Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Πραγματοποιήθηκε δια ζώσης μάθημα με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής (ΦΩΤΟ)

 

 

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι δια ζώσης μάθημα για τους φοιτητές στο χώρο του ΑΠΘ, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής.

Οι φοιτητές μπήκαν μέσα στο αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο, όπου συνεχίζουν να υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και έσπασαν στην πράξη το κλίμα τρομοκρατίας. Με σύνθημα της πρωτοβουλίας «ζωντανεύουμε τη σχολή μας, διεκδικούμε άμεση επιστροφή στα πανεπιστήμιά μας με όλα τα μέτρα προστασίας», ο φοιτητικός σύλλογος οργάνωσε το πρώτο αυτό δια ζώσης μάθημα, με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών της Νομικής και ακολούθησε ξενάγηση των φοιτητών στη Σχολή.

Αντιλαϊκό κοντράστ

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Η άλλη πλευρά της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης στο έδαφος της πανδημίας, όπου αφήνει εκτεθειμένη τη ζωή και την υγεία του λαού, είναι η προσπάθεια να φορτώσει και τη νέα οικονομική κρίση στις πλάτες του.

Οι εξαγγελίες για την ανακύκλωση μέτρων που μεταθέτουν απλά μερικούς μήνες παρακάτω τη βαριά λυπητερή για το λαό και τα πανηγύρια για «λεφτά με ουρά» από την ΕΕ δεν κρύβουν, αντίθετα τονίζουν αυτήν την πραγματικότητα. Φέρνουν παράλληλα στην επιφάνεια την ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, που ξεδιπλώνεται όλους αυτούς τους μήνες, με τη συναίνεση και των άλλων αστικών κομμάτων.

Το «κοντράστ» δεν μπορεί να κρυφτεί:

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «η οικονομία άντεξε» το 2020 και ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά». Δεν μπορούν όμως να πουν το ίδιο οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που απολύθηκαν πέρυσι τέτοια εποχή, όσοι φυτοζωούν επί έναν και πλέον χρόνο με τα ψίχουλα που περισσεύουν από την επιδότηση της εργοδοσίας, όσοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέες ανατροπές στις συμβάσεις, στον εργάσιμο χρόνο, με την ένταση της εκμετάλλευσης που σαρώνει τους χώρους δουλειάς στο όνομα «της προστασίας των θέσεων εργασίας».

Δεν θα καταφέρετε να κλείσετε το στόμα του λαού! Ομοψυχία με το άδικο δεν υπάρχει


Στην κλιμάκωση της κρατικής καταστολής αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

 

Eurokinissi

Ξέρετε πως κανένας λαός δεν μπορεί για μια ζωή να σέρνει μια σιδερένια αλυσίδα!

Γι' αυτό παίρνετε τα μέτρα σας. Γι' αυτό στρέφεστε όλο και περισσότερο και πιο βάρβαρα ενάντια στους αγώνες του. Γι' αυτό εξοπλίζετε το οπλοστάσιο της καταστολής και του αυταρχισμού!

Λογαριάζετε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Αυτό απέδειξε η μεγαλειώδης συγκέντρωση σωματείων, συλλόγων εργαζομένων, μαζικών φορέων, αλλά και χιλιάδων κατοίκων στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην απροκάλυπτη αστυνομική βία.

Κι ακριβώς επειδή αυτή η συγκέντρωση ήταν μεγαλειώδης, στήθηκαν τα γνωστά επεισόδια, με ύποπτους μηχανισμούς του κράτους και του παρακράτους και τη συνδρομή κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων.

Στη Νέα Σμύρνη εκφράστηκε η οργή και η αγανάκτηση απέναντι στην απρόκλητη αστυνομική βία. Η οργή και αγανάκτηση ενός λαού που πασχίζει να βγει όρθιος από την πανδημία γνωρίζοντας πως τον έχετε αφήσει στη μοίρα του.

Ενός λαού που ξέρει πως και η πανδημία να τελειώσει, εκείνος ήδη ανεβαίνει τον Γολγοθά της ανεργίας, της φτώχειας και θα πληρώσει όλα τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης.

Σας το λέμε και ακούστε το καλά: Δεν θα καταφέρετε να κλείσετε το στόμα του λαού! Η απρόκλητη αστυνομική βία σε βάρος κατοίκων, οικογενειών, την περασμένη Κυριακή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό!

Παράλληλα εγκλήματα

 

Τρεις βδομάδες μετά τα αντίστοιχα μαντάτα από τις ΗΠΑ, η είδηση επαναλαμβάνεται, αυτήν τη φορά στην Ιταλία: Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι μέσα σε μόλις ένα χρόνο το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε λόγω της πανδημίας σχεδόν κατά ένα έτος, από τα 83,2 έτη το 2019 στο 82,3 το 2020.

Στον βιομηχανικό βορρά μάλιστα, στις περιοχές που πλήγηκαν ακόμα περισσότερο, με την εργατική τάξη να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος για να συνεχίζεται απρόσκοπτη η κερδοφορία των μονοπωλίων χωρίς μέτρα προστασίας των εργαζομένων στα εργοστάσια, στις συγκοινωνίες κ.α., οι επιπτώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες: Στη Λομβαρδία το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε 2,5 ολόκληρα χρόνια (!), από τα 83,7 στα 81,2 έτη.

Τα στοιχεία αυτά «κουμπώνουν» με τα όσα ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες για την πλεονάζουσα θνησιμότητα στην Ιταλία: Το 2020 καταγράφηκαν 100.000 περισσότεροι θάνατοι από τον ετήσιο μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, με τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους από Covid-19 να φτάνουν μόνο στο 75% αυτού του αριθμού.

***

Είχε προηγηθεί στα μέσα Φλεβάρη η δημοσιοποίηση των αντίστοιχων στοιχείων για τη μείωση του προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με βάση τα στοιχεία από το πρώτο κιόλας εξάμηνο του 2020, το προσδόκιμο ζωής στην πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη μειώθηκε στα 77,8 χρόνια, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από το 2006.