Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Στον θολό καθρέφτη του φασισμού

 


Αν ο φασισμός του μεσοπολέμου με τις ναζιστικές θηριωδίες λειτουργεί εδώ και χρόνια σαν ένα είδος μακρινού καθρέφτη στον οποίο οι ευρωπαίοι καθρεφτίζονται για να αξιολογούν τη δική τους πρόοδο, η πανδημία και τα σκληρά αστυνομικά μέτρα, εδώ και στην Ευρώπη, θολώνουν αυτόν τον καθρέφτη.

Κι αν ο φασισμός του μεσοπολέμου με τις ναζιστικές θηριωδίες λειτουργεί εδώ και χρόνια σαν ένα είδος μακρινού καθρέφτη στον οποίο οι ευρωπαίοι καθρεφτίζονται για να αξιολογούν τη δική τους πρόοδο σχετικά με τις υπερβολές φρικαλεοτήτων του ναζισμού, κρατώντας τους σε επαγρύπνηση για τους κινδύνους μιας υποτροπής, η πανδημία και τα σκληρά αστυνομικά μέτρα που στο όνομά της ενεργοποιούνται, εδώ και στην Ευρώπη, θολώνουν αυτόν τον καθρέφτη. Και αν οι προβολείς είναι στραμμένοι μόνο πάνω στις κενολόγες διακηρύξεις υποστήριξης της δημοκρατίας και τις βαρύγδουπες υποσχέσεις των κυβερνώντων για σεβασμό των δικαιωμάτων, είναι για να χάνονται στις σκιές οι ενέργειες της κυρίαρχης εξουσίας για έλεγχο των πληροφοριών και της καθημερινότητας, για επιδείνωση εργασιακών σχέσεων και επιπέδου διαβίωσης, για αύξηση της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού. Κι έτσι  να δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε σ’ αυτόν τον καθρέφτη κάποια ομοιότητα με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

«Συνδικαλιστές» αστυνομικοί ζητούν τα ρέστα για την καταστολή στις 17 Νοέμβρη

 

 

Του Γιώργου Παλιούρα, υποστράτηγου αστυνομίας ε.α.

Το ρόλο «εισαγγελέα» ανέλαβε ο γραμματέας των ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, από το έδρανο που κατέχει στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Χωρίς ίχνος ντροπής για τη βαρβαρότητα της καταστολής σε βάρος του λαού, στις συμβολικές εκδηλώσεις στις 17 Νοέμβρη, ισχυρίστηκε ότι 5 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την περιώνυμη ομάδα «ΔΡΑΣΗ» (πρώην «ΔΕΛΤΑ»), επειδή είχαν χτυπήσει αστυνομικούς. Το ότι οι συγκεκριμένες συλλήψεις είχαν καταγραφεί από τόσους φωτορεπόρτερ και είδε όλος ο λαός την πρωτοφανή αστυνομική βία, δεν πτόησε τον... μόνιμο σχολιαστή του ΣΚΑΪ.

Βεβαίωσε, λοιπόν, ο «εισαγγελέας - ειδικός φρουρός», επικαλούμενος τη μαρτυρία του αντιπροέδρου του σωματείου του και υπεύθυνου για τις συλλήψεις, ότι οι 5 διαδηλωτές είχαν διαπράξει πλημμελήματα (πάλι καλά που δεν διαπίστωσε κακουργήματα). Κατήγγειλε μάλιστα ότι αφέθηκαν ελεύθεροι με «άνωθεν εντολή», ύστερα από παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Άραγε, θα συντάξει και κατηγορητήριο σε βάρος του για «ηθική αυτουργία» στην απελευθέρωση των συλληφθέντων; Θα ζητήσει να απαγορευτεί στα κόμματα να διαμαρτύρονται στην κυβέρνηση, που είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, για αντιλαϊκές ενέργειες και μάλιστα για την καταστολή και συλλήψεις διαδηλωτών; Η αξιοπιστία, βέβαια, των ανδρών της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» / «ΔΕΛΤΑ», που είχε καταργηθεί για το όργιο καταστολής και η ΝΔ την επανίδρυσε, θεωρείται δεδομένη για τους ακροδεξιούς οπαδούς της αστυνομικής βίας.

