Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Πως οδηγήθηκα στο Λενινισμό... (Χο Τσι Μινχ)...

 
Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, έβγαζα τα προς το ζην μου στο Παρίσι, πότε ρετουσάροντας φωτογραφίες, πότε ως  ζωγράφος «κινέζικων αντικών» (φτιαγμένες 
στη Γαλλία). Παράλληλα διένεμα φυλλάδια καταγγέλλοντας τα εγκλήματα που διαπ-ράχθηκαν από τους Γάλλους αποικιοκράτες στο Βιετνάμ.
 
Την εποχή εκείνη, υποστήριζα την Οχτωβριανή Επανάσταση μόνο συναισθηματικά, 
δεν μπορούσα ακόμη να αντιληφθώ την ιστορική της σημασία. Θαύμαζα τον Λένιν
επειδή ήταν ένας μεγάλος πατριώτης που ελευθέρωσε τους συμπατριώτες του, μέχ-
ρι τότε, δεν είχα διαβάσει κανένα από τα βιβλία του.
 
Ο λόγος που εντάχθηκα στις τάξεις του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ήταν επει-
δή αυτές οι κυρίες και οι κύριοι, οι σύντροφοι δηλαδή όπως τους αποκαλούσα τότε, επέδειξαν συμπάθεια προς εμένα και προς τους αγώνες των καταπιεσμένων λαών. 
Αλλά, δεν καταλάβαινα καθόλου τι ήταν το κόμμα, η συνδικαλιστική οργάνωση, ούτε
 τι ήταν ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός.

Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά


Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά... Πρώτη φορά μνημόνιο με «κυβέρνηση της αριστεράς» τον Αύγουστο του 2015. Πρώτη φορά αντιασφαλιστικά μέτρα το Μάη του 2016, με την ίδια «αριστερή» κυβέρνηση. Πρώτη φορά διθυραμβική υποδοχή Αμερικανού Προέδρου από «κυβέρνηση της αριστεράς» και ύμνοι για την πολιτική των ΗΠΑ σε οικονομία και εξωτερική πολιτική. Μετά απ' όλα αυτά, καμιά εντύπωση δεν προκαλεί η πρώτη φορά απαγόρευση των διαδηλώσεων από την «πρώτη φορά αριστερά». Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά, όταν το κεφάλαιο αποφασίζει να «μηδενίσει το κοντέρ» και να αναθέσει τις υποθέσεις του σε μια ...πρωτάρα και άβγαλτη «κυβέρνηση της αριστεράς».

Τι φέρνουν οι επισκέψεις τύπου Ομπάμα
 
Πολλά γράφονται για το τι κομίζει ο Ομπάμα στην ντόπια αστική τάξη επισκεπτόμενος την Αθήνα. Ενα βασικό δείγμα, πάντως, δόθηκε την Παρασκευή το πρωί, όταν και «αφίχθησαν στο λιμάνι του Πειραιά τα τρία πρώτα ελικόπτερα CH - 47D, τα οποία παρελήφθησαν στο πλαίσιο σχετικής διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ», όπως αναφερόταν από το υπουργείο Αμυνας. Πρόκειται για συνολικά 10 μεταχειρισμένα μεταφορικά στρατιωτικά ελικόπτερα «Σινούκ», από τα αποθέματα της Αεροπορίας του αμερικανικού στρατού, η πώληση των οποίων εγκρίθηκε από την Ουάσιγκτον το 2014. Οι σχεδιασμοί τους, όπως σηματοδοτούνται και από τέτοιες επίσημες επισκέψεις, μυρίζουν μπαρούτι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πανηγυρίζει!

Να απαγορεύσουμε την απαγόρευση!


Όλοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και της ΕΕΔΥΕ, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στην Ομόνοια, στις 6.30 μ.μ.

mat

 
Αν είχατε κάποιους λόγους για να διαδηλώσετε κατά της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, από σήμερα το απόγευμα έχετε έναν ακόμη, τόσο ισχυρό, που καταρρίπτει κάθε επιφύλαξη. Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας (διαβάστε εδώ), κατά τη διάρκεια της παραμονής του προέδρου των ΗΠΑ, είναι από μόνος του ένας λόγος για τη συμμετοχή στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Για να απαγορεύσουμε την απαγόρευση! 

Η κυβέρνηση, με την απόφαση της να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση πολιορκίας, για να δώσει τα διαπιστευτήρια της στους Αμερικανούς «φίλους», κόβει τις σχέσεις της με τη δημοκρατία και πολύ περισσότερο με την Αριστερά, υπό οποιαδήποτε εκδοχή. 

Αλήθεια, σε τι διαφέρει (πλέον) η σημερινή κυβέρνηση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ή της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που εγκαταλείπει και το φύλλο συκής, της δημοκρατικότητας, με το οποίο κάλυπτε τη γύμνια της και την πλήρη ταύτιση της. 

Δεν είναι σαν τα μούτρα τους


Από την περυσινή πορεία του ΚΚΕ για τον εορτασμό του πολυτεχνείουΑπό την περυσινή πορεία του ΚΚΕ για τον εορτασμό του πολυτεχνείου 
 
Όλες τις προηγούμενες μέρες, με συστηματική αρθρογραφία και παρεμβάσεις, στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, επικουρούμενα από γραφίδες των αστικών επιτελείων, προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν κλίμα απαξίωσης των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων, γράφοντας ότι πέρασαν πια οι εποχές που ο κόσμος κατέβαινε στο δρόμο με αφορμή την επίσκεψη ενός Αμερικανού Προέδρου.
Μάλιστα, η κυβερνητική «Αυγή» έφτασε στο σημείο να φιλοτεχνεί αγιογραφίες του Ομπάμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν να ζητάνε από το λαό να βγει με σημαιάκια στο δρόμο για να υποδεχτεί τον Αμερικανό Πρόεδρο, με το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα ως «πόλο σταθερότητας» στην περιοχή και στον «εθνικό στόχο» της διευθέτησης του χρέους.

Την ίδια ώρα, από τα αστικά επιτελεία καλλιεργούνταν σκόπιμα η εικόνα ότι αυτοί που θα διαδηλώσουν σήμερα είναι οι λίγοι γνωστοί «ταραξίες» και ότι γι' αυτόν τον λόγο, τις μέρες της επίσκεψης Ομπάμα, η Αθήνα θα είναι ζωσμένη με χιλιάδες αστυνομικούς, ξένους και ντόπιους πράκτορες, με «μηδενική ανοχή» απέναντι στις διαδηλώσεις.