Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 2-8-2022

 




          Κατ΄ αρχήν, όσον αφορά το έκτακτο των 4 θεμάτων, σύμφωνα με την άποψή μας το 2ο για την παροχή … σύμφωνης γνώμης (!) επί του σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος 2023 του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και το 3ο για την 8η Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Πως άραγε θα γίνει η διαδικασία της έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο του επείγοντος ή όχι, όταν η συνεδρίαση διεξάγεται δια περιφοράς; Ακόμα ένα αντιδημοκρατικό ολίσθημα της δημοτικής αρχής, ακόμα ένας υποβιβασμός της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου … Ιδιαίτερα το 2ο θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί σε ειδική τακτική συνεδρίαση.

          Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, η λοιπή “αντιπολίτευση” συμπλέει με τις απαράδεκτες διαδικασίες της διοίκησης. Δεν παρουσίασε στα ηλεκτρονικά της μηνύματα κανένα διαφορετικό σκεπτικό για τις εισηγήσει...

          Εφόσον λοιπόν συζητάτε όλα τα θέματα, η “Λαϊκή Συσπείρωση” τοποθετείται:

3/8/1980 Σωτηρία Βασιλακοπούλου, η γελαστή συντρόφισσα

 

Δεν είναι από τα εύκολα χρέη για τον δημοσιογράφο να μπορέσει να καταγράψει όλο αυτό το βουβό πόνο, που πνίγει το σπίτι της αξέχαστης συντρόφισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. (...)

Αυτός ο απέραντος συγκρατημένος πόνος πλημμύριζε προχθές το απόγιομα το διαμέρισμα της οδού Χανίων. Πέντε μονάχα μέρες ύστερα από το φοβερό πρωτάκουστο έγκλημα. Μπροστά σ' αυτή την ανατριχιαστική πόρτα του κάτεργου, που λέγεται ΕΤΜΑ.

- Ηταν - λέει και ξαναλέει η μάνα - το παιδί που αγκάλιαζε μ' αγάπη τον κάθε άνθρωπο. Που χαμογελούσε σε όλο τον κόσμο. Το συγκρατημένο παιδί που σαν άνοιγε την καρδιά του γινόταν χείμαρρος. Και σκόρπιζε καλωσύνη... Αισιοδοξία και πίστη όλους γύρω της.

Το τραπέζι μπροστά μας είναι γεμάτο με τηλεγραφήματα. Φτάνουν αδιάκοπα. Είναι συγγενείς, φίλοι, σωματεία, οργανώσεις. Είναι οι μακρινοί απλοί άνθρωποι, που βεβαιώνουνε με τα λόγια τους, τον πόνο, τη συμπαράστασή τους, στην οικογένεια. (...)

Μέσα στον ίδιο συγκλονισμό βρίσκεται και η αδελφή. Η Ζέτα Βασιλακοπούλου, καθηγήτρια της φιλολογίας. Βρισκόταν στο Ναύπλιο την περασμένη Δευτέρα. Χτύπησε το τηλέφωνο. Και μάθαινε το φοβερό νέο. Την ίδια στιγμή έφευγε για την Αθήνα όπου το τόσο μοναδικά γι' αυτήν αγαπημένο πρόσωπο που μερικές μέρες χαιρόταν τη θάλασσα είχε σβύσει... Οι ρόδες του πούλμαν είχαν πολτοποιήσει τη γελαστή συντρόφισσα. (...)

Ωρομίσθιο 1,66 ευρώ!

 

 

Μια 22χρονη Ιταλίδα απευθύνθηκε σε εμπορική επιχείρηση ζητώντας δουλειά. Της προσφέρθηκε να εργαστεί ως πωλήτρια με μισθό ...280 ευρώ τον μήνα και ωράριο 10 ώρες τη μέρα και συνεχές το Σάββατο! Της ζήτησαν δηλαδή να δουλεύει τουλάχιστον 60 ώρες τη βδομάδα, με μισθό που αντιστοιχεί σε 1,66 ευρώ την ώρα!!!

Η νεαρή αρνήθηκε βέβαια τη δουλειά και στην απαξιωτική αντίδραση της εργοδότριας, ότι «τελικά οι σημερινοί νέοι δεν έχουν όρεξη για δουλειά», έδωσε πληρωμένη απάντηση: «Δεν είναι έτσι. Είστε εσείς που θέλετε να δουλέψουμε, κερδίζοντας μόλις 70 ευρώ τη βδομάδα. Δεν νομίζω ότι εσείς θα το κάνατε ποτέ, ούτε ότι θα στέλνατε τα παιδιά σας σε μια τέτοια δουλειά, διότι με το ποσό αυτό δεν καλύπτεις ούτε τα βασικά σου έξοδα».