Χωρίς ντροπή! – Εργατοπατέρας καλεί την αστυνομία να κόψει πρόστιμα σε μέλη του ΠΑΜΕ!

 


Ο εργατοπατέρας Ψαρομπάς απογοητεύτηκε γιατί δεν κόπηκαν πρόστιμα στα μέλη του ΠΑΜΕ που μοίραζαν απλώς προκηρύξεις στο Εργατικό Κέντρο, φτάνοντας στο συμπέρασμα πως το κράτος φοβάται το ΚΚΕ…

Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι οι εργατοπατέρες είναι το καλύτερο στήριγμα των αφεντικών. Αυτό που δεν ξέραμε ήταν πως η πρεμούρα τους για το ΠΑΜΕ είναι τόση που θα έφταναν στο σημείο να γίνουν σπιούνοι-βοηθοί της αστυνομίας και θα την καλούσαν να λάβει μέτρα εις βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Ο,τι έκανε δηλαδή ο Τάσος Ψαρομπάς από τη διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων που έδειξε στην πράξη τον κατήφορο της συνδικαλιστικής μαφίας και το μίσος του για τα μέλη του ΠΑΜΕ, επειδή μοίραζαν προκηρύξεις στον χώρο του Εργατικού Κέντρου…

Η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει στην ανακοίνωσή της.

Στελέχη του ΠΑΜΕ και της επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό, με συνεργεία των δυο – τριών ατόμων και με ολιγόωρες βάρδιες, βρίσκονται αυτές τις μέρες στο χώρο του Εργατικού Κέντρου και ενημερώνουν τους εργαζόμενους του κλάδου, με αφορμή το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί ότι είναι η περίοδος που το Σωματείο δέχεται αιτήσεις επαναπρόσληψης, αλλά και ότι επικρατεί μπέρδεμα και αγωνία για το τι πρόκειται να γίνει με τα επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.

Αυτό φαίνεται ενοχλεί ιδιαίτερα την ηγεσία του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και του ΕΚΡ. Έτσι, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, Τάσος Ψαρομπάς, εκλεγμένος με την παράταξη Σταμούλη, δηλαδή ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, κάλεσε την αστυνομία ζητώντας να επιβληθούν πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση στα στελέχη του ΠΑΜΕ.

Πράγματι η αστυνομία ήρθε στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, αναζητώντας τον …καταγγέλλοντα και στη συνέχεια έκανε έλεγχο στα στελέχη του ΠΑΜΕ.

Ξέρουμε ότι δεν αισθάνονται ντροπή. Ωστόσο ο κατήφορός τους πραγματικά δεν έχει πάτο και όποιες υγιείς δυνάμεις υπάρχουν ανάμεσά τους πρέπει όχι μόνο να διαχωρίσουν τη θέση τους αλλά να καταδικάσουν κατηγορηματικά τέτοια επικίνδυνα φαινόμενα που είναι εντελώς ξένα με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τις αρχές του.

Σε κάθε περίπτωση γελιούνται αν νομίζουν με τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες θα βάλουν εμπόδια στην επαφή μας με τους εργαζόμενους του κλάδου.

Ρόδος, 1 Δεκεμβρίου 2020

Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ

Μπορείτε να δείτε επίσης ως τεκμήριο, την ανάρτηση που έκανε στο προφίλ του ο συγκεκριμένος εργατοπατέρας, λέγοντας πως το κράτος φοβάται το ΚΚΕ και δεν του κόβει πρόστιμα…

Χρ. Ζαραλίκος: “Έλα να νιώσεις πώς είναι η ζωή, ποδήλατο στην Πάρνηθα, τσουρέκια Τερκενλή…”

 


Μια βραδιά στο Μπάντεν-Μπάντεν, λίγο έξω απ’ τον σταθμό
Να θυμάσαι που σου είπα, Άστον Μάρτιν σ’ αγαπώ

Οι φιλελέ προσφέρουν υλικό και ο Χριστόφορος δεν προλαβαίνει να το μαζεύει.

Ακόμα και αν είσαι ο Μαραντόνα, αν είχες έκλυτο βίο -όπως λεν κι οι θείτσες-, θα πέσεις στο στόμα του μεγάλου Καμπουράκη. Και του σιναφιού του, που ακολουθεί το δόγμα “κατάρα στον χρήστη, χειροκρότημα στον έμπορα” και μισεί τους αριστερούς με τη δεξιά τσέπη και θα μπορούσαν να κοιτάζουν μόνο την πάρτη τους, αλλά έχουν στο νου τους τον φτωχό και αδικημένο.

