Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Oι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια

 

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021,,σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) 

 

 

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν – για πρώτη φορά στα χρονικά – τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αποκαλύπτει έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Σε πραγματικές τιμές –αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός– οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψαν πέρυσι αύξηση 0,7% σε ετήσια βάση φθάνοντας τα 2,11 τρισεκατομμύρια δολάρια, διευκρινίζει το Ινστιτούτο. Αυτό σημαίνει πως οι δαπάνες στον τομέα αυτό αυξήθηκαν και τα δύο χρόνια που ο κόσμος πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι δαπάνες δεν αυξήθηκαν ως λόγος επί του παγκόσμιου ΑΕΠ.  Έτσι, ως λόγος επί του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,1%, στο 2,2%.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022 Πιάνουμε το «κόκκινο νήμα» της πάλης ενάντια στον πόλεμο και την εκμετάλλευση


Copyright 2021 The Associated

Μέσα σε συνθήκες πραγματικά πρωτόγνωρες, για πολύ μεγάλο τμήμα του εργαζόμενου λαού, ετοιμάζεται ο γιορτασμός της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς. Και όσο πρωτόγνωρες είναι αυτές οι συνθήκες, άλλο τόσο πρωτόγνωρη απάντηση μπορούν και πρέπει να δώσουν το οργανωμένο εργατικό κίνημα, τα σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα, οι μαζικοί φορείς που δρουν στις γειτονιές, παίρνοντας τη σκυτάλη από την επιτυχημένη απεργιακή μάχη της 6ης Απρίλη.

Η 1η του Μάη, η μέρα - σύμβολο για την παγκόσμια εργατιά, με το βαρύ της φορτίο, το γεμάτο από τις θυσίες που αποκαλύπτουν το μεγαλείο και την αστείρευτη δύναμη της εργατικής τάξης πλησιάζει και φέτος, με μια σειρά από μύθους να καταρρέουν με πάταγο ο ένας πίσω από τον άλλο. Με τον καπιταλισμό να αποδεικνύει πια ότι τα μόνα που έχει να προσφέρει είναι καταστροφή, πόνο και δυστυχία για τη λαϊκή πλειοψηφία, με τους ίδιους τους απολογητές του να μουρμουράνε τις ανησυχίες τους για τη «σταθερότητα» και την «ομοψυχία», ομολογώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους που τους στοιχειώνουν. Το «δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις» εναλλάσσεται με τα διλήμματα στον λαό για να διαλέξει με πόσο περισσότερα ή λιγότερα τραύματα θα πληρώσει την ίδια πολιτική, στο πλαίσιο της κυβερνητικής εναλλαγής.

Ακόμα πιο «κόκκινη» η διαχωριστική γραμμή

Φέτος, λοιπόν, η Εργατική Πρωτομαγιά, και η περίοδος που τη γιορτάζουμε, κάνει ακόμα πιο «κόκκινη» τη διαχωριστική γραμμή που χαράζει εδώ και δεκαετίες: Αυτήν που χωρίζει τον κόσμο του μέλλοντος, τον κόσμο της εργατικής τάξης και των αναγκών της από τον κόσμο του χτες, που εκπροσωπούν οι εκμεταλλευτές της και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι.

Ψάχνουν «συγχωροχάρτι»... στην Κόκκινη Σημαία

 

Πλησιάζει η 9η Μάη και η αστική τάξη της Ρωσίας για άλλη μια φορά βγάζει από το «μπαούλο» τις κόκκινες σημαίες για να εκμεταλλευτεί τα αντιφασιστικά και φιλοσοβιετικά αισθήματα του ρωσικού λαού. Σε περιοχές που καταλαμβάνει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία υψώνεται η κόκκινη σημαία της Νίκης, της μονάδας του Κόκκινου Στρατού που κατέλαβε το Ράιχσταγκ τον Μάη του 1945. Το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) πήγε ένα βήμα παραπέρα. Κατέθεσε νομοσχέδιο για να αντικαταστήσει η κόκκινη σημαία τη σημερινή τρίχρωμη σημαία της Ρωσίας, τη σημαία των τσάρων και του προδότη Βλάσοφ, συνεργάτη των ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλήθεια, στην όχι και τόσο πιθανή περίπτωση που γίνει αποδεκτό αυτό το νομοσχέδιο θα σταματήσουν τα εργοστάσια, οι φάμπρικες, τα ανθρακωρυχεία, οι τράπεζες, τα κοιτάσματα Ενέργειας να ανήκουν σε εκείνες τις «βδέλλες» που μένουν στα παλάτια, στα τουριστικά θέρετρα, στα κότερα; Θα σταματήσει ο ρωσικός λαός να πληρώνει για την Υγεία και την Παιδεία, τις άλλες κοινωνικές ανάγκες που είναι εμπόρευμα; Θα σταματήσει η καπιταλιστική Ρωσία να είναι 5η χώρα στον κόσμο σε δισεκατομμυριούχους και θα ανατραπεί μια από τις χειρότερες θέσεις στην ανισότητα πλουσίων και φτωχών που αυτή καταγράφει στον κόσμο; Θα γίνουν τα μέσα παραγωγής λαϊκή περιουσία χωρίς να προηγηθεί κοινωνική σοσιαλιστική επανάσταση;

Μήπως θα σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία να είναι ιμπεριαλιστικός, να διεξάγεται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για τις πρώτες ύλες, τα γεωπολιτικά στηρίγματα, τα μερίδια των αγορών; Θα σταματήσει να είναι άδικος και εγκληματικός και από τις δύο πλευρές; Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τα ρητορικά ερωτήματα, στα οποία η απάντηση είναι ΟΧΙ. Να γιατί αυτή η πρόταση του ΚΚΡΟ συνιστά απλώς ένα «συγχωροχάρτι» για τη ρωσική αστική τάξη, για τα εγκλήματα που διαπράττει καθημερινά σε βάρος της εργατιάς, των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Σήμερα, με αυτό το «συγχωροχάρτι», κυκλοφορεί μία φορά τον χρόνο, στις 9 Μάη. Με το νομοσχέδιο του ΚΚΡΟ, εάν εγκριθεί, θα κυκλοφορεί 365 μέρες τον χρόνο. 30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, χιλιάδες τόνοι λάσπης χύθηκαν εναντίον του και στη Ρωσία, μα η ακτινοβολία του δεν θαμπώνει. Να γιατί γίνεται προσπάθεια να την καπηλευτούν...

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΜΑΚΡΟΝ Η επίκληση στη «δημοκρατία» το άλλοθι για τη συνέχιση της επίθεσης στα δικαιώματα του γαλλικού λαού

 

  Πηγή: Associated Press

 

Σε σχόλιό του για το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Η επίκληση στη "δημοκρατία" θα είναι το άλλοθι της κυβέρνησης Μακρόν για να συνεχίσει την επίθεση στα δικαιώματα του γαλλικού λαού, ρίχνοντας έτσι κι άλλο "νερό στο μύλο" της αντιδραστικοποίησης και της ακροδεξιάς. Γι’ αυτό και το επείγον στη Γαλλία, την Ελλάδα και σε κάθε χώρα, είναι να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και στον -κάθε φορά- κυβερνητικό διαχειριστή της. Μόνο έτσι μπορούν να ανατραπούν οι αντιλαϊκές πολιτικές και να ηττηθούν πραγματικά οι αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις. Αντίθετα η ανοχή και η στήριξη σε αυτή τη βαρβαρότητα στο όνομα του "μικρότερου κακού" είναι ο δρόμος που αποδεδειγμένα οδηγεί τους λαούς από το κακό στο χειρότερο.»