Με αφορμή τις πρόσφατες δολοφονίες τριών γυναικών

 

 

Τρεις ακόμα γυναίκες προστέθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη ματωμένη λίστα αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους δολοφονημένες από τα χέρια συντρόφων ή πρώην συντρόφων τους. Στο Ρέθυμνο μια 56χρονη γυναίκα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, αφορμή για τη βάναυση επίθεση στάθηκε το γεγονός ότι του ζήτησε να χωρίσουν. Στη Ζάκυνθο μια 41χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από τα χέρια του εν διαστάσει συζύγου της. Λίγη ώρα πριν είχε καταθέσει μια ακόμα μήνυση, καθώς ο τελευταίος είχε εκ νέου βιαιοπραγήσει σε βάρος της. Στο Περιστέρι ο θάνατος μιας 17χρονης κοπέλας αποδίδεται επίσης σε εγκληματική ενέργεια, για την οποία ως βασικός ύποπτος αναζητείται ο σύντροφός της.

Στο παραπάνω μελανό φόντο προβάλλει με έντονο τρόπο η ανάγκη να βαθύνει ο προβληματισμός γύρω από τα κοινωνικά αίτια του φαινομένου της ιδιαίτερης μορφής βίας, που ασκείται από τον άνδρα σε βάρος της γυναίκας, με την οποία στις περισσότερες περιπτώσεις συνδέεται ή συνδεόταν μέχρι πρότινος με διαπροσωπική, σεξουαλική ή οικογενειακή σχέση. Μέσα από την τραγική επικαιρότητα, αποτυπώνεται αναμφισβήτητα η ανάγκη να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο όσον αφορά τους δράστες τέτοιων εγκλημάτων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Εμπαίζει τα νοικοκυριά την ώρα που οι λογαριασμοί «εκτοξεύονται»


Διαπιστώσεις για τα μάτια του κόσμου από τη ΡΑΕ, που μιλάει για «παραπλανητικές αναφορές» από τις εταιρείες, λες και αυτό είναι το πρόβλημα των καταναλωτών, που θα πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους από τον Σεπτέμβρη

 

Eurokinissi

Συνεχίζει τον εμπαιγμό η κυβέρνηση σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, μία μέρα μετά την οριστικοποίηση των χρεώσεων του ρεύματος από τους προμηθευτές Ενέργειας και την αποκάλυψη ενός μηχανισμού τιμολόγησης (η περιβόητη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής) που εκτινάσσει το κόστος ακόμα πιο ψηλά και οδηγεί σε ένταση της ενεργειακής φτώχειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέντευξή του έκανε λόγο για δέσμευση της κυβέρνησης στη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Χρήματα τα οποία προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα νοικοκυριά, στα οποία επιστρέφεται ένα μικρό μέρος από όσα έχουν πληρώσει σε άμεση και έμμεση φορολογία, αλλά και για τους φόρους της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Επιδοτήσεις - ψίχουλα με τη μορφή των λεγόμενων pass, όταν την ίδια στιγμή τα τιμολόγια έχουν εκτοξευθεί ακόμα και κατά 900% και οι επόμενοι λογαριασμοί του Σεπτέμβρη αναμένονται διπλάσιοι και τριπλάσιοι παρά τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης.

ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ Προδιαγεγραμμένο και διαχρονικό έγκλημα οι καταστροφές από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς

 

Από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο 
Από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο

 

«Η καταστροφική πυρκαγιά στο Εθνικό πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου ήταν προδιαγεγραμμένη εξέλιξη και επομένως διαχρονικό έγκλημα με αποτέλεσμα να μετρήσουμε ανυπολόγιστες καταστροφές στον φυσικό πλούτο της περιοχής μας», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ, για την καταστροφική πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της περιοχής. Σημειώνει επίσης ότι «ήταν τυχαίο το γεγονός ότι δε μετρήσαμε καταστροφές σε περιουσίες και απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι "φυσικές" καταστροφές εξακολουθούν να βρίσκουν τον Έβρο ανοχύρωτο σε υποδομές και προσωπικό. Αποδεικνύεται ότι η μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστών και όλων όσοι εμπλέκονται με την αντιμετώπιση τους, δεν επαρκεί εάν δεν συνοδεύεται με τα στοιχειώδη: Χρηματοδότηση υποδομών, πρόσληψη προσωπικού, έγκαιρη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών.