Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ «Η σημαία της προστασίας του περιβάλλοντος είναι κόκκινη» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 


Εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα των "πράσινων" υποστηρικτών του πολέμου και της ενεργειακής φτώχειας», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό αμφιθέατρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις που φώτισαν τη στρατηγική του κεφαλαίου στην περιοχή, τον ρόλο των αστικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους σε τοπικό επίπεδο και κυρίως τις θέσεις και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα της προωθούμενης πολιτικής.

Παρεμβάσεις έκαναν οι:

  • Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και περιφερειακός σύμβουλος με θέμα «Περιβάλλον, Περιφέρεια και δήμοι».
  • Μάριος Παλάντζας, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μελάς, με θέμα «Οι αγώνες για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης δείχνουν τον δρόμο».
  • Βασίλης Μπαλτίκας, επικεφαλής της Ομάδας Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης» (διαβάστε παρακάτω αναλυτικά).

Ο Μάκης Παπαδόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων:

Ο στόχος

 


Και θαρρώ ότι αυτές τις μέρες του ’36 του εικοστού πρώτου αιώνα που ζούμε, παραμονές όχι δεύτερου αλλά τρίτου παγκόσμιου πολέμου, ιστορικά τουλάχιστον στον τόπο μας, ο κλήρος για την προετοιμασία και την υπεράσπιση της ζωής του λαού μας πέφτει στο Κόμμα μας, χωρίς διακοπές…

Η κυβέρνηση λέει πως θα κόψει το ΦΠΑ (προφανώς όχι όλον) στο ψωμί, τη φέτα και το λάδι. Οι αμερικάνοι λένε πως θα πολεμήσουνε τους Ρώσους μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό! Κυνικό, σαρκαστικό αλλά αληθές το δεύτερο, και άκρως τουριστικό το πρώτο, λες κι αφορά μόνον στην παπάρα τη χορταστική της χωριάτικης σαλάτας για το ελληνικό καλοκαίρι που όλοι προβλέπουν εκρηκτική άνοδο αφίξεων. Τώρα πώς γίνεται ανάμεσα στα δυο «ανέκδοτα», που όμως είναι και λαγοί των εξελίξεων, να αντιμετωπίζεται με αφάνταστη ελαφρότητα, από το σύνολο σχεδόν και της κοινωνίας και του πολιτικού φάσματος, το ενδεχόμενο οι …αφίξεις να περιλαμβάνουν και Τούρκους μη τουρίστες, δεν το καταλαβαίνω. Για την ακρίβεια, αρνούμαι να το καταλάβω. Κι αυτό γιατί με φοβίζει η ενημερωτική ανεπάρκεια, η πολιτική αδιαφορία, η μικροπολιτική προεκλογική εκμετάλλευση και ο επιβιωτικός νεοελληνικός θερινός ωχαδερφισμός. Όλα τα προαπαιτούμενα δηλαδή για να πιαστεί στον ύπνο ο πληθυσμός της χώρας, αν έτσι όπως δείχνουν όλα τα σημάδια και των δικών μας αλλά και των αστικών αναλύσεων, βρεθεί αντιμέτωπος με κάννες την ώρα που θα φτύνει τα κουκούτσια από το καρπούζι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

 

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος «γιορτάζεται» φέτος ενώ «ηχούν οι βόμβες» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ενεργό εμπλοκή της χώρας μας.

Η ενεργή στήριξη των καταστροφικών πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ απ' τους πολιτικούς εκπροσώπους της «πράσινης μετάβασης» σε Ελλάδα, ΕΕ και ΗΠΑ αποκαλύπτει ακόμα περισσότερο πόσο υποκριτική είναι και ήταν η αγωνία τους για το περιβάλλον.

Ολοι αυτοί, που τάχα κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος, στέλνουν στην Ουκρανία τεράστιες ποσότητες από βαρέα όπλα, κλιμακώνοντας τη στρατιωτική αντιπαράθεση, με ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον. Πρόκειται, άλλωστε, για τους ίδιους πολιτικούς ενόχους που δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν απεμπλουτισμένο ουράνιο κατά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, με τους λαούς των Βαλκανίων να μετρούν ακόμα τις δραματικές επιπτώσεις.

Ολοι αυτοί που μόλις μερικούς μήνες πριν μας εξηγούσαν ότι κύρια προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της «κλιματικής κρίσης», σήμερα μας εξηγούν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ορυκτά καύσιμα, το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, η πυρηνική ενέργεια «για να απεξαρτηθεί γρήγορα η ΕΕ απ' το ρωσικό φυσικό αέριο».

Ο πόλεμος είναι μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη των πραγματικών στόχων της πολιτικής της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», των κερδισμένων και των χαμένων.

Τα εργατικά - λαϊκά στρώματα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και πληρώνουν το βαρύ κόστος της «πράσινης μετάβασης» - απ' το πανάκριβο «πράσινο ρεύμα» μέχρι τα υποχρεωτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα - ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι «πράσινοι επενδυτές» της απελευθερωμένης Ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής «πράσινου» εξοπλισμού, υποδομών και εμπορευμάτων.

Με εφόδιο την πολύτιμη πείρα μας μπροστά στα νέα βήματα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος

 

Του Γιώργου Κρητικού*

Σε δυο βδομάδες στο κλειστό γυμναστήριο «Αριστείδης Παπαμιχαήλ» στη Δραπετσώνα θα φιλοξενηθεί η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Ηδη πληθαίνουν τα Διοικητικά Συμβούλια που με αποφάσεις δηλώνουν τη συμμετοχή τους, ενώ χιλιάδες είναι οι συνδικαλιστές που θα πάρουν μέρος.

Το διήμερο 18 και 19 Ιούνη, το οργανωμένο κομμάτι των εργαζομένων θα συζητήσει για την πορεία του εργατικού κινήματος και την ανάγκη της ανασύνταξής του ως προϋπόθεση για να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς. Επιδιώκουμε μέσα από ζωντανή συζήτηση να ενισχυθεί το ενδιαφέρον και να απαντηθεί ο προβληματισμός που υπάρχει σε χιλιάδες εργαζόμενους για τον ρόλο των συνδικάτων στην ανατροπή αυτής της κατάστασης. Να μεγαλώσει η συσπείρωση στον αγώνα, ο συντονισμός εκατοντάδων σωματείων στην ανάπτυξη της πάλης, σε μεγάλα μέτωπα που αφορούν τη ζωή των εργαζομένων.

Η Πανελλαδική Σύσκεψη θα γίνει σε μια περίοδο που η αντιλαϊκή επίθεση εντείνεται. Οι επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ενεργής εμπλοκής της χώρας μας στη διεξαγωγή του είναι μεγάλες. Ταυτόχρονα, όλα τα στοιχεία προμηνύουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, που σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακρίβεια μπορεί να οδηγήσει σε νέα απότομη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, συνολικά του λαού μας.