Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Μην τα μηδενίζουμε όλα



Έχουμε ένα συγκλονιστικό πρωτάθλημα, όπου δεν ξέρεις -κυριολεκτικά- τι θα ξημερώσει. Κι οι ομάδες δεν ξέρουν ποιος είναι στην κορυφή, πόσους βαθμούς έχουν, για τι αποτέλεσμα παίζουν, αν είναι πίσω ή μπροστά από τον άμεσο ανταγωνιστή τους στη βαθμολογία. Πού αλλού βλέπεις τέτοιες ανατροπές;

Όχι ρε σεις, μην τα μηδενίζουμε όλα. Εδώ η δικαιοσύνη ξενυχτά ως τις πρώτες πρωινές ώρες και δεν κλείνει μάτι -αν και τυφλή. Η εφορία ανοίγει κυριακάτικα για να τυπώσει εισιτήρια. Κι εσύ μου λες ότι δεν υπάρχει κράτος; Σιγά μην έχουμε και αταξική κοινωνία…

Ας μην είμαστε αχάριστοι. Έχουμε ένα συγκλονιστικό πρωτάθλημα, όπου δεν ξέρεις -κυριολεκτικά- τι θα ξημερώσει. Κι οι ομάδες δεν ξέρουν ποιος είναι στην κορυφή, πόσους βαθμούς έχουν, για τι αποτέλεσμα παίζουν, αν είναι πίσω ή μπροστά από τον άμεσο ανταγωνιστή τους στη βαθμολογία. Πού αλλού βλέπεις τέτοιες ανατροπές;

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ Η «επόμενη μέρα» θα συνεχίσει να είναι κόλαση για το λαό


Πηγή: Eurokinissi

Σπαρμένη με παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι η «επόμενη μέρα» για την οποία μιλάει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ ανάλογες προσδοκίες έχουν εκδηλώσει οι εκπρόσωποι του εγχώριου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μαζί με την επεξεργασία των 88 αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που συνδέονται με την τέταρτη αξιολόγηση, έχει ανοίξει η συζήτηση για το εποπτικό πλαίσιο που θα ισχύσει στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν στο Eurogroup της Δευτέρας θα συζητηθεί το «μεταμνημονιακό καθεστώς». Με βάση τα όσα είπε πρόσφατα αξιωματούχος της Ευρωζώνης η απάντηση είναι αρνητική, καθώς το θέμα αυτό θα παραπεμφθεί, όπως και το χρέος, στο Eurogroup του Απρίλη.

Ωστόσο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ προεξοφλούν ότι η επιτροπεία και οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και μετά το τέλος του προγράμματος. Από την πλευρά της η κυβέρνηση πλασάρει το παραμύθι του «τέλους της εποχής των μνημονίων», αλλά επεξεργάζεται το δικό της «αναπτυξιακό σχέδιο» που θα διατηρεί και θα «εμπλουτίζει» όλα τα μνημονιακά μέτρα, στο όνομα της διατήρησης «βιώσιμων» ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης. 

Η ψυχή φαίνεται


1. Η «Novartis» απλώς αποκάλυψε αυτό που το σύστημα γέννησε και προσπαθεί με «πολιτισμένους τρόπους» να καλύψει. Είναι η απελευθέρωση της απληστίας, η διάδοση της διαφθοράς. Ενα παράξενο ενεχυροδανειστήριο που ψωνίζει ψυχές τοις μετρητοίς. Με το ένα χέρι λαδώνουν, με το άλλο πουλάνε ακριβά. Μια εξαγνισμένη απάτη. Μας αξίζει αυτό που περνάμε; αναρωτιούνται οι πολίτες. Οποιος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη ζωή του και αφήνει τον καθένα να τη ρυθμίζει για λογαριασμό του, ας μη ρωτά πώς φτάσαμε ως εδώ. Δες καλά, ουσιαστικά, αυτούς που ψηφίζεις. Αυτούς, που με το φτηνό εγώ τους, υπάρχουν μέσα από σένα. Ωστόσο εσύ δεν είσαι άμοιρος των ευθυνών. Τώρα που ο Νεοέλληνας οφείλει να σκύψει μέσα του και να δει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, αυτός εδώ πατά και κει βρίσκεται. Δεν κατοικεί μέσα του, κι αυτό τον καθιστά εύκολο στόχο.
 
