Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Πίσω από τις «καινοτόμες» εργασιακές σχέσεις κρύβεται η ένταση της εκμετάλλευσης

 

Το παράδειγμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στην επιχείριση «Παπαστράτος»

 

Από πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας στην επιχείρηση
Από πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας στην επιχείρηση
Πολλές επιχειρήσεις έχουν χαρακτηριστεί κατά καιρούς «υπόδειγμα» από τις κυβερνήσεις κι έχουν βραβευτεί, άλλες για το εργασιακό τους περιβάλλον, άλλες για τις «καινοτόμες» εργασιακές σχέσεις και πάει λέγοντας.

Οπως αποδεικνύει όμως πάντα η πραγματικότητα, τα κυβερνητικά «λιβανίσματα» στους μεγαλοεργοδότες έναν στόχο υπηρετούν: Να κρύψουν την εκμετάλλευση που βαθαίνει με κάθε αντεργατική «καινοτομία» κυβέρνησης και εργοδοσίας, να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των εργαζόμενων ως «φιλεργατικές» τις ανατροπές που φέρνουν μαζί τους οι αλλαγές στον εργάσιμο χρόνο και τις εργασιακές σχέσεις.

Ενα από τα πολλά τέτοια παραδείγματα είναι η επιχείριση «Παπαστράτος», όπου «τρέχει» εδώ και χρόνια το μοντέλο της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου.

Το 2017, ο τότε πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, εκθείασε την εταιρεία, μίλησε για «εξαιρετικές» σχέσεις εργασίας, για μια εργοδοσία η οποία «φροντίζει να διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις». Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε τα ίδια, αξιοποιώντας τις καλές αποδόσεις και την υψηλή κερδοφορία της επιχείρησης, διαφημίζοντας τα «καλά» της διευθέτησης του χρόνου εργασίας ενόψει της ψήφισης του εκτρωματικού νόμου της 10ωρης δουλειάς.

Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση εξαγοράστηκε πριν από 18 χρόνια από την πολυεθνική «Philip Morris International» (PMI, αμερικανικών συμφερόντων) και τα τελευταία χρόνια καταγράφει κέρδη. Το 2019 κατέγραψε καθαρά κέρδη 84,1 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση 300 εκατ. για τη μετατροπή του εργοστασίου από παραγωγή συμβατικών τσιγάρων σε παραγωγή εναλλακτικών προϊόντων καπνού (θερμαινόμενες ράβδοι καπνού «IQOS»).

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ «Η καταστολή και η κοροϊδία δεν θα περάσουν! Η κυβέρνηση θα φάει ξανά τα μούτρα της!!!»

 

 

Το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις αρμοδιότητες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η ίδρυσή της έχει ξεκάθαρο στόχο να χτυπήσει την αγωνιστική διεκδίκηση, τη συλλογική οργάνωση των φοιτητών, να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στις σχολές μας!!!». Αυτό τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με αφορμή τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Στην ανακοίνωσή του το ΜΑΣ επισημαίνει:

«Το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις αρμοδιότητες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η ίδρυση της έχει ξεκάθαρο στόχο να χτυπήσει την αγωνιστική διεκδίκηση, τη συλλογική οργάνωση των φοιτητών, να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στις σχολές μας!!

Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα η Πανεπιστημιακή Αστυνομία:

  • Θα είναι εξοπλισμένη με χειροπέδες, κλομπ, σπρέι πιπεριού ή συσκευή χεριού ηλεκτρικής εκκένωσης (το γνωστό taser)!! Εξοπλισμό δηλαδή, που παραπέμπει σε μονάδα καταστολής των απλών φοιτητών όταν αγωνίζονται, διεκδικούν, διαδηλώνουν.

