Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Η εργασιακή «κανονικότητα» και το παράδειγμα της γαλακτοβιομηχανίας «Κρι Κρι»


Οι εξελίξεις στον κλάδο όσο και το σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Οι εργαζόμενοι να μη συνηθίσουν την «κανονικότητα» που τους προσφέρουν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι κυβερνήσεις που τους στηρίζουν
Οι εξελίξεις στον κλάδο όσο και το σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Οι εργαζόμενοι να μη συνηθίσουν την «κανονικότητα» που τους προσφέρουν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι κυβερνήσεις που τους στηρίζουν
Το τελευταίο διάστημα πολύς λόγος γίνεται για την ανάπτυξη, την έξοδο στις αγορές, την «υγιή επιχειρηματικότητα». Ο κυβερνητικός αλλά και γενικά ο αστικός Τύπος, πέραν των «πανηγυριών» που ξεκίνησαν να στήνουν, στάζουν μέλι για διάφορους επιχειρηματίες. 
Επιχειρηματίες «φιλεύσπλαχνους», με «ιδιαίτερη σχέση και φροντίδα» για τους εργαζόμενους, με εργασιακό περιβάλλον που είναι «υπέρ» του εργαζόμενου.
 Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της γαλακτοβιομηχανίας «Κρι Κρι» που έχει την έδρα της στις Σέρρες.
Δεν είναι λίγες φορές, το τελευταίο διάστημα, η αναφορά στα αστικά ΜΜΕ ή ακόμα και από πολιτικούς των αστικών κομμάτων, περί φάρου και παραδείγματος όσον αφορά τη λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Από τη μια εκθειάζουν τα ποσοστά κέρδους και τους ρυθμούς ανάπτυξης της επιχείρησης (ιδιαίτερα στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης 2009 - 2013, η μέση ετήσια αύξηση των εξαγωγών της γαλακτοβιομηχανίας ήταν 32%) και από την άλλη υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν καλύτερες παροχές αν η επιχείρηση βρίσκεται σε ανάπτυξη, ότι όσο το εργοστάσιο πάει καλά, οι εργαζόμενοι θα έχουν εξασφαλισμένη δουλειά και ότι «όλοι μαζί» θα έχουμε κέρδος!

Βυζαντινίζοντα καρτούν


ΦΑΚΟΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΕΠΑΦΗΣ: Αυτή η χρυσόσκονη του φετινού Δεκαπενταύγουστου που σκορπίστηκε με non paper και διαρροές σε ύφος φετφά μουλάδων, με έφτασε στο αμήν, εμένα, που και θρησκεύομαι και σταυροκοπιέμαι, κι έχω φάει στη μάπα δυο δεκαετίες αντικομμουνιστικό προγκάρισμα από πούρους Συριζαίους, που μέμφονταν και το κόμμα που… κατάντησε να με δέχεται για βουλευτή του.


Απ’ όλες τις κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ η πιο τσίπικη είναι η ελληνορθόδοξη στροφή στα θεία, που έρχεται ως λαμπυρίζον περιτύλιγμα πολιτικών πράξεων κι αποφάσεων που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.

Ο διαβολικά καλός Τραμπ, κάτι σαν διάολος με βυζαντινό φωτοστέφανο, κατά την αριστερά, την ικανή να φτιάχνει βυζαντινίζοντα καρτούν, απελευθέρωσε τους δύο στρατιωτικούς, αφού επιστράτευσε απεσταλμένους του αγγέλους, επιτετραμένους ή μη, καμένους κι άκαφτους, τους επιβίβασε στο προεδρικό αεροπλάνο της αποκαλύψεως και τους επέστρεψε με στρατιωτική στολή αρχαγγέλων μετά από εξάμηνη νηστεία στην τουρκική έρημο!… Μάγκας των αγορών ο εωσφόρος, συσκέφθηκε μήνες στο πεντάγωνο για να διαλέξει τον Δεκαπενταύγουστο, βάζοντας γκολ στην επιστήμη της σημειολογίας, εξοβελίζοντας στο πυρ το εξώτερο και τον Τσόμσκι και τον Έκο.

