Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ Καταγγέλλει την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ και την βίαιη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

 

(Πηγή φωτο: Παρατηρητής της Θράκης)
(Πηγή φωτο: Παρατηρητής της Θράκης)

 

Σε ανακοίνωσή του για την εισβολή ΜΑΤ στη Νομική Κομοτηνής και την προσαγωγή φοιτητών, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει τα εξής: 

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταγγέλλει την πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ και την βίαιη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή, μεταξύ των οποίων αρκετά μέλη της ΚΝΕ, σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου.

Το "έγκλημα" των φοιτητών ήταν ότι υλοποιούσαν τη συλλογική απόφαση του Φοιτητικού τους Συλλόγου για συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με κλειστή σχολή, ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία και το μέλλον τους.

Οι στόχοι του κεφαλαίου μεταμφιεσμένοι σε «ατομικά δικαιώματα» στην εποχή του «ίντερνετ των σωμάτων»


Του Μάκη Παπαδόπουλου*

Πριν από λίγες μέρες, ένας από τους ισχυρότερους καπιταλιστές στον κόσμο, ο Ιλον Μασκ, ανακοίνωσε την επιτυχή εμφύτευση ενός μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο που μπορεί να «διαβάζει» τις σκέψεις ενός τετραπληγικού και να μεταδίδει εντολές σε συσκευές, όπως ο υπολογιστής και το κινητό τηλέφωνο. Η εταιρεία του, η «Neuralink», δεν είναι η μοναδική που πειραματίζεται και αναπτύσσει αντίστοιχες τεχνολογικές εφαρμογές.

Γενικότερα περνάμε με γρήγορα βήματα από την εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας στην τεχνολογική εποχή της «πολυτροπικής τεχνητής νοημοσύνης». Το ίντερνετ των πραγμάτων (internet of things) είναι ήδη πραγματικότητα. Με το κινητό μας μπορούμε πλέον να ενεργοποιήσουμε τις «έξυπνες συσκευές» του σπιτιού μας (π.χ. ψυγεία, τηλεοράσεις) που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Τώρα προχωράμε στην άμεση αλληλεπίδραση και διασύνδεση μεταξύ ανθρώπων, διαδικτύου και «έξυπνων μηχανών». Μεταβαίνουμε δηλαδή στο ίντερνετ των σωμάτων (internet of bodies).

Ήδη φοράμε «έξυπνα ρολόγια» και συσκευές που συνδέονται με το διαδίκτυο και παρακολουθούν πλευρές της σωματικής μας λειτουργίας (π.χ. τα καθημερινά μας βήματα, τους παλμούς μας). Τώρα η εφαρμοσμένη έρευνα εστιάζει στα εμφυτεύματα άμεσης σύνδεσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με το διαδίκτυο. Και όπως είναι αναμενόμενο, δυναμώνει η σχετική δημόσια συζήτηση.