Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Θα σας σκίσουμε με ψηφισμένα μέτρα, αλλά λίγο αργότερα…




Διάβασα χθές (1/1/19) ότι “αναβάλλεται για 6 μήνες η εξίσωση του ΦΠΑ των νησιών με αυτό της υπόλοιπης χώρας”. Σχεδόν μια στις δύο ειδήσεις για το κυβερνητικό έργο, αυτό τον καιρόν, αφορούν υποσχέσεις ή και ρυθμίσεις, για “αναβολές εφαρμογής” κάποιων αντιλαϊκών μέτρων, που οι ίδιοι είχαν προηγουμένως ψηφίσει:
  • “Αναβολή της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά, με τον ΦΠΑ στην υπόλοιπη χώρα”…
  • “Αναβολή εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου για νέες περικοπές στις συντάξεις και στα επικουρικά, με την προσωπική διαφορά και τον επανυπολογισμό”…
  • “Αναβολή της κατάργησης του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει κάπως την πρώτη κατοικία”…
  • “Αναβολή της περαιτέρω μείωσης του όριου του αφορολόγητου”…
  • “Αναβολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σχετικά με τη φορολόγηση από τη μεταβίβαση ακινήτων”…
  • “Αναβολή εφαρμογής του νέου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ, που αφορά νέες περικοπές δαπανών και αυξήσεις των δαπανών των ασθενών στις ιατρικές πράξεις και στα φάρμακα”.

Θα φέρει και... θάλασσα, για τα κέρδη του κεφαλαίου



Andrea Bonetti
Μια ακόμα προκλητική για το λαό της Θεσσαλονίκης φιέστα έστησε το Μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να ακολουθεί την πεπατημένη των προκατόχων του και να εγκαινιάζει το σταθμό «Συντριβάνι - Εκθεση» του Μετρό Θεσσαλονίκης, έργου η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται το... 2020.
 Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι το έργο είναι έτοιμο κατά 95% και ότι «μπορεί ακόμα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να μην έχουν την ευκαιρία να το δουν, αλλά είναι υπαρκτό», κάτι που βέβαια έχουν ακούσει κι άλλες φορές στο παρελθόν οι Θεσσαλονικείς οι οποίοι ακόμα περιμένουν να λειτουργήσει το μετρό, ένα έργο που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός και θα συνεχίσει να πληρώνει για τη χρήση του όταν τελικά ολοκληρωθεί.

Οπως υποστήριξε, το 2019 θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του μετρό, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι «όχι στο τέλος του 2020, αλλά τον Φλεβάρη του 2020 οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα είναι σε θέση να κάνουν χρήση ενός εργαλείου που το έχουν ανάγκη».

Πλαστές ιστορίες στην πολιτική


Μέρες γιορτών και οι ηγέτες χωρών, με τη συνεπικουρία των ΜΜΕ, φιλοτεχνούν το προφίλ τους, επικεντρώνοντας κάθε φορά σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αναλόγως των εκάστοτε προθέσεων και σκοπιμοτήτων.


Μέρες γιορτών και οι ηγέτες χωρών, με τη συνεπικουρία των ΜΜΕ, φιλοτεχνούν το προφίλ τους, επικεντρώνοντας κάθε φορά σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αναλόγως των εκάστοτε προθέσεων και σκοπιμοτήτων. Έτσι, από την εικόνα με την υπερβολή των χρυσοστόλιστων διακοσμήσεων και αντικείμενων που ήθελε να επιβάλλει την υπεροχή της γηραιάς  κυρίας ως βασίλισσας της Αγγλίας, μέχρι την εικόνα του δικού μας πρωθυπουργού ανάμεσα σε παιδιά, που θέλησε να φιλοτεχνήσει το προφίλ του ως φιλικού και οικείου δικού μας ανθρώπου, τα πολιτικά μηνύματα υπεραπλουστεύονται κι απευθύνονται σε συναισθήματα και ένστικτα, παίζοντας μ’ αυτά. Όσο μάλιστα το κοινό στο οποίο απευθύνονται τα μηνύματα είναι αδιάφορο, μπερδεμένο ή κατάπληκτο μπροστά στο ακατανόητο της πολιτικής τόσο περισσότερο η εικόνα  βαρύνει  από το περιεχόμενο αυτών που λέγονται ή υπονοούνται. Και τα ΜΜΕ, που ο ρόλος τους βέβαια δεν εξαντλείται στην ωραιοποίηση της εικόνας των ηγετών, είναι πάντα πρόθυμα για διαμεσολάβηση μεταξύ της προσωπικής εμπειρίας, της αντίληψης που έχουμε για τον κόσμο γύρω μας και της πραγματικότητας.

”Εξυπνάδα” ή βαρβαρότητα;






Από iraklis3 στο Ιάν 2, 2019 Απόψεις
 
Γράφει ο Δημήτρης Βαλαής //
Δάσκαλος

Στις 27 Δεκεμβρίου 2018, στην ΕΡΤ1 και στην πρωινή εκπομπή ”Απευθείας”, γινόταν η παρουσίαση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου! Εκεί, διατυπώθηκε η ”πρωτοποριακή” άποψη, πως, ”είναι θέμα μυαλού και τρόπου σκέψης”, για να γίνει κανείς δισεκατομμυριούχος!

