Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Μύθος


«Η ενίσχυση της απασχόλησης φτάνει (...) το +0,53% το 2070, σε σύγκριση με τη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος», επισημαίνει το ΙΟΒΕ, σε μελέτη του για την επίδραση στην απασχόληση της επικείμενης, νέας αντιλαϊκής μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό. Αυτές είναι οι «πολλές θέσεις εργασίας», που η κυβέρνηση τσαμπουνάει ως «καρότο» για να αποδεχτούν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αυτό αναμένεται μάλιστα να συμβεί με το πιο αισιόδοξο σενάριο. Υπάρχουν όμως και χειρότερα σενάρια: Το λεγόμενο «σενάριο βάσης» και το «συντηρητικό σενάριο», που δείχνουν ότι η απασχόληση το 2070 θα αυξηθεί κατά 0,39% και κατά 0,28%, από την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού. Με απλά λόγια, ύστερα από 50 χρόνια, για κάθε 100 σημερινούς εργαζόμενους θα βρει δουλειά ακόμα ...μισός (!) - στην καλύτερη περίπτωση - ενώ όλα αυτά τα χρόνια δισεκατομμύρια ευρώ, οι εισφορές δηλαδή των ασφαλισμένων, θα λεηλατούνται μέσα από το τζογάρισμα για να χρηματοδοτούνται οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Τα σενάρια, λοιπόν, είτε «τολμηρά» είτε ...«συντηρητικά», παραμένουν εφιαλτικά για τους ασφαλισμένους. Και καταρρίπτουν ξανά τον μύθο ότι από τα μέτρα που έχουν στόχο τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας, μπορούν να βγαίνουν ταυτόχρονα κερδισμένοι τα μονοπώλια και ο λαός.

Δεκαπέντε εργάτες υφαντουργοί στη Γαστόνια απειλούνται με θάνατο της ηλεκτρικής καρέκλας

 
31/8/1929


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, Αύγουστος (Του ανταποκριτού μας). Μόλις έσβησε η αγανάκτηση που επροκάλεσε η δολοφονία του Σάκκο και Βανζέττι και άλλοι εργάτες διατρέχουν και πάλι τον κίνδυνο να θυσιασθούν στην αμερικάνικη δικαιοσύνη. Οι δολοφόνοι του Σάκκο και Βανζέττι απαιτούν τον θάνατο 15 αθώων εργατών της υφαντουργίας.

Πώς ξέσπασε η απεργία

Η υφαντουργία του Νότου των Ηνωμένων Πολιτειών μόλις χρονολογείται από τρία χρόνια. Οι μεγιστάνες της υφαντουργίας του Βορρά εζητούσαν το μέσον να παράγουν φτηνότερα και άρχισαν να χτίζουν μεγάλα υφαντουργία στον Νότο στηριζόμενοι στη φτηνή εργασία των νέγρων και των αγροτών. Ο πληθυσμός που ζούσε από το κυνήγι και την εκμετάλλευση των δασών τραβήχτηκε εύκολα στα εργοστάσια με τον μισθό των 25 δολλαρίων την εβδομάδα.

Η ταξική συνείδηση που αναπτύσσεται πολύ αργά στα εργατικά στρώματα που είνε από γενεές στα εργοστάσια έκανε εδώ γιγάντια βήματα. Οταν οι εργάτες είδαν ότι τα μεροκάματά τους έπεφταν λόγω της συστηματοποίησης σε 8 ή 10 δολλάρια την εβδομάδα και αύξαναν οι ώρες της δουλιάς άρχισαν να αμύνωνται. Από τον Απρίλη οι επαναστάτες εργάτες της υφαντουργίας της Βορείου Καρολίνας βρίσκονται σε απεργία κάτω από την καθοδήγηση της Εθνικής Ομοσπονδίας της Υφαντουργίας. Η απεργία τώρα περιλαμβάνει 16.000 εργάτες. Για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος των Ηνωμένων Πολιτειών οι λευκοί και μαύροι εργάτες διεξάγουν μια πάλη από κοινού ενάντια στους εκμεταλλευτές τους.

ΟΕΝΓΕ Δυναμώνουμε τον αγώνα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας


Παραστάσεις διαμαρτυρίας από σωματεία υγειονομικών ενάντια στη μετατροπή του εμβολίου σε όχημα για απολύσεις και διώξεις

 

Κυνική ομολογία των τραγικών ελλείψεων και τρανταχτή απόδειξη ότι κανένα μέτρο για τη «θωράκιση του ΕΣΥ» δεν έχει παρθεί, χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) την απόφαση του υπουργείου Υγείας για αναστολή των αδειών των εργαζομένων στα νοσοκομεία από την 1η Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζεται πως στις 25 Αυγούστου η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την πλήρη και επ' αόριστον αναστολή των κανονικών αδειών για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στις δημόσιες δομές ΠΦΥ και τον ΕΟΔΥ.

«Η απόφαση για αναστολή των αδειών του λιγοστού εξουθενωμένου προσωπικού είναι η κυνική ομολογία των τραγικών ελλείψεων και ταυτόχρονα η απόδειξη ότι καμία "θωράκιση του ΕΣΥ" δεν έχει γίνει και ότι οι "μόνιμες προσλήψεις" στις οποίες αναφέρεται η κυβέρνηση είναι μόνο στα χαρτιά. Είναι η κορύφωση της επί 1,5 χρόνο πλήρους απαξίωσης των νοσοκομειακών γιατρών, όλων των υγειονομικών του δημόσιου συστήματος Υγείας», καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, που καλεί σε ενίσχυση της πάλης για αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές.

Επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου - Δεκτό το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για «υπουργούς κοινής αποδοχής»

 

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

 

 

Επιτάχυνση του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου συνιστά ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που σχολιάζει ότι με την υπουργοποίηση Αποστολάκη έγινε δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για «υπουργούς κοινής αποδοχής». Προσθέτει ακόμα ότι για να κρυφτούν οι πολιτικές ευθύνες για τις πρόσφατες καταστροφές «θυσιάστηκαν» κάποιοι υπουργοί.

Αναλυτικά:

«Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δε συνιστά κάποιου είδους “επανεκκίνηση”, αλλά “επιτάχυνση” του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, με τη “θυσία” κάποιων υπουργών που συνδέθηκαν με τις πρόσφατες καταστροφές και με σκοπό να κρυφτούν οι συνολικές πολιτικές ευθύνες.

Κόφτες

 

 

Οι δεκάδες χιλιάδες λιγότεροι εισαχθέντες στα ΑΕΙ, που καταμετρήθηκαν με την ανακοίνωση των βάσεων την περασμένη βδομάδα, ήταν το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θέσπισε η κυβέρνηση και την οποία υπερασπίζεται με προκλητικές δηλώσεις, περί «φοιτητών που εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια».

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήρθε ως «επιστέγασμα» σε ένα Λύκειο που έχει μετατραπεί σε σκληρό και ανταγωνιστικό εξεταστικό κέντρο. Η προηγούμενη κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, μετέτρεψε τη Γ' Λυκείου αποκλειστικά σε «προγυμναστήριο» των πανελλαδικών και πάνω εκεί προσθέτει η ΝΔ νέους αντιδραστικούς νόμους, σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων και αναγκών των μαθητών.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, υποψήφιοι που κατέγραψαν γενικά υψηλές επιδόσεις στις εξετάσεις, έμειναν εκτός ΑΕΙ επειδή δεν έπιασαν τη βάση σε ειδικά μαθήματα, τα οποία δεν διδάσκονται καν στο Λύκειο!