Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Ουγγαρία: Εφημερίδα καλεί τον κόσμο να καταδώσει διαδηλωτές




 

Ακροδεξιά – φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσιεύει τα πρόσωπα διαδηλωτών καλώντας τον κόσμο να ειδοποιήσει την αστυνομία αν τους γνωρίζει!


Την Τετάρτη πέρασε από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας νομοσχέδιο που επιτρέπει στους εργοδότες να απασχολoύν το προσωπικό τους έως και δύο ώρες παραπάνω την ημέρα.


Έτσι μετά την ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας που πριν λίγο καιρό νομοθέτησε το 12ωρο, μια ακόμα ακροδεξιά κυβέρνηση ήρθε να δώσει διαπιστευτήρια στα αφεντικά της υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά τους: Την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα.


Όμως στην Ουγγαρία του Όρμπαν τα πράγματα δεν μένουν απλά εκεί.


Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι συνολικά, σε επίπεδο έτους, οι ώρες υπερωρίας μπορούν να ανέλθουν στις 400 από 250 που προβλεπόταν έως και σήμερα.

RAZONES P.L.: “Mη μείνει απωθημένο” – Αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ



Τράβα και πες τους η κυρά δε συμβιβάζεται
θα συνεχίσει τους αγώνες δεν κουράζεται
θα γεννά ποιητές να ξεσηκώνουν γενιές
μουσικές να βάζουν στις καρδιές φωτιές
ζωγράφους να φωτίζουν το σκοτάδι
το σανίδι να αφήνει στη ψυχή σημάδι
θέλει να βλέπει κάθε αγώνα χαραγμένο
να τον θυμούνται να μην της μείνει απωθημένο


Ένα νέο τραγούδι για τη διαδρομή ενός αιώνα, την επανάσταση που εμφανίζεται σα γυναίκα και δε συμβιβάζεται, τους ποιητές που την τραγούδησαν, τους ήρωες που της αφιέρωσαν τη ζωή τους και τις στιγμές που της σημάδεψαν.

Και ένα videoclip που αφιερώνεται στα 100 χρόνια ζωής του ΚΚΕ



Συμπτώσεις


Μια ακόμη αντιδραστική - αντιλαϊκή έκθεση για την «τρομοκρατία» συζήτησε και ψήφισε τις προάλλες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενισχύοντας τα προσχήματα και τα εργαλεία που αξιοποιεί το αστικό κράτος για να κλιμακώσει την περιστολή κοινωνικών - δημοκρατικών δικαιωμάτων και την καταστολή σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μάλιστα, γύρω απ' αυτή την έκθεση σημειώνονται μια σειρά από ...συμπτώσεις, που κάνουν ακόμα πιο αποκαλυπτικό το ρόλο της. Για παράδειγμα, την ίδια μέρα που έμπαινε για συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, λίγα μέτρα πιο πέρα εκδηλωνόταν η ένοπλη επίθεση, που ενεργοποίησε απευθείας τα «αντιτρομοκρατικά» αντανακλαστικά της γαλλικής κυβέρνησης. Ποια ήταν αυτά; Καταρχάς, υπουργοί της κυβέρνησης βγήκαν δημόσια να καλέσουν σε αναστολή των κινητοποιήσεων από συνδικάτα και μαθητές οι οποίες προγραμματίζονται για σήμερα Παρασκευή, αλλά και των συγκεντρώσεων που είναι προγραμματισμένες για αύριο. Ζητούσαν μάλιστα από το λαό «να σεβαστεί τη δύσκολη θέση» στην οποία βρίσκεται η Γαλλία και «όλοι μαζί» να συσπειρωθούν με την κυβέρνηση για να την αντιμετωπίσουν. Παρέπεμπαν επίσης σε παλιότερες επιθέσεις, που οδήγησαν στην επιβολή κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» στη Γαλλία, η οποία παρατεινόταν διαρκώς και τελικά πολλές από τις διατάξεις της ενσωματώθηκαν στην «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία της χώρας. Με κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» απειλούσε η κυβέρνηση και στη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων, την ώρα που μερικές δεκάδες χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής «περιποιούνταν» τους διαδηλωτές, ακόμα και μαθητές. Μετά απ' αυτά, δεν είναι δύσκολο να διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές των λεγόμενων «αντιτρομοκρατικών» νόμων για να διαπιστώσει την πραγματική τους στόχευση. Ούτε είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς προς όφελος ποιου λειτουργούν τελικά τέτοιες «τρομοκρατικές» επιθέσεις.

Επιδεινώνονται διαρκώς οι συνθήκες δουλειάς και ζωής των εργαζομένων


Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ΚΚ Σουηδίας, Αντρέας Σόρενσεν

Στη Σουηδία, μια από τις αναπτυγμένες χώρες, που θεωρείται «βιτρίνα» του καπιταλισμού, η ζωή των εργαζομένων επιδεινώνεται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες. Τόσο οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις όσο και οι «συντηρητικές» των Μετριοπαθών προώθησαν καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ανέτρεψαν εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, περιέκοψαν κοινωνικές παροχές, προκειμένου να στηριχθούν οι σουηδικές επιχειρήσεις, για να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό και να προσελκύσουν επενδύσεις: Ιδιωτικοποιήσεις σε Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Υγεία, Παιδεία, μειώσεις των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, υψηλό κόστος ζωής, έλλειψη στέγης και ενοίκια στα ύψη, αντεργατικά μέτρα και μειώσεις μισθών είναι ορισμένες πλευρές αυτής της επιδείνωσης των συνθηκών δουλειάς και ζωής.
 Ιδιαίτερα η μεταρρύθμιση της Κοινωνικής Πρόνοιας περιέκοψε παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης και ανεργίας για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Τα μεγαλύτερα «χτυπήματα» έχουν δεχτεί οι χρόνια πάσχοντες και οι άνεργοι. Επίσης έχουν συρρικνωθεί οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, έχουν μεγαλώσει οι αναμονές για ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία κ.λπ., έχουν αυξηθεί οι πληρωμές και έχουν ιδιωτικοποιηθεί δομές.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας, Αντρέας Σόρενσεν, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στην 20ή Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (23 - 25 Νοέμβρη) στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Κινητοποιήσεις για αστικές συγκοινωνίες


    Κινητοποιήσεις με αίτημα αστικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες προγραμματίζουν, αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., στην Αγία Βαρβάρα στην Ανω Τούμπα και στο δημαρχείο Εύοσμου, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κ. Μακεδονίας και οι Λαϊκές Επιτροπές Θεσσαλονίκης.
 

    Με κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι ένα χρόνο μετά την πολυδιαφημιζόμενη... «ιστορική μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, με την «αποϊδιωτικοποίηση» του ΟΑΣΘ, η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες παραμένει τραγική. Αυτό που επιβεβαιώθηκε, τονίζουν, είναι ότι και το χρεοκοπημένο μοντέλο του κρατικοδίαιτου - ιδιωτικού ΟΑΣΘ και το δήθεν «κρατικοποιημένο» που εξακολουθεί να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, βάζουν σε δεύτερη θέση το δικαίωμα του λαού για σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές αστικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις πραγματικές του ανάγκες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Μνημείο βαθύτερης εμπλοκής στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια ο «Στρατηγικός Διάλογος» Ελλάδας - ΗΠΑ




Σε ανακοίνωσή του για τον «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο "Στρατηγικός Διάλογος" ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας - ΗΠΑ αποτελεί ένα μνημείο που αποτυπώνει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναδεικνύεται ως ο καλύτερος συνέταιρος των ΗΠΑ στην περιοχή:
  • Προωθεί με συνέπεια τους σχεδιασμούς για την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο, με στόχο την αποδυνάμωση της επιρροής της Ρωσίας. Αυτό το στόχο υπηρετεί και η Συμφωνία των Πρεσπών.
  • Ενισχύει και επεκτείνει τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Συμμετέχει στη λεγόμενη εκστρατεία "κατά της τρομοκρατίας" που αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια το όχημα για επεμβάσεις και πολέμους εναντίον χωρών και λαών της περιοχής.
  • Προωθεί στενότερη συνεργασία με κράτη-τρομοκράτες, όπως το Ισραήλ.
Για όλους αυτούς τους λόγους που αποτυπώνονται καθαρά και κυνικά στο Κοινό Ανακοινωθέν του "Στρατηγικού Διαλόγου", η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνει τα εύσημα ότι επί της δικής της θητείας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση. Και μόνον αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον ελληνικό λαό που γνωρίζει καλά τι έχει βιώσει και ο ίδιος, αλλά και οι άλλοι λαοί, από την πολιτική των ΗΠΑ.

Τα ανταλλάγματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής δεν αφορούν το λαό ούτε προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και μπαίνει στο επίκεντρο των οξυμένων ανταγωνισμών στην περιοχή.

Κερδισμένοι θα είναι μόνο εκείνα τα τμήματα του κεφαλαίου που θα επωφεληθούν από τις ενεργειακές και άλλες επιχειρηματικές συμπράξεις, οι οποίες μεταξύ άλλων παραδίνουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σε εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Επιταχύνονται σχέδια πολεμικής προπαρασκευής



 «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (...), λαμβάνοντας υπόψη ότι η συλλογική ασφάλεια και άμυνα των κρατών - μελών της ΕΕ και η ικανότητά τους να παρεμβαίνουν σε κρίσεις στο εξωτερικό εξαρτώνται ουσιαστικά από την ικανότητα μετακίνησης των στρατευμάτων και του μη στρατιωτικού προσωπικού διαχείρισης κρίσεων, της μετακίνησης του υλικού και του εξοπλισμού στο έδαφος άλλων κρατών - μελών και εκτός της ΕΕ, ελεύθερα και ταχέως (...), υπογραμμίζει ότι η στρατιωτική κινητικότητα αποτελεί ένα κεντρικό στρατηγικό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει στην ΕΕ να επιδιώκει τα συμφέροντά της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας αποτελεσματικά και με τρόπο συμπληρωματικό με άλλους οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ».

Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, καταγράφει μια ακόμα έκθεση που υπερψηφίστηκε μέσα στη βδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και η οποία παραπέμπει ευθέως σε σχέδια νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε όλο τον κόσμο που απεργάζονται τα ευρωενωσιακά επιτελεία.

* * *
 
Περιεχόμενο της έκθεσης είναι η λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα», που, όπως φανερώνει το παραπάνω απόσπασμα, αποτελεί «κεντρικό στρατηγικό εργαλείο» για τον ενεργότερο ρόλο που θέλει να παίξει η ιμπεριαλιστική ένωση σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα και από την αναβάθμιση των «αυτοτελών» στρατιωτικών της δυνατοτήτων για επεμβάσεις, όπου τα συμφέροντα των μονοπωλίων της το επιβάλλουν.

Καθόλου τυχαία, το ζήτημα της «στρατιωτικής κινητικότητας» αποτελεί στόχο «πρώτης γραμμής» και για το ΝΑΤΟ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επιθετική διάταξη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας απέναντι στη Ρωσία.

Να πάρουν απάντηση!





Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Η συζήτηση του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού ξεκίνησε με τους γνωστούς σκυλοκαβγάδες των αστικών κομμάτων.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα αστικά κόμματα ανεβάζουν όσο μπορούν τις φραστικές «εντάσεις», μπας και καταφέρουν να κουκουλώσουν τη στρατηγική τους ταύτιση στην πολιτική που τσακίζει το λαό για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στη... «μεταμνημονιακή περίοδο».

Στον «καβγά» κανείς να μη μείνει θεατής! Τα συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη από τα ταξικά συνδικάτα δίνουν μαχητική απάντηση, σε συνέχεια της πρόσφατης πανεργατικής απεργίας, στην πάλη για να βγουν μπροστά οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες!

«Αποκατάσταση αδικιών που γέννησε η λιτότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων» βαφτίζει η κυβέρνηση τα εφάπαξ ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, την ώρα που ο προϋπολογισμός ενσωματώνει όλα τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα, τους στόχους για τα ματωμένα πλεονάσματα και φέρνει νέες περικοπές και χαράτσια στο λαό.