Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Η μεγάλη πρόκληση

 

Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου

 

Οι «προκλήσεις» για την πιο αποτελεσματική υπηρέτηση των στόχων της αστικής τάξης κυριαρχούν στις αναλύσεις των κομμάτων και των επιτελείων της για τη νέα χρονιά. Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθούν κάλπικες προσδοκίες και στάση αναμονής, λένε στον λαό ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά» και ότι υπάρχουν προϋποθέσεις «να μετατραπεί η πανδημία σε μοναδική ευκαιρία».

Ποιες είναι οι «παραδοχές» τους, που για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα μοιάζουν περισσότερο με ...καζαμία; Οτι, πρώτον, η πανδημία μέσω της μετάλλαξης «Ομικρον» σταδιακά εκφυλίζεται και μετατρέπεται σε «ενδημική νόσο». Δεύτερον, ότι με την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα από την «πράσινη μετάβαση» και την «ψηφιακή οικονομία», σε λίγους μήνες θα αρχίσει να διαμορφώνεται μια «άλλη Ελλάδα».

Τρίτον, ότι αυτή η «άλλη Ελλάδα» θωρακίζεται μέσω της βαθιάς εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης, δηλαδή από τη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό προμαχώνα.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Παράσταση στο υπ. Εργασίας στις 11 Γενάρη για τις νέες περικοπές στις συντάξεις

 

Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου

 

Σε παράσταση για να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος που προβλέπει την περικοπή συντάξεων, την Τρίτη 11 Γενάρη 2022 στις 11.30 π.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων τα Σωματεία της δύναμής της στην Αττική.

Αναλυτικά η ΣΕΑ αναφέρει:

«Οι συνταξιούχοι της χώρας μας για ακόμη μία φορά υφίστανται τις άθλιες και θανατηφόρες περικοπές των συντάξεων που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από το υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε εγκύκλιος για την εφαρμογή των διατάξεων των ν. 4387/16 (Κατρούγκαλου) και ν.4670/20 (Βρούτση), που ενεργοποιεί για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 6 χρόνια, τις περικοπές στις συντάξεις των συνταξιούχων που δικαιούνται από τη φύση της εργασίας τους δυο συντάξεις, καθώς και τις συντάξεις χηρείας - αναπηρίας.

Από την κριτική του ουρανού σε κριτική της γης

 


 

Αν η κριτική της θρησκείας είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο προς την ανθρώπινη χειραφέτηση, είναι η πολιτική κριτική, δηλ. η κριτική του νόμου, του κράτους, της κοινωνίας που εξηγεί τη δημιουργία της.

Μέρες που είναι, η θρησκεία εισβάλλει στη ζωή μας με σύμβολα και τελετουργίες που υπενθυμίζουν τον τρόπο που η άρχουσα τάξη την χρησιμοποιεί  και την ενισχύει για να επιβάλλει την εξουσία της, χωρίς αντίσταση, σ’  αυτούς που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. 

Ενδεικτικές για τη θέση και το ρόλο της θρησκείας στη σημερινή πολιτική ζωή είναι οι  αντιδράσεις στη χριστουγεννιάτική ανάρτηση, στην οποία  αναπαρήγαγε σκίτσο που κορόιδευε δοξασίες περί της «άμωμης» σύλληψης του Ιησού συγκρίνοντάς τες με την άρνηση του κορωνοϊού, του καθηγητή του LSE Η. Μόσιαλου, που εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς με …εντολή πρωθυπουργού.  Οργισμένη η αντίδραση, είδε επίθεση στον χριστιανισμό, της Ιεράς Συνόδου, στην συνεδρίαση της οποίας  στις 13 Δεκεμβρίου παρίστατο και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης,  πυρά εναντίον του Η. Μόσιαλου από βουλευτές της  Ν.Δ όπως του Κ. Κυρανάκη, υπεράσπισή  του από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως του Ν. Φίλη που εμμέσως αποδοκίμασε την αντίδραση της Ι. Συνόδου, αμφίθυμη η θέση του  κυβερνητικού  εκπροσώπου Γ. Οικονόμου με δηλώσεις περί προσωπικών απόψεων του Η. Μόσιαλου και κατοχυρωμένης ελευθερίας του λόγου στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως την χαρακτήρισε λυπηρή αφού προσβάλλει τους πιστούς. Και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανοίχτηκε πεδίο λαμπρό για να γίνει επίδειξη προοδευτικότητας σε λεκτικές ξιφομαχίες με ακροδεξιά τρολαρίσματα.  

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Μόνη λύση ο αγώνας για να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Μόνη λύση είναι ο διεκδικητικός αγώνας εργαζομένων και συνταξιούχων, για να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση και να περάσουμε στην αντεπίθεση, τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιο για την εγκύκλιο της κυβέρνησης για τις συντάξεις

Αναλυτικά:

«Την ίδια στιγμή που η υγεία του λαού δοκιμάζεται από το νέο κύμα της πανδημίας και από τα πρωτόκολλα-λάστιχο, που οι ανατιμήσεις και η ενεργειακή φτώχεια έχουν δημιουργήσει μια εφιαλτική κατάσταση για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, η κυβέρνηση της ΝΔ με τη νέα πρωτοχρονιάτικη εγκύκλιο δίνει ένα ακόμα χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα και φέρνει δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους αντιμέτωπους με νέες άμεσες και έμμεσες περικοπές στις συντάξεις τους.

ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Μαχαίρι μέχρι και 268 ευρώ στις συντάξεις χηρείας

Με εφαρμογή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ πετσοκόβει κι άλλο τις συντάξεις

 

Στα μουλωχτά, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με μια ακόμα εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ), η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει νέες περικοπές στις συντάξεις και ιδίως στις συντάξεις χηρείας. Η νέα παρέμβαση οδηγεί σε μειώσεις στις συντάξεις χηρείας μέχρι και 268,8 ευρώ, 5,5 ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του παραπάνω νόμου για το Ασφαλιστικό από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ισχυρισμό ότι «βασικός σκοπός της εγκυκλίου, η οποία δεν έχει αναδρομική ισχύ, είναι (...) η εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος» οδηγεί σε περικοπές καθώς από εδώ και στο εξής, κάθε συνταξιούχος θα λαμβάνει μία εθνική σύνταξη, όχι μόνο στην περίπτωση σώρευσης συντάξεων εξ ιδίου δικαιώματος αλλά και στην περίπτωση που ο δικαιούχος λάβει και σύνταξη χηρείας.

Ετσι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι στην περίπτωση που ο δικαιούχος έχει δική του σύνταξη ή εργάζεται, η σύνταξη χηρείας θα μειώνεται στο 70%, ενώ μετά την παρέλευση της τριετίας στο 35%, τώρα μετά την ΚΥΑ, τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται μόνο πάνω στο κομμάτι της ανταποδοτικής σύνταξης. Δηλαδή, κατά το διάστημα της τριετίας η περικοπή των συντάξεων χηρείας θα φτάσει μέχρι και στα 268,8 ευρώ (70% x 384 ευρώ), ενώ μετά την τριετία η μείωση σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς θα φτάνει μέχρι και στα 134,4 ευρώ (35% x 384 ευρώ)!

Είναι δε προκλητικό αντί να δίνονται αυξήσεις στις συντάξεις, η κυβέρνηση να προχωρά σε τέτοια δραστική περικοπή, μέσα σε συνθήκες ανυπόφορης ακρίβειας που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, ενώ η πανδημία προκαλεί νέα ατομικά έξοδα ειδικά στην περίπτωση των ηλικιωμένων και όταν η μέση σύνταξη θανάτου που δίνει ο ΕΦΚΑ είναι μόλις 438,15 ευρώ μεικτά. Αυτές τις συντάξεις βάζει σήμερα στο στόχαστρο η κυβέρνηση.