Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Χαίρονταν με τα Χριστούγεννα του δικτάτορα Παπαδόπουλου και παραληρούσαν με αντικομμουνιστικά μυθεύματα…

 


 

Ο αντικομμουνισμός πηγαίνει νύχι – κρέας με την φασιστική προπαγάνδα και δημαγωγία, γιατί οι κομμουνιστές  είναι η μόνη δύναμη που μπορούν  να οργανώσουν  το λαό και να αντιπαλέψουν  τον φασισμό σαν τον πιο ακραίο και απροκάλυπτο καπιταλισμό.

Σε αντικομμουνιστική παράκρουση πάλι το blog «Λευτεριά» υμνούσε τα Χριστούγεννα του δικτάτορα Παπαδόπουλο, την επταετία της Αμερικανοκίνητης χούντας, που όλα τα «έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».

Η προσπάθεια του συγκεκριμένου blog να υμνεί φασίστες, ναζί, πραξικοπηματίες και να προβάλλει «Κασιδιάρηδες», «χρυσαυγίτες» και ό,τι πιο σκοτεινό – αποκρουστικό κινείται  στα «υπόγεια» της πολιτικής – κοινωνικής ζωής, θα πέσει στο κενό.

Ο φασισμός και οι δικτατορίες δεν είναι μια «κανονικότητα» όπως θέλουν να το περάσουν στην περιρρέουσα κοινωνικοπολιτική ατμόσφαιρα, δηλητηριάζοντας συνειδήσεις, κυρίως νέων ανθρώπων, ποντάροντας στη λήθη και την άγνοια.

Υποσημείωση

 

«Οι λαοί πιστεύουν πιότερο τ' αυτιά τους, παρά τα μάτια τους» γράφει ο Κώστας Βάρναλης. Κάπως έτσι η κυβέρνηση, ενόψει και των εκλογών, διαφημίζει και εκθειάζει το έργο της, βάζοντας όμως και μια «υποσημείωση». Οπως αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι «οι μεγάλες αλλαγές και βελτιώσεις δεν έγιναν πάντοτε όσο αισθητές θα μπορούσαν, όσο αισθητές θα τους άξιζε, γιατί τις θόλωσαν συχνά τα μεγάλα προβλήματα που επισώρευσαν οι διεθνείς κρίσεις». Γνωρίζουν βέβαια και οι ίδιοι ότι περιγράφουν μια «μαγική εικόνα», που σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει για τα λαϊκά στρώματα, παρά μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό παραπέμπουν στη νέα χρονιά, καλλιεργώντας εκ νέου αναμονή για καλύτερες μέρες που θα έρθουν κάποτε, αλλά πάντα κάτι τις πάει παραπίσω, χωρίς γι' αυτό να φταίει η κυβέρνηση: Αλλοτε η πανδημία και η διαχείρισή της, άλλοτε η οικονομική κρίση, άλλοτε ο πόλεμος και τόσα άλλα, που μόνο «έκτακτα φαινόμενα» δεν είναι, αλλά επαναλαμβανόμενα αδιέξοδα στην «κανονικότητα» του καπιταλισμού. Τώρα μάλιστα στρώνουν το έδαφος για να πληρώσει ο λαός και τη νέα κρίση, αξιοποιώντας τις προβλέψεις των αστικών επιτελείων και οργανισμών, όπως του ΔΝΤ, που μιλάει για μια «δύσκολη χρονιά». Καλύτερες μέρες οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να δουν μόνο όταν εμπιστευτούν τη δική τους δύναμη και την αξιοποιήσουν σε όλες τις μάχες του επόμενου διαστήματος, απέναντι στα κελεύσματα για «αναμονή» και στις χρεοκοπημένες δεσμεύσεις των κάθε λογής «σωτήρων».

Εντείνονται οι εκβιασμοί στον λαό για να «καταπιεί» αυξήσεις στις τιμές

 

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
 

Eurokinissi

Σε καθησυχαστικές προβλέψεις - που δεν έχουν βέβαια καμία βάση - για «ομαλοποίηση» της κατάστασης μέχρι το τέλος του μήνα συνεχίζει να επιδίδεται η κυβέρνηση μπροστά στο πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα, μαζί με εκβιασμούς για να ανέβουν οι τιμές τους.

Οι ελλείψεις, που αφορούν από τα πιο συνηθισμένα και περιζήτητα σκευάσματα σε μια περίοδο έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων μέχρι τα πιο δυσεύρετα και εξειδικευμένα φάρμακα, οφείλονται στην ίδια την «ομαλή» λειτουργία της αγοράς και στο κυνήγι του κέρδους στο οποίο επιδίδονται βιομήχανοι και φαρμακέμποροι. Ετσι, κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας δρομολογούν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, με το προκλητικό επιχείρημα ότι αυτές «ευνοούν τον καταναλωτή».

