Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Αίτηση αναστολής από Στουρνάρα κατά της απόφασης για το χαράτσι

Θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο στις 17 Δεκεμβρίου.

 
 
Αναστολή της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ζητά, με αίτηση που κατάθεσε στον Άρειο Πάγο, το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Η αίτηση έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 17 Δεκεμβρίου.
Το υπουργείο Οικονομικών με την αίτησή του ζητά να «παγώσει» η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει κατά της εν λόγω δικαστικής απόφασης. Η ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης αναίρεσης δεν έχει ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.
Στην αίτηση αναστολής που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο το Δημόσιο υποστηρίζει ότι αν εφαρμοστεί η απόφαση του Πρωτοδικείου -που είναι προσωρινά εκτελεστή σύμφωνα με τους δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση- θα χάσει πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, θα έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό και δεν θα είναι σε θέση εκπληρώσει τους δημοσίου συμφέροντος σκοπούς του ελληνικού κράτους.
Μάλιστα, στην αίτησή του το Δημόσιο σημειώνει ότι σχεδόν αδύνατον ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία ένα τρισ. ευρώ ποσό που είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει από το «χαράτσι» στα ακίνητα που εισπράττει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 
Με την πρωτόδικη απόφαση που εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείου της Αθήνας και την αναστολή της οποίας ζητεί τώρα το υπουργείο Οικονομικών είχε κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επίσης, με την ίδια απόφαση η ΔΕΗ υποχρεώνεται να δέχεται μόνο το αντίτιμο για την κατανάλωση ρεύματος και να μην ενσωματώνει τους λογαριασμούς το τέλος ακινήτων.
πηγή: Πρώτο Θέμα