2. Στην Καισαριανή άλλων δεκαετιών, οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία πίστευαν πως αν κοιτάξεις κάποιον βαθιά στα μάτια, η ψυχή του φαίνεται. Αν δεν μπορείς να τη δεις, σημαίνει ότι ο απέναντί σου, με τις πράξεις του, την έχει προσωρινά χάσει. Δεισιδαιμονίες ή το αλάθητο λαϊκό ένστικτο;

Η περιβόητη εγκύκλιος 1010 του «Γέρου της Δημοκρατίας»



Η περιβόητη εγκύκλιος 1010 του «Γέρου της Δημοκρατίας»


Ήταν 11 Μάρτη του 1965 όταν στάλθηκε στους Γενικούς Επιθεωρητές Μέσης Εκπαίδευσης από τον «Γέρο της Δημοκρατίας», και τότε Πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, (ήταν ταυτόχρονα κι υπ. Παιδείας) η περιβόητη «εμπιστευτική» εγκύκλιος 1010, που είχε ως στόχο το τσάκισμα του μαθητικού κινήματος.

Επρόκειτο για μια ξεδιάντροπη αντικομμουνιστική, αντιλαϊκή επέμβαση, με την επίκληση του «κομμουνιστικού κινδύνου», το χαφιεδισμό και τη τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης όλων των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών.

Η περιβόητη εγκύκλιος 1010 του «Γέρου της Δημοκρατίας»Παραθέτουμε την εγκύκλιο 1010, για να καταδείξουμε πως ο λαϊκός – μαθητικός αγώνας, πάντοτε ήταν στο στόχαστρο κυρίως από εκείνους που μιλούσαν στο όνομα της «αριστεράς» και φωνασκούσαν για «Εκδημοκρατισμό» του κρατικού μηχανισμού:

«ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Πρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Εθνικής Παιδείας. Αριθ. Εμπ. Πρωτ. 1010

Εμπιστευτικόν
Εν Αθήναις τη 11 Μαρτίου 1965
Προς
τους Γενικούς Επιθεωρητάς
Μέσης Εκπαιδεύσεως

Πανταχόθεν καταγγέλεται ότι η Κομμουνιστική Νεολαία Λαμπράκη καταβάλλει μεγάλας προσπάθειας προσεταιρισμού μαθητών των Γυμνασίων.*

Βεβαίως, εφ’ όσον διεπιστώθη ποσοστόν 12% οπαδών της ΕΔΑ κατά τας τελευταίας εκλογάς, ευνόητον είναι ότι θα υπάρχουν και μαθηταί εμποτισμένοι από τας οικογενείας των με αριστεράν ιδεολογίαν.

Τα γεράκια μπήκαν στις αυλές μας



Του Αεροπεζοναύτη

Ό,τι θέλουν το έχουν οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όχι μόνο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ και ο πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, δεν αφήνει τίποτε που να μην το εντάσσει στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Από παρεμβάσεις στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, μέχρι περιοδείες στη Β. Ελλάδα και συντονισμό επισκέψεων, περιφερειαρχών και δημάρχων στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Ποιος όμως φουσκώνει τα φτερά των γερακιών και την επιθετική τους πολιτική;
Τα γεγονότα, οι αναμμένες πολεμικές μηχανές, τα νέα ορμητήρια των οι ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, δείχνουν ότι τη λαδιά και τη βρώμικη δουλειά την κάνει η κυβέρνηση της τάχα μου αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και του τζάμπα πατριωτιλικίου, ΑΝΕΛ.

