Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Ασφαιρη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για να συγκαλύψουν την ταύτισή τους στην αντιλαϊκή πολιτική - ΚΚΕ: Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου (VIDEO)





Την άσφαιρη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για να συγκαλύψουν την ταύτισή τους στην αντιλαϊκή πολιτική που ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο και τσακίζει τον λαό, κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο με τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. (Δείτε πάνω βίντεο). 

Νωρίτερα, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβησαν στη συζήτηση στήνοντας έναν δικομματικό σκυλοκαβγά για το ποιος έκοψε τα περισσότερα στους συνταξιούχους, αλλά και ποιος μπορεί να τους εξασφαλίσει δύο - τρία ψίχουλα παραπάνω όλα κι όλα, θεωρώντας ως δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να ξεχάσουν αυτά που έχασαν τα χρόνια της κρίσης. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 

Βέροια: Με τις ευλογίες του μητροπολίτη επαναλειτουργεί το «Βλαχογιάννειο μουσείο» της ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας!






Από atexnos3 στο Δεκ 11, 2018 Επικαιρότητα
 
Θυμάστε το περιβόητο «Βλαχογιάννειο Μουσείο» της Βέροιας με το μισαλλόδοξο, χυδαία αντικομμουνιστικό περιεχόμενο των εκθεμάτων του; Ως «ΑΤΕΧΝΩΣ» είχαμε αναδείξει έγκαιρα και ολοκληρωμένα τον προπαγανδιστικά ακροδεξιό, μιλιταριστικό χαρακτήρα μεγάλου μέρους της έκθεσης του «μουσείου», καθώς και τις ευθύνες της Μητρόπολης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας η οποία φέρει την ευθύνη για τη λειτουργία του.
Έπειτα από την πανελλαδική έκταση που πήραν οι καταγγελίες (του ΣΦΕΑ και όχι μόνο) για το απαράδεκτο περιεχόμενο της συλλογής του υπεύθυνου του μουσείου Κανέλλου Ντόντου (ο οποίος με μισαλλόδοξα κείμενα, αλλά και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, εξυμνούσε ως «ήρωες» γνωστούς βασανιστές της Μακρονήσου και της Χούντας), η Μητρόπολη Βέροιας είχε αποφασίσει την αναστολή της λειτουργίας του «Βλαχογιάννειου». Να τι έλεγε τότε η ανακοίνωση της Μητρόπολης

ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ





Κι αν οι πιθανότητες διάψευσης των προβληματισμών, των  ερμηνειών και κυρίως των προβλέψεων σε καταστάσεις ρευστές, με δράσεις αντίρροπες, μπορεί να είναι μεγάλες, αυτό δεν σημαίνει παραίτηση από την προσπάθεια ανάλυσης αιτιών και συνεπειών  κι ένταξής τους σε μια σφαιρική προοπτική. 
 
         Έτσι, παρόλο που οι πληροφορίες για το κίνημα των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, οι οποίες αντλούνται από την ειδησεογραφία, μπορεί να είναι περιορισμένες ή και κάποιες διαστρεβλωμένες, δεν ανακόπτεται η προσπάθεια για κατανόηση είτε στόχων του είτε  δράσεών του και συνεπειών τους που προκύπτουν ή κατασκευάζονται. 
 
         Αναφέρεται πως το κοινωνικό προφίλ της πλειοψηφίας των κίτρινων γιλέκων περιλαμβάνει δυσαρεστημένους, χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους στην ευρύτερη περιφέρεια των Παρισίων που μάλιστα δεν έχουν παρελθόν συμμετοχής σε κινήματα και διαμαρτυρίες, αλλά ακόμα ότι περιλαμβάνει και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, έμπορους, επιχειρηματίες κλπ.  Εστιάζεται το ενδιαφέρον στο γεγονός  πως το κίνημα δεν προκύπτει από τις παραδοσιακές μορφές διαμαρτυρίας,  είναι ένα ακέφαλο, αυθόρμητο μαζικό κίνημα που συνδέεται με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και θέτει τις δικές του ιδέες για την αναδιοργάνωση της κοινωνίας. Δίνονται ερμηνείες για τον πολιτικό προσανατολισμό του –αριστερός λαϊκισμός κάποιοι,  επανεμφάνιση του Μάη του ’68 άλλοι, επιρροή φασιστική κάποιοι τρίτοι. Κι είναι αξιοσημείωτο πως, όπως και σε κάθε διαμαρτυρία ή κινητοποίηση τα τελευταία χρόνια,  και σ’ αυτή αναγνωρίζονται στοιχεία από εξεγέρσεις του παρελθόντος, σε μια προσπάθεια ενσωμάτωσής της στην επαναστατική παράδοση, θεωρώντας πως ο ίδιος ο  θυμός είναι επαναστατικός, και υπενθύμισης της βίας ως βασικού τρόπου αντιπαράθεσης.  

Πουλόβερ


Ακόμα ένα «δωράκι» είχε χτες το μενού για την εργοδοσία. Ο λόγος για την τροπολογία που κατατέθηκε και αφορά την πληρωμή από το κράτος των εργοδοτικών εισφορών για την ασφάλιση των νέων κάτω των 25 ετών. Η κυβέρνηση όχι μόνο συνεχίζει «επάξια», στα βήματα του αίσχους του «υποκατώτατου» μισθού για τους νέους, αλλά πάει και παραπέρα, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ βάζει τους γονείς και παππούδες να πληρώνουν την εργοδοσία, για να δουλεύουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Αυτό και άλλα αντίστοιχα μέτρα παρουσιάζει με θράσος ως δήθεν «αντίμετρα» στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που φορτώνει στις πλάτες παλιών και νέων εργαζομένων. Το αντεργατικό «πουλόβερ», με τους πάνω από 700 μνημονιακούς και άλλους νόμους που μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε γκέτο της εργοδοσίας, όχι μόνο δεν «ξηλώνεται» στη «μεταμνημονιακή εποχή» πόντο - πόντο, όπως λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντίθετα γίνεται «κουβέρτα» ολόκληρη για να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ινδονησία, σύγχρονοι δούλοι μαζεύουν θειάφι μέσα σε κρατήρα ηφαιστείου για 6 ευρώ την ημέρα







Από Panos στο Δεκ 11, 2018 Διεθνή

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Στο ηφαίστειο Kawah Ijen στην Ανατολική Ιάβα λειτουργεί το πιο παλιό ορυχείο θειαφιού και το τελευταίο που το θειάφι συλλέγεται μόνο χειρωνακτικά.

Μια σύγχρονη κόλαση μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου αναδύει θειούχες δηλητηριώδεις ουσίες. Η μικρή μπλέ λίμνη νερού μέσα στον κρατήρα βράζει από τις χημικές διεργασίες.



Δεν ζει ούτε φυτό ούτε έντομο στην περιοχή. Ο καπνός τσούζει τα μάτια, καίει τα πνευμόνια. Οι εργάτες κατεβαίνουν ένα χιλιόμετρο μέσα στον κρατήρα, σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς, και συλλέγουν κομμάτια από στερεό θειάφι σε καλάθια που ζυγίζουν 40 κιλά.

Ποιος όντως κάνει ότι δεν καταλαβαίνει;




Η γνωστή για τις αντιδραστικές της απόψεις και για τις φιλίες της με ό,τι πιο «μαύρο» υπάρχει στη χώρα μας, εφημερίδα «Δημοκρατία», επιχείρησε για άλλη μια φορά, τη Δευτέρα 10/12, στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο «Το ΚΚΕ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει», να επαναλάβει τη χιλιοειπωμένη, προβοκατόρικη σπέκουλα ότι σε περίπτωση πολέμου το ΚΚΕ έχει ως θέση του την «αχαρακτήριστη επίσημη διακήρυξη πρόθεσης διάπραξης αδικήματος εσχάτης προδοσίας»! Για να το κάνει αυτό, παραποιεί την ομιλία του Θ. Παφίλη στην εκδήλωση για τον Γοργοπόταμο, προβάλλοντας το απόσπασμα: «Το Κόμμα μας θα ηγηθεί στην αυτοτελή οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει στην ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης, ως εισβολέα. Ο αγώνας αυτός να συνδεθεί με την πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας, είτε η Ελλάδα είναι επιτιθέμενη είτε έχει δεχτεί εισβολή».

* * *
 
Δεν πρόκειται, βέβαια, για τίποτε το καινούργιο. Ολοι οι «μαύροι» εχθροί του λαού μας (και αυτονόητα και του ΚΚΕ), από τον Τζήμερο έως τη ναζιστική και υπόδικη ΧΑ, τέτοια λένε, επιβεβαιώνοντας τίνος τις θέσεις αναμασά η συγκεκριμένη εφημερίδα. Πάντως, αφού μπήκε στον κόπο η εφημερίδα να «μελετήσει» την ομιλία του Θ. Παφίλη και να ενημερώσει τους αναγνώστες της για το περιεχόμενό της, προκαλεί εντύπωση το πώς της διέφυγε η ακριβώς προηγούμενη φράση του Θ. Παφίλη: «Η εργατική τάξη με τους συμμάχους της, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, πρέπει να υπερασπίσει τα σύνορα και το λαό μας ώστε και να μην επιτρέψει να αποσπαστούν εδάφη».

Στον ίδιο «κουβά»


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Δεν πάει πολύς καιρός που έχει ξεκινήσει, μπροστά και στις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2019, η συζήτηση για ένα «ευρωπαϊκό προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά και τον εθνικισμό», με άξονα την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Σε αυτήν τη συζήτηση πρωταγωνιστεί στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ανερχόμενος αστέρας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, έχοντας πάρει ήδη το χρίσμα από το γερμανικό SPD.

Για ένα «μέτωπο από τον Τσίπρα μέχρι τον Μακρόν» μιλάνε αρκετοί στην ΕΕ, ενώ στο εσωτερικό ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει διεύρυνση προς το «κέντρο», συγκροτώντας έναν πόλο με τμήματα του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού.

Δεν χρειαζόμασταν βεβαίως τις εξελίξεις στη Γαλλία για να καταλάβουμε ότι η «προοδευτική συμμαχία», που επιδιώκουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι σοσιαλδημοκράτες, είναι μαύρη και αντιδραστική και κάθε άλλο παρά απάντηση μπορεί να αποτελέσει στον εθνικισμό και το φασισμό.