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σχολίασε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ελλείψεων σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με άλλες χώρες στην ΕΕ και όχι μόνο, καθώς «έχει την τύχη να έχει μια ισχυρή εγχώρια παραγωγή», που τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα φάρμακα. Στο φόντο αυτό, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στους φορείς των φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) για την «πλήρη συνεργασία» τους. Από το βήμα της συνέντευξης επανέλαβε τα κυβερνητικά μέτρα - «ασπιρίνες» για την προσωρινή απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών» στα φάρμακα που παρουσιάζουν σήμερα έλλειψη, καλλιεργώντας έτσι το έδαφος για νέες ελλείψεις, σε άλλα σκευάσματα, σε λίγες βδομάδες. Προέβαλε επίσης ως «λύση» την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων, για τη μείωση της ζήτησης, και τους ελέγχους σε φαρμακαποθήκες και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Τα σκάνδαλα, η λήθη και η Πετροβασίλη

 

 Του Σπύρου Τζόκα*

 

Στην ελληνική μυθολογία, κατά τον Ησίοδο, η Λήθη ήταν θυγατέρα της Έριδας και προσωποποίηση της λήθης, δηλαδή της λησμονιάς και της αγνωμοσύνης. Τη θεωρούσαν μία από τις Ναϊάδες Νύμφες. Στην χυδαία πολιτική η λήθη επιδιώκεται για να σκεπαστούν οι ανομίες, τα σκάνδαλα ή επικαλύπτεται από κατασκευασμένα γεγονότα. Ο Γιώργος Σεφέρης μας θυμίζει ότι σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις κι ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον. Ακόμα και  η γνωστή θεωρία της «μνήμης χρυσόψαρου», που κυμαίνεται στα 3 δευτερόλεπτα αμφισβητείται, ύστερα από τις τελευταίες ανακαλύψεις που έκαναν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Καναδά.

Τι σημαίνει αυτή η αναφορά για τη λήθη; Η εισαγωγή αυτή έχει να κάνει με όσα τραγικά συμβαίνουν στις μέρες και τόσο γρήγορα λησμονούνται είτε με τον φυσικό τρόπο του πανδαμάτορος χρόνου, είτε με τον τεχνητό του αποπροσανατολισμού. Πάντως και οι δυο περιπτώσεις εξυπηρετούν όσους έχουν λόγους να γίνει αυτό.

Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο...

 

Στην παγανιά βγήκε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και «μες στην καλή χαρά» καλεί τους νέους εργαζόμενους (κάτω των 35 ετών) να μπούνε στο ΤΕΚΑ, στο νέο επικουρικό ταμείο που άρχισε να λειτουργεί από πέρυσι στη βάση της ιδιωτικής ασφάλισης και του τζογαρίσματος των εισφορών των εργαζομένων. Ετσι, δίπλα στους 150.000 νέους που μπήκαν στην παραγωγή το 2022 και ασφαλίστηκαν υποχρεωτικά στο ΤΕΚΑ, τώρα το κράτος ψάχνει για «νέο αίμα» εισφορών, καλώντας όσους νέους θέλουν να εγκαταλείψουν «εθελοντικά» το κρατικό ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό του ΕΦΚΑ) και να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΤΕΚΑ, στο νέο δηλαδή ιδιωτικοποιημένο σύστημα, ενώ οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν και είναι καθορισμένο το ύψος των εισφορών τους (6% επί των αποδοχών ή του εισοδήματός τους), δεν καθορίζεται το ύψος της επικουρικής σύνταξης, ούτε δίνεται καμία εγγύηση γι' αυτή. Ολα επαφίενται στην «απόδοση» του επενδυτικού ρίσκου και στην πορεία των αγορών, μετατρέποντας την Ασφάλιση σε χρηματιστηριακό τζόγο - ατομική υπόθεση, χωρίς καμία ευθύνη του κράτους.

Ολα αυτά όμως δεν εμπόδισαν τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη να επαναλάβει το γνωστό τροπάρι ότι δίνουν τάχα «τη δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους και στους νέους εργαζόμενους να έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους». Ο δε πρόεδρος του ΤΕΚΑ ισχυρίστηκε ότι το νέο Ταμείο «παρέχει τη δυνατότητα στη νέα γενιά να συμμετέχει σε έναν νέο αλλά δοκιμασμένο διεθνώς συνταξιοδοτικό θεσμό, που φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης για τους συνταξιούχους».

Βαθιά κατάψυξη

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσαν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΣΦΑ για το πρώτο 11μηνο του 2022 είναι αποκαλυπτικά: Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 25,07% και αυτή του φυσικού αερίου κατά 17,8%, ενώ μείωση υπήρξε και στις μετακινήσεις. Είναι φανερό ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της μείωσης προήλθε από τα λαϊκά νοικοκυριά, που περιόρισαν κι άλλο τις δαπάνες για στοιχειώδεις ανάγκες όπως είναι η θέρμανση. Και να σκεφτεί κανείς ότι το 2021 ελάχιστα νοικοκυριά ζεστάθηκαν πραγματικά, παρά τον πιο βαρύ χειμώνα.

Την ίδια ακριβώς περίοδο, το κράτος με «ενισχύσεις» και «κίνητρα» κράτησε ζεστά τα κέρδη και θωρακισμένη την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ παζαρεύει και «διευκολύνσεις» ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Τα ίδια στοιχεία αποδεικνύουν και πόση αξία έχουν για τον λαό τα μέτρα «καπαμά» που ανακοινώνει κατά καιρούς η κυβέρνηση, ξιφουλκώντας με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος διασφαλίζει καλύτερα την «κοινωνική συνοχή» χωρίς να διαταράσσονται οι δημοσιονομικές «σταθερές» και οι «αντοχές της οικονομίας», για τις οποίες «αγωνιούν» και οι δύο.