Σημάδι καθαρό πλέον, όχι μόνο ο εναγκαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τους φονιάδες των λαών, αλλά και η ουσιαστική συνεισφορά του σε κυβερνητικές αποφάσεις, εκχώρησης στρατιωτικών υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στα βρώμικα παιχνίδια του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Δυστυχώς, ο κύκλος του πολέμου είναι μεγάλος, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο κέντρο του συναντώνται τρεις ήπειροι, η Ευρώπη, η Ασία, η Αφρική.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΚΑΘΗΛΩΣΕΙ


"δύο στρατιώτες σε απέναντι όχθες
 

Γεμάτος τύψεις που σκότωσα έναν άοπλο, κατεβαίνω τώρα από μία πλαγιά, βαδίζοντας σε ένα μονοπάτι που καταλήγει σε ένα μικρό χωριό. 
Μπαίνω στο χωριό… Είναι σχεδόν έρημο.
 Οι πιο πολλοί του κάτοικοι το έχουν εγκαταλείψει. 
Φτάνω σε ένα μικρό, ετοιμόρροπο σπιτάκι, με ανοιχτά παράθυρα. 
Το σπίτι αυτό ήταν του άοπλου στρατιώτη και τώρα κατοικείται μόνο από τους γονείς του. Χτύπησα την πόρτα… Ανοίγει την πόρτα ένας γέρος άντρας και πίσω του μία γυναίκα, με “μαζεμένο” σώμα από τα χρόνια. 
«Ήρθε η ώρα» σκέφτηκα. Αφού τους χαιρέτησα, η γριούλα με ρώτησε: «Τι γυρεύεις παιδί μου εδώ;» 
Ξεροκατάπια και της είπα: «Με φέρνουν εδώ οι τύψεις μου. Οι τύψεις που μου θυμίζουν συνέχεια πως σκότωσα έναν αθώο». 
Η γυναίκα παρόλο που μιλούσαμε την ίδια γλώσσα, έδειξε να μην καταλαβαίνει. Συνέχισα με σχεδόν κομμένη την ανάσα: «Έχω σκοτώσει έναν άοπλο άνθρωπο. Πριν τον σκοτώσω μου έλεγε πως είμαστε αδέρφια, αλλά εγώ δεν τον άκουσα. Ο πόλεμος με έκανε να ξεχάσω για μια στιγμή την ανθρωπιά μου και τώρα το έχω μετανιώσει πικρά. Είμαι εδώ για να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη επειδή ο άοπλος αυτός ήταν ο γιος σας». 

Ποιος θυμάται την «Πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας»;



Η Βίνιανη τότε και σήμερα...

Περπατώντας στα σιωπηλά σοκάκια της Παλιάς Βίνιανης, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση δίπλα σε χορταριασμένες αυλές και μισογκρεμισμένους πέτρινους τοίχους, θαρρείς πως ο χρόνος σταμάτησε! Παλιά ετοιμόρροπα σπίτια χάσκουν ερειπωμένα με μισάνοιχτες πόρτες, τρύπιες σκεπές και ξεχαρβαλωμένα παράθυρα. Η ματιά ακάλεστη τρυπώνει στην εγκατάλειψη για να σταθεί σε σκονισμένα παμπάλαια αντικείμενα φορτισμένα με βαριές μνήμες σε τούτα τα αφημένα από χρόνια νοικοκυριά. Μια απόκοσμη ησυχία πλανιέται ολόγυρα που τη διακόπτει μονάχα το κελάρυσμα των τρεχούμενων νερών κι εκείνη η απαλή αύρα από το Ευρυτανικό αεράκι που κατηφορίζει ως εδώ από τις γύρω δασόφυτες πλαγιές που κλείνουν στην αγκάλη τους την ιστορική Βίνιανη σε υψόμετρο 620 μέτρων. Η ευεργετική δροσιά του βουνίσιου αέρα αναμειγνύεται με τις μοσχομυρωδιές του χαμόμηλου και των αγριολούλουδων που ξεπετάγονται ανάμεσα από τις πέτρες και τα χαλάσματα.