Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει

 




Γράφει ο Θάνος Βασιλόπουλος

Όποιος και ό,τι δεν προσαρμόζεται στην πολιτική τους, στην κυριολεξία πεθαίνει. Η κυβέρνηση αυτή, εδώ και μια τετραετία με τη πολιτική της, σπέρνει κυριολεκτικά τον θάνατο, φυσικό και μη. Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων χρόνων επιβεβαιώνουν τού λόγου το αληθές.

Οι σχεδόν 40.000 νεκροί της πανδημίας δεν είναι το αναπόφευκτο κακό που μας βρήκε με τον κορονοϊό. Είναι το τραγικό αποτέλεσμα της δεξιάς πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά στον χώρο της υγείας, με την απαξίωση του ΕΣΥ λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, της σκόπιμης ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ (η χώρα μας με βάση τις προδιαγραφές του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, θα έπρεπε να έχει 3.000 κλίνες ΜΕΘ. Διέθετε μόνο 500 πριν την πανδημία, και έχουν γίνει 1000;). Από τους ασθενείς που πέθαναν γιατί νοσηλεύτηκαν όντας διασωληνωμένοι εκτός ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ, το 60-65% θα είχε επιβιώσει αν είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ (έχει καταλογισθεί μέχρι σήμερα η ευθύνη, είτε από την κοινωνία, είτε από τους αρμόδιους θεσμούς της πολιτείας, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν αυτοί οι ασθενείς;). Οι δημόσιες υποδομές υγείας κοστίζουν και δεν αποδίδουν κέρδη για το κεφάλαιο, επομένως είναι ασύμφορες για το καπιταλιστικό κράτος, επιπλέον δε, πρέπει να δοθεί χώρος δράσης για την κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Επιτακτικά αναγκαία η ανάπτυξη της λαϊκής πάλης ενάντια στη βαθιά εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

 

Στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς ...και τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά

 

 

Του Γιώργου Μαρίνου, Μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και οι αποφάσεις της που κλιμακώνουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και ο «οδικός χάρτης» για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτελούν πεδίο συστηματικής παρέμβασης της αστικής προπαγάνδας για να συσκοτιστεί η ταξική - αντιλαϊκή ουσία των εξελίξεων, να παρουσιαστούν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ως δυνάμεις ειρήνης, η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο ως αναγκαία και οι επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο ως «νέα εποχή».

Τώρα είναι επιτακτικά αναγκαίο να καταρριφθούν οι μύθοι αυτοί και να αφοπλιστούν οι παγίδες που στήνει το σύστημα με δόλωμα τα περί «εθνικής ενότητας», που είναι εργαλείο της αστικής τάξης, και με εφόδιο τις θέσεις του ΚΚΕ να προετοιμαστούν η εργατική τάξη, ο λαός για νέους αγώνες με κριτήριο τα δικά τους αυτοτελή συμφέροντα, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του, την κυβέρνηση, τα ΝΑΤΟικά κόμματα και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Γιατί η πολύ υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι τόσο επικίνδυνη

 

Eurokinissi

Η άριστη θερμοκρασία για το ανθρώπινο σώμα είναι οι 37 βαθμοί Κελσίου. Οταν υπερθερμαίνεται και αφυδατώνεται ο οργανισμός, το αίμα γίνεται πιο πυκνό. Η καρδιά πρέπει να αντλεί πιο δυνατά, με αποτέλεσμα τόσο αυτή όσο και άλλα όργανα να κινδυνεύουν να πάθουν σοβαρή βλάβη. Το σώμα έχει μηχανισμούς για να απαλλάσσεται από την υπερβολική θερμότητα, με κυριότερο την εφίδρωση. Αλλά μετά από ένα όριο, αυτό το σύστημα παύει να λειτουργεί, ιδιαίτερα αν η υγρασία είναι υψηλή, με αποτέλεσμα ο ιδρώτας να μην μπορεί να εξατμιστεί. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε θερμική εξάντληση, μια επικίνδυνη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα ναυτίας, μυϊκές κράμπες και ζαλάδα, ακόμη και σε θερμοπληξία, που προκαλεί σύγχυση, θερμό και ξηρό δέρμα, απώλεια των αισθήσεων, έως και θάνατο.

Ο άνθρωπος μπορεί ως έναν βαθμό να εγκλιματιστεί σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Αν κάποιος ζει σε θερμό κλίμα, ή εργάζεται σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας για μια περίοδο βδομάδων ή μηνών, το σώμα γίνεται πιο αποτελεσματικό στο να ιδρώνει και να ψύχεται με φυσικό τρόπο. Αλλά αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο. Οταν απότομοι καύσωνες πλήττουν περιοχές, όπου οι κάτοικοι δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτούς, μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα θανατηφόροι. Οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα παιδιά και όσοι έχουν καρδιολογικά προβλήματα και προβλήματα με το αναπνευστικό ή τους νεφρούς, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Συνήθεις φαρμακευτικές θεραπείες, όπως τα διουρητικά για την υψηλή αρτηριακή πίεση και οι βήτα-παρεμποδιστές, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ενυδάτωση του οργανισμού και την ικανότητα εφίδρωσης σε συνθήκες καύσωνα. Αν η θερμοκρασία και η υγρασία είναι πάνω από ένα όριο, ακόμη και ένας καθ' όλα υγιής άνθρωπος που κάθεται ακίνητος στη σκιά με πρόσβαση σε νερό, θα υποκύψει στη ζέστη.

«Συμβάλλουμε πρωτοπόρα ώστε να ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής μέσα στον λαό με ένταση της ιδεολογικής - πολιτικής - οργανωτικής μας δράσης»

 

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ»


 

Του Δημήτρη Κουτσούμπα, Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ

Εδώ και μερικές βδομάδες, βγήκαμε μέσα από μια κοπιαστική, μακροχρόνια, σχετικά έντονη προεκλογική περίοδο δύο αλλεπάλληλων, συνεχόμενων εκλογικών μαχών που αποτύπωσε τον σημερινό αρνητικό πολιτικό συσχετισμό. Ο συσχετισμός συνολικά εξακολουθεί να παραμένει αρνητικός, αφού τα κόμματα της αστικής συναίνεσης, φιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης σε όλο το ευρύτερο φάσμα, εξακολουθούν να κυριαρχούν στο πολιτικό σύστημα, συγκεντρώνοντας πολύ ψηλά ποσοστά - ελάχιστα κάτω από το 2019 - δηλαδή της τάξης λίγο πάνω του 90%, με μοναδική εξαίρεση, κύριο εκφραστή ενός αδύναμου ακόμα ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, κυρίως μόνο το ΚΚΕ.

Ο εκλογικός πολιτικός συσχετισμός που καταγράφηκε στις 25 του Ιούνη, αποτυπώνεται, με τη ΝΔ να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ελέω μπόνους εδρών από τον καλπονοθευτικό της νόμο, κρατώντας ποσοστό 40,6%, με λιγότερες όμως ψήφους από όσες πήρε το 2019.

Τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βαριά όμως τραυματισμένος, με ποσοστό 17,8% και χάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους από το 2019.

Με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να ακολουθούν με ανεβασμένα ποσοστά και ψήφους, το πρώτο με 11,8% και 165.000 ψήφους περισσότερες και το δεύτερο με 7,7% και 101.000 ψήφους περισσότερες, σε σύγκριση πάντα με τις προηγούμενες εκλογές του 2019.