Το «φάρμακο»


Με βάση τη θετική εξέλιξη της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η κυβέρνηση, στελέχη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων και διάφοροι δημοσιολόγοι βρήκαν την ευκαιρία να σχολιάσουν το πώς βοήθησε η λεγόμενη «διεθνοποίηση» του προβλήματος, με την κυβέρνηση να ζητάει τους προηγούμενους μήνες τις παρεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην υπόθεση. Βρήκαν δηλαδή αφορμή να προπαγανδίσουν τα περί «ασφάλειας και σταθερότητας» που τάχα εξασφαλίζει η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αναμασώντας μάλιστα και διάφορες αμετροέπειες περί «νέας εποχής» που τάχα ανοίγει για την περιοχή η απόφαση αυτή. Τι λένε δηλαδή στο λαό; Οτι η πηγή των προβλημάτων - που είναι η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στους ανταγωνισμούς και στα παζάρια στην περιοχή - μπορεί τάχα να είναι και η λύση τους! Και μάλιστα, όλα αυτά τα λένε για μια υπόθεση η οποία έκανε δύο Ελληνες στρατιωτικούς «πιόνια» στους ανταγωνισμούς αυτούς, ενώ από χιλιόμετρα μακριά «φώναζε» από την πρώτη στιγμή για τους κινδύνους που σηματοδοτεί για το λαό η εμπλοκή στα σχέδια αυτά. Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια.

Αλληλεγγύη στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας



Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στην πάλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (ΚΚΒ) υπέρ των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού, τονίζεται στην ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Παράλληλα, καταδικάζει την προσπάθεια σύνδεσης του ΚΚΒ, των ηγετικών στελεχών και μελών του με ενέργειες που δεν έχουν σχέση με την πρακτική της μαζικής ταξικής πάλης, που ακολουθούν οι Βενεζουελάνοι κομμουνιστές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ενημερωθήκαμε από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας για μία προβοκατόρικη ενέργεια που στρέφεται σε βάρος του. Όπως αναφέρει η Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΒ, γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί το Κόμμα "με τρομοκρατικές, φασιστικές, διεφθαρμένες και αντεθνικές ενέργειες". Τέτοια είναι η υπόθεση εναντίον του σ. Yhon Luna, μέλους της ΚΕ του ΚΚΒ και Περιφερειακού Συμβούλου στο Κρατίδιο Táchira της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με το ΚΚΒ, η προβοκάτσια έχει στόχο να μη διερευνηθούν οι σοβαρές καταγγελίες, που έχει καταθέσει ο σ. Yhon Luna ενάντια στη διαφθορά, τις μαφίες και την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, που φέρονται ότι έχουν λάβει χώρα από ιδρύματα της διαχείρισης της δικαιοσύνης και από στελέχη των οργανισμών ασφαλείας του κράτους.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στην πάλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας υπέρ των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού, καταδικάζει την προσπάθεια σύνδεσης του ΚΚΒ, των ηγετικών στελεχών και μελών του με ενέργειες που δεν έχουν σχέση με την πρακτική της μαζικής ταξικής πάλης, που ακολουθούν οι Βενεζουελάνοι Κομμουνιστές».

902.gr

Κανένας εφησυχασμός!



Το «κατόπιν ενεργειών μου» θυμίζει το ενημερωτικό σημείωμα που διακίνησε χτες η κυβέρνηση, για να παρουσιάσει το «πλαίσιο» και τις «ενέργειες» που οδήγησαν στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η θετική εξέλιξη της απελευθέρωσης παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα της ...μεθοδικότητας και των «συνετών» χειρισμών της κυβέρνησης, η οποία από τη μια διατήρησε «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» με την Τουρκία και από την άλλη «διεθνοποίησε το ζήτημα» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να ασκηθεί πίεση.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν σε δηλώσεις τους ότι η απόφαση αυτή της Τουρκίας συνιστά «σημείο επανεκκίνησης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και «συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», εξαίροντας τη συμβολή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης.