Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Σκασμός οι ρήτορες...


 

Χθες, με αφορμή τον έναν χρόνο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, η κυβερνητική κουστωδία ήθελε να κάνει μια κυνική φιέστα στον τόπο όπου αποδείχθηκαν με τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής που θεωρεί την προστασία της ανθρώπινης ζωής κόστος που δεν «χωράει» στις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας. Της πολιτικής που έχει συγκεκριμένα «δημοσιονομικά περιθώρια» όταν πρόκειται για ζητήματα που δεν αποφέρουν άμεση κερδοφορία στους μεγάλους ομίλους. Της πολιτικής που συνεχώς και ακατάληπτα παρουσιάζεται με έναν κυνικό «ρεαλισμό» του «αυτά μπορούμε, αυτά κάνουμε για τον λαό, να είστε και ευχαριστημένοι». Της πολιτικής, δηλαδή, που υπερασπίζεται ο Άδωνις, η κυβέρνηση που εκπροσωπεί αλλά και όσοι κατά καιρούς κοκορομαχεί μέσα στις λάσπες του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος. Πολύτιμα πλυντήρια της άθλιας προσπάθειας της κυβέρνησης και της πολιτικής της αποδείχτηκαν ξανά τόσο η περιφερειακή Αρχή (η γνωστή πολύ «προοδευτική» περιφερειακή Αρχή...) Θεσσαλίας όσο και κατά τόπους δημοτικές Αρχές.

Τα παραπάνω ήταν μια απαραίτητη εισαγωγή, προτού περάσουμε στο θέμα που χρειάζεται να σχολιάσουμε.

Η υγεία πενήντα χρόνια μετά την μεταπολίτευση (Από την επαγγελία του εθνικού συστήματος υγείας στα φακελάκια και την ιδιωτικοποίηση)

 




Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τη μεταπολίτευση έχει δύο χαρακτηριστικά: αφενός εστιάζει στην οικονομική πολιτική των χρόνων αυτών και αφετέρου εξιδανικεύει ορισμένες παράπλευρες πολιτικές της περιόδου. Μια από αυτές είναι και η πολιτική υγείας.

Η υγεία μέχρι το σημείο εκείνο είναι αλήθεια πως δεν ήταν συγκροτημένη σε εθνικό επίπεδο, υπήρχαν ορισμένα αποσπασματικά μέτρα, αλλά τα νοσοκομεία υπήρχαν σε μεγάλα αστικά κέντρα, η ύπαιθρος συνήθως ήταν ακάλυπτη και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποκλειστική υπόθεση των ιδιωτών όπου και αν υπήρχαν (εντός της χούντας, το 1968, στο πλαίσιο της πολιτικής παροχών κατατέθηκε το πρώτο  σχέδιο νόμου για τη συγκρότηση της πρωτοβάθμιας το οποίο τελικά αποσύρθηκε). Βέβαια όταν γίνεται αναφορά σε υγεία και μεταπολίτευση αυτόματα το μυαλό όλων πάει στο νομοσχέδιο Γεννηματά.  Ήδη η διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου για τον τομέα αυτό στο σημείο ζ αναφέρει ως στόχο  “Την κοινωνικοποίηση της υγείας, που συνεπάγεται τη δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, την προληπτική υγιεινή για όλους τους Έλληνες, την κατάργηση των ιδιωτικών κλινικών και όλων των προνομίων στην παροχή ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών.”  Τι όμως πραγματικά έγινε;

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ «Ζεστό χρήμα» και απαλλαγμένες από εμπόδια για να αυξήσουν την παραγωγή

 

Πηγή: Associated Press

Με «τα χέρια ελεύθερα» και «ζεστό χρήμα» οι ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες θα πρέπει να βοηθηθούν από την ΕΕ για να αυξήσουν την παραγωγή όπλων και να είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλους ομίλους ανταγωνιστών. Αυτό τονίζει ένα προσχέδιο της έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα που συνέταξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Politico», σκιαγραφώντας με λεπτομέρειες την «οικονομία πολέμου» στην οποία έχουν εισέλθει η ΕΕ και τα κράτη - μέλη.

Καθώς κλιμακώνεται στρατιωτικά και πολιτικά η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, απειλώντας να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες έχουν μπει για τα καλά σε μια «κούρσα» εξοπλισμών και ανταγωνισμού με άλλα μονοπώλια και επομένως, τονίζει η έκθεση Ντράγκι, θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, να μην ανησυχούν για τη γραφειοκρατία καθώς αυξάνουν την παραγωγή όπλων και να μην μπλοκάρονται οι συγχωνεύσεις, παρά τις «ανησυχίες» για τον ανταγωνισμό.

Ανακατεύοντας τα ψίχουλα


Πηγή: Eurokinissi

 

«Κοινωνική πολιτική» βαφτίζει η κυβέρνηση το ανακάτεμα της τράπουλας των επιδομάτων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ξαναμοίρασμα των ψίχουλων που παίρνουν οι πιο φτωχοί. Στο τέλος της ημέρας, η «αναπροσαρμογή» θα αποκαλύψει νέες περικοπές ακόμα και στα ελάχιστα κονδύλια που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το παράδειγμα με το «επίδομα παιδιών» είναι αποκαλυπτικό για το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η αύξηση μερικών ευρώ στους μισθούς για μια μερίδα των εργαζομένων τούς πέταξε εκτός, λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων, και έτσι χάνουν το επίδομα! Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, αυτά που χάνουν είναι περισσότερα από αυτά που πήραν ως αύξηση στον μισθό!

Το ίδιο ισχύει και για εκατοντάδες χιλιάδες ΕΒΕ που η φορολογία τους υπολογίζεται πλέον πάνω σε ανύπαρκτα τεκμαρτά εισοδήματα. Από την τσέπη τους η κυβέρνηση αφαίρεσε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, χώρια τα επιπλέον 600 εκατ. που εισέπραξε από την αύξηση της φορολογίας τους.

Υγεία και Φάρμακο - εμπορεύματα ή κοινωνικά αγαθά;

 

Σε εφαρμογή μπήκαν πρόσφατα νέες αυξήσεις σε πάνω από 800 συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επιστρατεύοντας απαράδεκτους εκβιασμούς, η κυβέρνηση της ΝΔ φορτώνει στις πλάτες του λαού 30 εκατ. ευρώ, που τα έχουν ήδη χρυσοπληρώσει έτσι κι αλλιώς για τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων. Ουσιαστικά βάζει το μαχαίρι στον λαιμό των ασθενών, απειλώντας ότι αν δεν πληρώσουν ακόμα περισσότερα για τα φάρμακά τους δεν θα τα βρίσκουν στα φαρμακεία!

Οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων είναι σε απόλυτη συνέπεια και συνέχεια της στρατηγικής όλων των κυβερνήσεων στην Υγεία, που προδιαγράφεται και από τους προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων. Συνολικά στη χρηματοδότηση της Υγείας το κράτος συμμετέχει μόλις κατά 30,4%, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες, δηλαδή η τσέπη του λαού, κατά 69,6%. Τα τελευταία δέκα χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη των κρατικών προϋπολογισμών μειώθηκε κατά 62%, ενώ στη μείωση αυτού του ποσού υπήρξε κοινή επιχειρηματολογία από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης, για «μείωση της σπατάλης», «αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας», «νοικοκύρεμα» κ.λπ.

* * *

Μέσα στο καλοκαίρι συνέχισαν και γιγαντώθηκαν τα τεράστια κενά σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων) σε όλες τις άλλες δομές Υγείας, οι πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα, οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, χρόνιες αναμονές για ένα χειρουργείο, οι κλειστές ΜΕΘ, τα ασθενοφόρα - καρότσες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου η κατάσταση είναι ακόμα πιο οξυμένη, οι ελλείψεις σε αίμα, ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία είναι παραδομένη αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα και στην ατομική ευθύνη. Την ίδια στιγμή οι δραματικές αυτές ελλείψεις έχουν πολλαπλάσιες επιπτώσεις στην Υγεία του λαού σε έκτακτες συνθήκες, όπως για παράδειγμα οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και αλλού.