«Αυτονόητα»

 

 

«Απαντάμε στις ανάγκες τού σήμερα δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις τού αύριο», έλεγε τη Δευτέρα από το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός και το ίδιο βράδυ δήλωνε πως η απόφαση του Γιούρογκρουπ δείχνει ότι «η αφοσίωσή μας στις μεταρρυθμίσεις είναι ακλόνητη».

Επιβεβαιώνεται έτσι πως «η πανδημία είναι ευκαιρία» για την κυβέρνηση ώστε να δρομολογήσει μέτρα που από καιρό περιμένουν στα συρτάρια του κεφαλαίου και να επιταχύνει άλλα, με το βλέμμα καρφωμένο στο «αύριο», στην προσπάθεια να φορτώσουν την καπιταλιστική κρίση στο λαό, για να ανακάμψουν τα κέρδη των καπιταλιστών, να ανοίξουν και νέα πεδία κερδοφορίας για τους ομίλους.

Γι' αυτές τις «ανάγκες» μιλάνε. Τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων να «ξεσαλώνουν» σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, της υγείας και της ζωής του λαού ικανοποιούν νομοσχέδια σαν κι αυτά που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, που προβλέπουν ότι οι «επενδυτές» πρώτα θα ανοίγουν επιχειρήσεις με μια απλή γνωστοποίηση και χωρίς να δίνουν λογαριασμό, και στο «αόριστο μέλλον» θα ελέγχονται με το γνωστό νομοθετικό πλαίσιο - «σουρωτήρι» που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις.

Να ενισχυθούν ο ελπιδοφόρος συντονισμός και η πάλη των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια εργοδοσίας - κυβέρνησης


Παρέμβαση με αφορμή τη χτεσινή διαδικτυακή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία της οποίας επιβεβαίωσε την ταύτισή της με την αντιλαϊκή επίθεση

 

Από τη συμβολική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας στην απεργία της 26ης Νοέμβρη
Από τη συμβολική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας στην απεργία της 26ης Νοέμβρη
Το ελπιδοφόρο μήνυμα που στέλνουν οι αγώνες πλήθους Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων, μέσα στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας και της αντεργατικής επίθεσης, σε πλήρη αντίθεση με την ταύτιση της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με την αντιλαϊκή πολιτική και την παντελή απουσία της από κάθε αγώνα των εργαζομένων, ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ στη χτεσινή διαδικτυακή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ.
 
Εγνοια των εργατοπατέρων η ενίσχυσή τους ως επιτελείου του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει σχετικά:

«Μετά από πολλούς μήνες συνειδητής και επιλεκτικής απραξίας, συνεδρίασε σήμερα (σ.σ. χτες) διαδικτυακά η διοίκηση της ΓΣΕΕ. Ολους αυτούς τους μήνες ο λαός μας μετρά εκατοντάδες νεκρούς - θύματα της πανδημίας και το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, χιλιάδες απολύσεις και πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους, το εισόδημα των εργαζομένων έχει ουσιαστικά εξανεμιστεί.

Το παράδειγμα της Κούβας



Η είδηση ότι και πάλι μια επαρχία της Ιταλίας, η Σικελία, ζητάει τη βοήθεια της Κούβας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (όπως είχε γίνει στο πρώτο κύμα της πανδημίας και στον βορρά της χώρας) επιβεβαιώνει μια αλήθεια: Οτι αναγνωρίζεται η πραγματικά επιτυχημένη δουλειά που γίνεται από το Νησί της Επανάστασης, όπου πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», οι αρχές της Σικελίας ζήτησαν από την κυβέρνηση της Κούβας να στείλει στην περιοχή περίπου 60 εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, από τη γνωστή σε όλο τον κόσμο ιατρική ταξιαρχία «Henry Reeve», που δίκαια προτείνεται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και τη χώρα μας για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2021. Τα νοσοκομεία στο νησί του Νότου της Ιταλίας στερούνται το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και γι' αυτό χρειάζονται έμπειροι λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές.