Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Μοιρολογίστρες


Με «υπεργολαβία» του «ΣΚΑΪ» συνεχίστηκαν χτες τα ...μοιρολόγια για την Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση του ΠΑΜΕ. Παρουσιαστές και καλεσμένοι στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο προέτρεπαν την κυβέρνηση «να στείλει το πρόστιμο στον Περισσό και στο ΠΑΜΕ», ενώ μια τηλε-γλάστρα ανακάλυψε ότι οι αποστάσεις κρατούνταν μόνο στα γενικά πλάνα της διαδήλωσης και όχι στις παρυφές, όπου υπήρχε ...συγχρωτισμός! Είναι όμως και θεομπαίχτες, αφού δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και το θρησκευτικό αίσθημα, για να διεγείρουν τον κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος του εργατικού κινήματος, συγκρίνοντας μήλα με πορτοκάλια... Το πρόβλημα βέβαια όλων αυτών που λένε πάνω κάτω τα ίδια, από στελέχη της κυβέρνησης μέχρι «ενσωματωμένους» δημοσιολόγους, δεν περιορίζεται σ' αυτή καθαυτή την Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση, αλλά στα όσα συμβολίζει. Η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία ενοχλούνται από το μήνυμα που εξέπεμψε συνολικά η δράση των ταξικών δυνάμεων την περίοδο της πανδημίας, με αποκορύφωμα την 1η Μάη: Οτι το εργατικό κίνημα έχει την πείρα και τη δύναμη, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, να απαντάει στην προσπάθεια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων να βάλουν στο γύψο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις. Οτι στην προσπάθειά τους να φορτώσουν την πανδημία και την κρίση στους εργαζόμενους και το λαό, θα βρουν απέναντι τους πιο πρωτοπόρους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να οργανώνουν την πάλη του λαού. Αυτό είναι που τους βασανίζει, γι' αυτό τόσο δηλητήριο για το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Το ΚΚΕ τιμά τη μνήμη των θυμάτων της MARFIN και τους δίκαιους αγώνες του λαού μας το Σάββατο 9/5, στις 10.30 π.μ.




Με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού σχετικά με την εκδήλωση αποκάλυψης πλακέτας μνήμης για τους νεκρούς της MARFIN, το Σάββατο 9 Μάη στις 12 το μεσημέρι, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόσκληση που απηύθυνε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παραβρεθούν, το ΚΚΕ ανακοινώνει τα εξής: 

«Το ΚΚΕ τιμά τη μνήμη των θυμάτων της MARFIN και τους δίκαιους αγώνες του λαού μας το Σάββατο 9 Μαΐου στις 10.30 π.μ.

Περί μεροληψίας ή Protagonιστές στην ηλιθιότητα


 
«Υπάρχω, λες, κι ύστερα: δεν υπάρχεις!»
*
Γράφει ο Βασίλης Παυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ
*
Η μεθοδολογία της κοινωνικής έρευνας περιγράφει διάφορα είδη μεροληψίας. Δεν εννοώ τις σκόπιμες, στρατευμένες συκοφαντίες που εξυφαίνει κάποιος προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα. Αναφέρομαι σε ασυνείδητες, σχεδόν αυτόματες στρεβλώσεις της πραγματικότητας που αποβλέπουν στη διατήρηση της ατομικής κοσμοθεωρίας και αποκαθιστούν την εύθραυστη αυτοεκτίμηση που ενίοτε συγκαλύπτει ένας διογκωμένος ναρκισσισμός.
Έχω την εντύπωση ότι το πρόσφατο κείμενο του κυρίου Γιαννακίδη για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος («Προλετάριοι όλων των χωρών στοιχηθείτε», protagon.gr, 1 Μαΐου 2020) καταφέρνει άθελά του να συμπυκνώσει σε λίγες αράδες πολλές μορφές μεροληψίας που διδάσκουν τα εγχειρίδια μεθοδολογίας:

Ο καπιταλισμός σε σκοτώνει, ηλίθιε!





Υπήρχε η «Ολυμπιακή» ως ιδιωτική. Το ελληνικό κράτος μοιραζόταν τις ζημιές με τον Ωνάση.

Όταν δεν υπήρχαν ζημιές δεν υπήρχε και κάτι να μοιραστεί. Ο Ωνάσης κράταγε τα κέρδη.

Μετά ξεπούλησαν την «Ολυμπιακή», αφού εν τω μεταξύ την απαξίωσαν σαν τα μούτρα τους. Και εγένετο «Aegean». Από το… τίποτα!

Η «κανονικότητα» στο σύστημα της Υγείας



Η κυβέρνηση προπαγανδίζει την «επιστροφή στην κανονικότητα» με καλύτερους τάχα όρους για το σύστημα της Υγείας, όπως κάνει, για παράδειγμα, ο υπουργός Β. Κικίλιας σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή. Ποια είναι όμως αυτή η «κανονικότητα»; Τα αποδεκατισμένα από σημαντικές ειδικότητες και υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, δημόσια νοσοκομεία και εργαστήρια.

Και ενώ οι ελλείψεις «βγάζουν μάτι», η κυβέρνηση διαφημίζει τις 4.000 προσλήψεις που έκανε στην καρδιά της πανδημίας, «πολύ περισσότερες απ' όσες είχαμε εξαγγείλει». Πρόκειται όμως για προσωρινές συμβάσεις, που θα λήξουν τους επόμενους μήνες. Κυρίως όμως μιλάμε για ελάχιστες προσλήψεις μπροστά στους 30.000 γιατρούς και νοσηλευτές που λείπουν μόνιμα από τα δημόσια νοσοκομεία.

Ποιος εμποδίζει άραγε την κυβέρνηση να προσλάβει εξαρχής μόνιμους εργαζόμενους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης; «Δεν τίθεται θέμα χρημάτων», λέει η κυβέρνηση. Κρύβει όμως ότι οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν για μερικούς μήνες ως επικουρικοί δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα έσοδα των νοσοκομείων, μέσω της αγοραπωλησίας υπηρεσιών.

Βρήκαν ευκαιρία


Από τη ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην Βουλή στις 5 - 5 - 2020 
Από τη ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην Βουλή στις 5 - 5 - 2020
Πηγή: Eurokinissi

Ευκαιρία για να περάσει «στα μουλωχτά» ό,τι νομοθετικό τερατούργημα, όποιο αντιλαϊκό σχέδιο είχαν στα συρτάρια τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι και δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βρήκε η κυβέρνηση της ΝΔ με αφορμή την πανδημία. Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, είναι ο πιο πρόσφατος κρίκος σ' αυτήν τη μακρά «αλυσίδα».

Παρά τις αντιδράσεις όλων των περιβαλλοντικών φορέων, που ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση, στα χνάρια όσων «πέρασε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, νομοθετώντας την πλήρη απαλλαγή των «επενδυτών» από οποιαδήποτε περιβαλλοντική αδειοδότηση, τη μετατροπή δασικών συστημάτων και βουνών σε «κρανίου τόπο» για τις «πράσινες» μπίζνες, την κατάργηση των εθνικών δρυμών, ακόμα και τη δυνατότητα πραγματοποίησης ερευνών για υδρογονάνθρακες σε περιοχές Natura!