Εμπαιγμός της κυβέρνησης η μη καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 -  52 29 442 –ΦΑΞ.52 29 907

E-mailosika@otenet.gr


Φωτό αρχείου


Αθήνα 30/6/2021


Δελτίο Τύπου


Για την μη εφαρμογή του Νόμου 4670/2020 για την διόρθωση του συντελεστή αναπλήρωση στις συντάξεις


Η ΣΕΑ των συνταξιούχων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τη συνεχιζόμενη κοροϊδία της κυβέρνησης, η οποία παρά τις υποσχέσεις της και την προβολή που έγινε από τα Μ.Μ.Ε, δεν κατέβαλε τα χρήματα των συνταξιούχων με πάνω από 30 χρόνια εργασίας. Αυτή η κοροϊδία συνεχίζεται από την δημοσίευση του νόμου 4670/20. Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά επικαλείται τα λογισμικά προβλήματα των ιδιωτικών εταιριών που έχουν αναλάβει αυτή την υποχρέωση. Όταν όμως πρόκειται για περικοπές στις συντάξεις τα λογισμικά είναι έτοιμα. Οι τεχνοκράτες επενδυτές των ιδιωτικών ασφαλιστικών που θα αναλάβουν τις νέες επικουρικές, έτσι θα συμπεριφέρονται.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Σε δημόσια διαβούλευση το τζογάρισμα των εισφορών

 

 

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο: «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις». Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Τρίτη  13 Ιούλη στις 20.00.

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που ανάβει το «πράσινο φως» για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στο Ασφαλιστικό, θέτοντας στη «λοταρία» του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις. 

Νέα αντιλαϊκά εργαλεία απαραίτητα για την υλοποίηση του «υπερμνημονίου» του Ταμείου Ανάκαμψης

 

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Eurokinissi

Εργαλεία για το μοίρασμα επιπλέον «ζεστού», κρατικού και κοινοτικού χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και πάσης φύσεως εξυπηρετήσεις, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, φέρνει η κυβέρνηση με τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο που συζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Ο αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0 θα αντικαταστήσει τον ν. 4399/16 (Α' 117) περί ιδιωτικών επενδύσεων και θα αποτελεί, για τα επόμενα χρόνια, το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις», αναφέρεται από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς στόχος τους μπαίνει «να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων». Αλλωστε, ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος «αποτυπώνει τους νέους στόχους και τις νέες στρατηγικές κατευθύνσεις για την ελληνική οικονομία, όπως έχουν καθοριστεί στο Σχέδιο Ανάπτυξης της Επιτροπής Πισσαρίδη και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Σε αυτήν τη βάση «εισάγει δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις πρωτοβουλίες της».

Να σημειώσουμε ότι το «Ελλάδα 2.0» είναι αναπόσπαστο κομμάτι του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και το μόνο «νέο» που φέρνει είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την ανάκαμψη των κερδών των λίγων. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί τη «γέφυρα» της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό «σούπερ μνημόνιο».

Δεν υπάρχει γιατρειά

 



Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «The BMJ» της Βρετανικής Ιατρικής Ενωσης, διαπιστώνει πως το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 1,8 χρόνια μεταξύ 2018 - 2020, κυρίως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η μείωση αυτή είναι 8,5 φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι στις υπόλοιπες 16 χώρες «υψηλού εισοδήματος» που συμμετείχαν στην έρευνα. Συγκεκριμένα, το προσδόκιμο ζωής στη λεγόμενη «μητρόπολη του καπιταλισμού», με τα ξέχειλα νοσοκομεία και τους ομαδικούς τάφους, μειώθηκε στα 76,9 έτη από τα 78,7.

Μάλιστα, οι μεγαλύτεροι ρυθμοί μείωσης του προσδόκιμου ζωής καταγράφονται στις μειονότητες, ιδιαίτερα στους Αφροαμερικανούς και Λατινοαμερικανούς (μείωση κατά 3,3 και 3,9 χρόνια αντίστοιχα), που συγκαταλέγονται στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα των Αμερικανών, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο την κοινωνική - ταξική διάσταση της πανδημίας και των συνεπειών της. Ιδιαίτερα για τους Αφροαμερικανούς άνδρες, το προσδόκιμο ζωής έφτασε στο χαμηλότερο σημείο από το 1998, στα 67,7 έτη!