Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

       


Το εργατικό “ατύχημα” της εργαζόμενης στο δήμο μας ήταν  προδιαγεγραμμένο. Αποτελεί συνέχεια παρόμοιων περιπτώσεων σε πολλούς δήμους της χώρας που οφείλονται στην έλλειψη ευθύνης των δημοτικών αρχών για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων και των χώρων εργασίας τους. Παράλληλα, οι αρχές αυτές, προσπαθούν να παγιώσουν την αντίληψη ότι τα μέτρα σε κάθε υπηρεσία, είναι ευθύνη των εργαζόμενων.

          Η “Λαϊκή Συσπείρωση” διαφώνησε επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις αποφάσεις μη χορήγησης των Μέσων Ατομικής Προστασίας στο προσωπικό και τη μετατροπή τους σε χρηματικές αποδοχές. Τακτική που ευνοείται από την μείωση επί 12 χρόνια των πραγματικών μισθών, ώστε να γίνεται ανεκτή από πολλούς εργαζόμενους.  Από εδώ και πέρα, αυτή η χορήγηση πρέπει να  είναι υποχρεωτική.

          Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ρόλο έπαιξε και η κατάσταση του οδοστρώματος. Εάν ισχύει αυτό, υπάρχει ακόμα μία σοβαρή ευθύνη της δημοτικής αρχής.

ΕΕΔΥΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Να παρθεί άμεσα πίσω η απαράδεκτη ποινή σε στρατευμένο

 

Συνεχίζεται το κύμα καταδίκης της τιμωρίας σε φαντάρο επειδή εξέφρασε την άποψή του ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή

 

Eurokinissi

Συνεχίζεται το κύμα καταδίκης που έχει ξεσηκώσει η απαράδεκτη ποινή 20 ημερών φυλάκισης που επέβαλε η διοίκηση του 6ου Ειδικού Τάγματος Εθνοφυλακής στη Ρόδο σε στρατιώτη επειδή εξέφρασε τις φιλειρηνικές απόψεις του, ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας σε αυτόν. Συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύλλογοι φοιτητών αλλά και άλλοι στρατευμένοι ζητούν την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης και ξεκαθαρίζουν: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!».

Την ανάκληση της απαράδεκτης ποινής απαιτεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Αποτελεί πρόκληση να διώκεται ένας φαντάρος που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία απλά και μόνο γιατί εξέφρασε - όπως έχει άλλωστε το αναφαίρετο δικαίωμα και οφείλει - τη γνώμη του ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η διοίκηση της μονάδας, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η κυβέρνηση φέρουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την απαράδεκτη απόφαση! Από κοντά, βέβαια, φέρουν ευθύνες και όλα τα κόμματα που ως κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια έστρωσαν τον δρόμο με την πολιτική τους για την περιστολή ακόμα και στοιχειωδών, κατοχυρωμένων πολιτικών δικαιωμάτων των νέων στρατευμένων.

Εργατικό Κέντρο Άρτας: Το δικό μας «ευαγγέλιο» χαράκτηκε από μια κόκκινη γραμμή, που άφησαν πίσω τους οι νεκροί συνάδελφοι μας

 


Ο λαός της πόλης μας με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Άρτας και την οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου, έβαλε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, καταδικάζοντας την εργοδοσία. Η απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου Άρτας να κρίνει ένοχη την εργοδοσία, επισφράγισε αυτό που η εργατική τάξη είχε ήδη αποφασίσει.

Με απόφαση μαζικής καταδίκης του εργοδοτικού εγκλήματος για το θάνατο του  29χρονου ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά που έχασε την ζωή του εν ώρα εργασίας το Σάββατο 6 Ιούνη του 2020, απάντησε ο λαός της Άρτας, στις προσπάθειες της εργοδοσίας, για να καταργηθεί κάθε έννοια ευθύνης για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών από το εργατικό κίνημα, στις προσπάθειες  να απαλλαγεί από την υποχρέωση της να διασφαλίζει μέτρα προστασίας γιατί αποτελούν κόστος και εμπόδιο στην καλπάζουσα κερδοφορία του κεφαλαίου, προσπαθώντας να παγιώσουν μια αντίληψη ότι τα μέτρα σε κάθε χώρο είναι ευθύνη των εργαζομένων και περιλαμβάνονται στο μισθό τους. Η απάντηση του λαού της Άρτας, δόθηκε για άλλη μια φορά, μέσα από ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια, που έχουν γίνει στην πόλη και διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Άρτας, με την συμπαράσταση των Εργατικών Κέντρων, Πάτρας, Αγρινίου, Γιαννίνων, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας και της Πανελλήνιας ομοσπονδίας εργατοτεχνιτών σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά.

Δείτε αναλυτικά εδώ:

Συνένοχοι στο έγκλημα

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Την ώρα που ο λαός «λιποθυμάει» ανοίγοντας τους λογαριασμούς ρεύματος και τα αστικά επιτελεία κάνουν «προετοιμασία εδάφους» για να μάθει να ζει με δελτίο στην Ενέργεια, μόλις προχτές στη Βουλή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν Οδηγία της ΕΕ για τη μονιμοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια. Των χαρατσιών δηλαδή που αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες της ενεργειακής φτώχειας, για την οποία κατά τ' άλλα «σκοτώνονται» ποιος θα την πρωτοαντιμετωπίσει...

