σπρώχνει τα νοικοκυριά ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια, όπως έκαναν κι όλες οι προηγούμενες. Πάει πολύ λοιπόν να παριστάνει τον «σωτήρα» και να διαγκωνίζεται με τα άλλα αστικά κόμματα για τα λίγα ευρώ των «voucher» και των «pass», που δίνονται με κριτήριο το ποιος είναι φτωχότερος!

Τα διάφορα «pass» στηρίζονται στο «γδάρσιμο» του λαού από την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού. Για να δημιουργηθεί «δημοσιονομικός χώρος», οι κρατικές δαπάνες για τα ρημαγμένα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μειώθηκαν φέτος ακόμα περισσότερο, ενώ για λόγους «εξοικονόμησης» δεν προβλέπεται στα σχολεία το παραμικρό μέτρο επιδημιολογικής επιτήρησης και πρόληψης για τον κορονοϊό!

7/9/1975 Η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη του ηρωικού αγωνιστή Γ. Χαλκίδη

 

Ο Χαλκίδης γεννήθηκε το 1940 στο χωριό Σφενδάμη Κατερίνης. Καταγόταν από αγροτική προοδευτική οικογένεια. Γρήγορα αναγκάζεται να εγκαταλείψει το χωριό του και να ζήσει στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί, δουλεύοντας σαν λεβητοποιός - ηλεκτροσυγκολλητής, προσανατολίζεται σταθερά στη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού και αφοσιώνεται στα ιδανικά του εργαζόμενου λαού.

Χάρη στο ήθος, την αγωνιστικότητα και τη συνέπεια που τον διέκρινε αναδείχνεται στέλεχος της νεολαίας ΕΔΑ και αργότερα εκλέγεται μέλος του συμβουλίου πόλης της Νεολαίας Λαμπράκη.

Μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας περνά στην παρανομία. Οργώνει κυριολεκτικά τις συνοικίες της Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να οργανώσει και να κινητοποιήσει τον λαό και τη νεολαία.

Τα ξημερώματα της 5ης Σεπτέμβρη, 13 αξιωματικοί και χωροφύλακες της ασφάλειας Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον τότε διοικητή της Ασφάλειας Δ. Σταματόπουλο και τον ταγματάρχη της ΚΥΠ Κουρκουλάκο περικύκλωσαν το διαμέρισμα της οδού Φιλελλήνων 55 στου Χαριλάου, όπου έμενε ο Χαλκίδης με τους συναγωνιστές του Π. Χατζηγιάννη και Γ. Πανδή [Παντή].

Οι τρεις αγωνιστές μόλις αντιλήφθηκαν το μπλόκο προσπάθησαν να ξεφύγουν από το παράθυρο του φωταγωγού. Πηδώντας όμως στην αυλή της πολυκατοικίας έγιναν αντιληπτοί από τα όργανα της χούντας που άρχισαν να πυροβολούν. Ετσι τραυμάτισαν τον Χατζηγιάννη και συνέλαβαν τον Πανδή [Παντή].