Ένας τηλεθεατής διαφωνώντας, προφανώς, μ’ αυτή τη θέση και θέλοντας να αναδείξει την πραγματική αιτία υπερσυσσώρευσης του πλούτου σε ελάχιστους, (τους) έστειλε μήνυμα με τη συμβολική φράση ”είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε”! Για να λάβει, στη συνέχεια, την εξής ”βαθυστόχαστη” και ”αποστομωτική” απάντηση: ”Κανένας ηλίθιος δεν απέκτησε δισεκατομμύρια, εκτός και αν τα βρήκε”!!!

ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΚΕ




Τη χρονιά που τελείωσε, το ΚΚΕ, τιμώντας με πολλές εκδηλώσεις τη συμπλήρωση ενός αιώνα αγώνων και δράσης του, έδωσε ευκαιρία, πέρα από προβληματισμούς κι αναστοχασμούς για το παρελθόν και το μέλλον, σε άσπονδους φίλους και εχθρούς ν’ αναπτύξουν κάθε είδους επιχειρηματολογία η οποία οδηγεί στην απώλεια εμπιστοσύνης για το κομμουνιστικό κόμμα ως συλλογικού  καθοδηγητή, που συνδέει τις ταξικές συγκρούσεις με στόχο την  κατάργηση των συνθηκών καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
 
           Βεβαίως η επιχειρηματολογία που απαξιώνει το κομμουνιστικό κόμμα, είτε ως προδότη του ρόλου του και ως ενσωματωμένο στο αστικό πολιτικό σύστημα από …ρομαντικούς της κομμουνιστικής επανάστασης είτε ως αναχρονιστικό, ανίκανο για ταξική ανάλυση της σύγχρονης κοινωνίας από  αριστερούς που καταδικάζουν τον αυταρχισμό και λατρεύουν τους αυτοπροσδιορισμούς, στην τελική οδηγεί  στο ίδιο συμπέρασμα, ή και ευχή, στην κατάργηση του κόμματος.

Το 2019 να δώσει νέα ώθηση στην πάλη με γραμμή ρήξης, για τις ανάγκες των εργαζομένων



Μήνυμα του ΠΑΜΕ για τη νέα χρονιά

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν αγωνιστικό ραντεβού σε κάθε χώρο δουλειάς, προετοιμάζοντας δυνάμεις για σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται και στη «μεταμνημονιακή» περίοδο, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά.
 Απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και των δυνάμεων που το υπηρετούν, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το μέτωπο της μαχητικής διεκδίκησης, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος.

Αναλυτικά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εύχεται σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, Ελληνες και μετανάστες και στις οικογένειές τους, καλή και αγωνιστική χρονιά, με νέες δυνάμεις και υγεία.
Σφίγγουμε το χέρι στα αδελφά μας συνδικάτα στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, στους αγωνιζόμενους Γάλλους, Ιταλούς, Ισπανούς, Τούρκους, Ούγγρους εργάτες που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο δρόμο του αγώνα. Στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης, στους λαούς που αντιστέκονται απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

«Κρύα» αστεία


Με «δάσκαλο» τον Χότζα, η κυβέρνηση παίρνει δέκα από το λαό, δίνει πίσω μισό και ζητάει από τα λαϊκά στρώματα να της πουν κι ευχαριστώ γιατί τους «ανακουφίζει» από τα βάρη που η ίδια τους φορτώνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επίδομα θέρμανσης, με τα κυβερνητικά επιτελεία να «σκίζουν τα ρούχα τους» τις προηγούμενες μέρες γιατί - λέει - αυξάνεται για τους δικαιούχους από 0,125 σε 0,160 ευρώ το λίτρο, δίνοντας τάχα άλλη μια επιβεβαίωση για το ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά» για το λαό. Ξέχασαν βέβαια μερικές «μικρές» λεπτομέρειες, όπως π.χ. ότι προηγουμένως είχαν φροντίσει να «τσεκουρώσουν» το εν λόγω επίδομα - από τα 206 εκατ. ευρώ το 2014, που αντιστοιχούσαν σε επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο ανά δικαιούχο, σε 67 εκατομμύρια το 2018. Οτι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν εκτοξευτεί, μεταξύ άλλων και λόγω της αύξησης των ειδικών φόρων στα καύσιμα, ενώ και αυτή η μικρή αύξηση αναιρείται από τις περικοπές σε μια σειρά από άλλες λαϊκές ανάγκες. Τώρα, ενόψει ενός ακόμα χειμώνα που ο κόσμος θα ξεπαγιάσει, η κυβέρνηση λέει σε όσα τμήματα του λαού περάσουν την «ψιλή κρησάρα» των κριτηρίων που βάζει να κόψουν από άλλες ανάγκες τους, να πληρώσουν «μπροστά» εκατοντάδες ευρώ για να βάλουν πετρέλαιο, για να πάρουν πίσω ένα ελάχιστο ποσοστό κατά την άνοιξη. Με δυο λόγια, η περιβόητη «κοινωνική ευαισθησία», στο πλαίσιο της πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο (δίνοντας π.χ. την ίδια ώρα αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές), μόνο ως ένα ακόμα «κρύο» αστείο ακούγεται.