Το έγκλημα αυτό λοιπόν έχει την υπογραφή όλων τους, και όχι τυχαία: Είναι ο τελευταίος κρίκος στη μακρά αλυσίδα της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

«Διαφορές»... και ομοφωνίες

 

«Η κυβέρνηση Μακρόν κρατικοποίησε την εταιρεία Ενέργειας, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ιδιωτικοποίησε. Να λοιπόν ποια είναι η μεγάλη διαφορά». Αυτά είπε επί λέξει προχτές στην ομιλία του στο Περιστέρι ο Αλ. Τσίπρας, επικαλούμενος την πολιτική του - «νεοφιλελεύθερου» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ - Μακρόν ως δείγμα «προοδευτικότητας», έτσι για να καταλάβουμε τις ...μεγάλες διαφορές που χωρίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε βέβαια πού θα φορτωθούν τα 8 δισ. των «αποζημιώσεων» στους μετόχους για την κρατικοποίηση της γαλλικής EDF, αλλά τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Αλλωστε τη σκυταλοδρομία κρατικοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων και τούμπαλιν την έχει δει πολλάκις ο λαός και γνωρίζει πως εκείνος πάντα πλήρωνε τον λογαριασμό. Τέτοιο όμως ευκόλως εννοούμενο είναι και το ποια πολιτική θα υπηρετήσει η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και εδώ, με την «επαναφορά του "Δ" στη ΔΕΗ, ώστε να ξαναπάρουμε την τύχη της στα χέρια μας», όπως είπε ξανά ο Αλ. Τσίπρας.

Τι σημαίνει αλήθεια αυτό; Μήπως ότι θα ξηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και όλες τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ, μαζί και τα δικά του «εμβληματικά» νομοθετήματα, π.χ. για την ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας; Μήπως έτσι θα εξασφαλιστεί φτηνό ρεύμα για τους εργαζόμενους; Γελάνε και οι πέτρες, αφού το αντίθετο ακριβώς εννοούν: Οτι μια κρατική εταιρεία μπορεί πιο αποφασιστικά να παίξει ρόλο «τροχονόμου» στην «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας, προωθώντας τα συμφέροντα των ομίλων του κλάδου. Και αν έχει κανείς αμφιβολία, μπορεί να δει και την ευτυχή «σύμπτωση»: Την ίδια ώρα που ο Αλ. Τσίπρας έλεγε αυτά στο Περιστέρι, μερικά χιλιόμετρα παραπέρα, στη Βουλή, οι βουλευτές του μαζί με την κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που μαζί με τα χαράτσια, τη ρήτρα αναπροσαρμογής κ.λπ. εκτινάσσουν «στον Θεό» την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για να θωρακίσει τις «πράσινες» μπίζνες των ομίλων. Αυτές είναι οι ...μεγάλες διαφορές τους και όσα έχει να περιμένει ο λαός από τους κυβερνητικούς «σωτήρες», που υλοποιούν την πολιτική που τον βυθίζει στην ενεργειακή φτώχεια.

Δεν θα σας περάσει! Η πολιτική σας έχει γνωρίσει ήττες και θα γνωρίσει κι άλλες!

 

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Βουλή για το νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια

 

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να ξεκινήσω απ' τη σημερινή επίθεση στα γραφεία του «Real Fm» και της εφημερίδας «Real News». Είναι απολύτως καταδικαστέα και αποτρόπαιη αυτή η πράξη και στρέφεται κυρίως ενάντια στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και γι' αυτό έχουν την αμέριστη αλληλεγγύη μας.

Ξεκινώντας την παρέμβασή μου στη σημερινή συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο θέλω καταρχάς να καταγγείλω το γεγονός ότι με το άρθρο 296 και εντελώς αιφνιδιαστικά, βάζετε τα πανεπιστημιακά δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής στο πιάτο επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται για δάση μοναδικής φυσικής ομορφιάς, για τα οποία, εδώ και χρόνια, «τρέχουν τα σάλια» των επενδυτών, που τα βλέπουν ως «φιλέτα».

Σταματήστε το έγκλημα εδώ και τώρα! Αποσύρετε το κατάπτυστο άρθρο, μαζί με άλλα βεβαίως που θα πω παρακάτω.

Ντύνετε με ψέματα την προσπάθειά σας να δώσετε τη χαριστική βολή στα πτυχία των πανεπιστημίων!

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήταν πραγματική έκπληξη εάν φέρνατε τον νόμο προς συζήτηση με ανοιχτά πανεπιστήμια, για να μπορούν οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί, οι εργαζόμενοι να συζητήσουν ουσιαστικά, ελεύθερα, μαζικά, πάνω στις προβλέψεις του νόμου.

Πήρατε κι εσείς μαθήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κι αυτός έφερνε νόμους για την Παιδεία, ή κατά τη Μεγάλη Βδομάδα του Πάσχα ή στις 2 Αυγούστου.