Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Όπως και να έχει τούτη η γη… – Αφιερωμένο από τη Γαλλία στους Έλληνες Κομμουνιστές



Ελλάς-Γαλλία-λαϊκή συμμαχία. Οι κομμουνιστές νεολαίοι της Λυών αφιερώνουν ένα διεθνές τραγούδι του αγώνα στους Έλληνες συντρόφους τους…
Στην πρόσφατη γενική απεργία στη Γαλλία, 30 χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν μαζικά στο δρόμο, για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους. Λίγες μέρες μετά, νεολαίοι κομμουνιστές από τη Λιόν έφτιαξαν ένα βίντεο με στιγμιότυπα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις από την πόλη και άλλες περιοχές (γύρω από τον Ρήνο και τον Ροδανό), με ένα διεθνές κινηματικό τραγούδι, που στα ελληνικά το ξέρουμε με τη φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου: Όπως και να ‘χει τούτη η γη, θα ‘μαι στην πρώτη τη γραμμή…

Για τη συνέχεια δε χρειάζονται περισσότερα. Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνει κανείς γαλλικά, μπορεί να δει το βίντεο και να κατανοήσει τέλεια τη διεθνή γλώσσα της αλληλεγγύης των λαών και των κομμουνιστών.


Κρατικοί...


Σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προχτές μια κολοσσιαία βοήθεια ύψους 3,2 δισ. ευρώ σε κοινοπραξία επιχειρήσεων από διάφορα κράτη - μέλη, με σκοπό να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στον τομέα των ηλεκτρικών μπαταριών, σε απάντηση της κινεζικής επέλασης. Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, επτά κράτη - μέλη της ΕΕ θα καταβάλουν κρατικές ενισχύσεις σε μια κοινοπραξία 17 επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο «πρότζεκτ». Συγκεκριμένα, η Γερμανία θα δώσει 1,25 δισ. ευρώ, η Γαλλία 960 εκατ., η Ιταλία 570 εκατ., η Πολωνία 240 εκατ., το Βέλγιο 80 εκατ., η Σουηδία 50 εκατ. και η Φινλανδία 30 εκατ. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν εταιρείες - μεγαθήρια, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία BMW, οι χημικές βιομηχανίες BASF και «Solvay» κ.ά. Για να παρακάμψει μάλιστα τη νομοθεσία περί «ανταγωνισμού», που απαγορεύει την άμεσα κρατική επιδότηση επιχειρήσεων, η Κομισιόν επικαλείται «σημαντικούς τεχνολογικούς και οικονομικούς κινδύνους» εξαιτίας του ανταγωνισμού με την Κίνα, ενώ συνοδεύει την απόφαση και με διακηρύξεις για την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας του περιβάλλοντος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

... σωματοφύλακες

Ψηφίστηκε με fast track διαδικασίες ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο - «σκούπα»




Με άκρως συνοπτικές διαδικασίες, χειρότερες ακόμα και από αυτές του κατεπείγοντος, ψηφίστηκε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις».

Περιέχει δεκάδες ρυθμίσεις διαφορετικών υπουργείων, που όσο και αν η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να τις εμφανίσει ως «διευθετήσεις σειράς ζητημάτων κατεπείγοντος χαρακτήρα, με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο», στην πραγματικότητα αυτό που προσπάθησε να κρύψει με τα προπαγανδιστικά της παιχνίδια και τις fast track διαδικασίες είναι ότι πρόκειται για ρυθμίσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου, που θέλει τη συνεχή θυσία των εργατικών δικαιωμάτων και λαϊκών αναγκών, για την ενίσχυση της κερδοφορίας του, αλλά και μερικά έξτρα δωράκια σε κάθε νομοθέτημα ως πριμ.

Χέρι χέρι


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Οι σκηνές άγριας καταστολής από τα ΜΑΤ σε βάρος διαδηλωτών, οι μαρτυρίες θυμάτων της αστυνομικής αυθαιρεσίας που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, η καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου πριν από μερικές βδομάδες, η συζήτηση που έχει ανοίξει η ΝΔ για περιορισμό των διαδηλώσεων, η επιχείρηση περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών, αποτελούν όλα μαζί πλευρές της κλιμάκωσης του αυταρχισμού.

Το «μονοπώλιο της βίας» από το κράτος έχει να κάνει με την ίδια την άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής του. Πάει χέρι χέρι με τα χτυπήματα στο λαϊκό εισόδημα και τις διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, με την υπηρέτηση δηλαδή των στόχων της καπιταλιστικής ανάπτυξης.