Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

4 Δεκ. 1944. Γενική απεργία.

Αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις. Oργανώσεις Ε.Δ.Ε.Σ. και Ε.Κ.Κ.Α. δυσανασχετούσαν, επειδή το Ε.Α.Μ., στο οποίο το Κ.Κ.Ε. (Κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας) είχε κυρίαρχο ρόλο, είχε εξασφαλίσει αναμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία.

Οι Άγγλοι εξάλλου, ενώ στην αρχή εφοδίαζαν με όπλα όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις, στη συνέχεια εφοδίαζαν μόνο τις Ε.Δ.Ε.Σ. και Ε.Κ.Κ.Α.

Μετά την απελευθέρωση, ο πρωθυπουργός της νέας εθνικής κυβέρνησης Γεώργιος Παπανδρέου διακηρύσσει: "μια πατρίδα, μια κυβέρνηση, ένας στρατός" και, με υπόδειξη του Άγγλου διοικητή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων Σκόμπι, ζητά τον αφοπλισμό του στρατού του Ε.Λ.Α.Σ. Το Ε.Α.Μ. αντιπροτείνει γενικό αφοπλισμό όλων των αντάρτικων ομάδων, πρόταση που απορρίπτεται.

  • 2 Δεκεμβρίου 1944 παραιτούνται οι υπουργοί εαμικής προέλευσης.
  • 3 Δεκεμβρίου διοργανώνεται από το Ε.Α.Μ. διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, η οποία καταλήγει σε αιματοχυσία: 28 νεκροί και 100 τραυματίες από τους άοπλους διαδηλωτές.

athena-1944.JPG (408787 bytes) athens-dec-1944.JPG (481824 bytes)
4 Δεκ. 1944. Γενική απεργία. Σύνταγμα, διαδήλωση-μνημόσυνο για τα θύματα. Το πανώ βαμμένο με αίμα θυμάτων.
Βρετανοί στρατιώτες στην Αθήνα Συντρίμμια μετά τη μάχη
Ο λαός που υπέφερε στην κατοχή δεινοπαθεί για άλλη μια φορά.

Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ

άρθρο του Γιώργου Αυγερόπουλου
δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών 1/12/2012
Καθώς ένα χρόνο τώρα ασχολούμαι με την θεματική "Χρυσός στα χρόνια της Κρίσης" έχοντας δουλέψει μαζί με τους συνεργάτες μου στην Κολομβία[1], την Ρουμανία[2] και την Ελλάδα[3], οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.
Θα συγκρίνω την ελληνική περίπτωση με αυτή της Ρουμανίας (γιατί αν αρχίσω από την Κολομβία πολλοί θα πουν ότι συγκρίνω την Ελλάδα με μια λατινοαμερικάνικη χώρα και "τι σχέση έχουμε εμείς με αυτούς, εδώ είναι Ευρώπη" και άλλα τέτοια κατά τη γνώμη μου ευτράπελα.)
Πριν απ' αυτό όμως ας θυμηθούμε τι προβλέπουν τα δύο μεταλλευτικά σχέδια:
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου που είναι αναφανδόν υπέρ του πρότζεκτ, επισκέπτεται τη Ρόσια Μοντάνα και συνομιλεί με τους κατοίκους που αντιδρούν. Στην Ελλάδα δεν άκουσα ποτέ για μια τέτοια συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο.

ΕΛΛΑΔΑ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσια σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το κοίτασμα χαλκού - χρυσού στις Σκουριές, που σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, δύο προϋπάρχοντα ορυχεία μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, 310 σπίτια στο Στρατώνι, καθώς και τα δικαιώματα έρευνας και επέκτασης της εξορυκτικής δραστηριότητας με το άνοιγμα και άλλων μεταλλείων.

Το αντάλλαγμα που πλήρωσε η εταιρεία στο ελληνικό κράτος το 2003 για να αποκτήσει τα παραπάνω ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που έχει χαρακτηριστεί από κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου και από κατοίκους της περιοχής «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΡΟΣΙΑ ΜΟΝΤΑΝΑ
Στην Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας, μια άλλη καναδική εταιρεία η Gabriel Resources και το ρουμάνικο κράτος, θέλουν από το 1997 να εξορύξουν το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στο υπέδαφος της Ευρώπης. Για να το κάνουν αυτό θα ανατινάξουν όλα τα βουνά της περιοχής δημιουργώντας τέσσερα ορυχεία ανοιχτής εξόρυξης και μια μεγάλη δεξαμενή εναπόθεσης αποβλήτων, που θα περιέχει κυάνιο και άλλες τοξικές ουσίες. Οι κάτοικοι που αντιδρούν λένε ότι αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον καθώς και στην ιστορική κληρονομιά της Ρόσια Μοντάνα αφού εκεί βρίσκονται οι πιο καλά διατηρημένες Ρωμαϊκές στοές παγκοσμίως. Οι ιστορικοί λένε πως η ακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οφείλεται ως σε ένα βαθμό στο χρυσάφι της Ρόσια Μοντάνα και οι τεχνίτες της εποχής είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο υπόγειων στοών για την εξόρυξη, τόσο αριστοτεχνικό, που πολλοί το παρομοιάζουν με υπόγεια Ακρόπολη.