Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Το 'χουν σύστημα...


«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού. Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων». Αυτήν την ανακοίνωση εξέδωσε χτες το αρμόδιο υπουργείο και ταυτόχρονα διατάχθηκε «έρευνα» από τον υπουργό, Ν. Τόσκα, σε ό,τι αφορά την ανελέητη καταστολή σε βάρος των συνταξιούχων από τα ΜΑΤ. Μάλιστα, όπως διαρρεόταν χτες, ο πρωθυπουργός ήταν «δυσαρεστημένος» με τον υπουργό και του το εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του. 
 
Η κοροϊδία πάει σύννεφο. 
 
Την Παρασκευή 8 Γενάρη 2016, μια άλλη μεγάλη πορεία εργαζομένων και συνταξιούχων βρισκόταν σε εξέλιξη με αιχμή το Ασφαλιστικό και χτυπήθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λίγο πιο κάτω, στο ύψος της Βουλής, ενώ κατευθυνόταν προς το Μέγαρο Μαξίμου. Τότε, όπως και τώρα, η κατακραυγή για το χτύπημα των συνταξιούχων, που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, ήταν καθολική, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να εκφράσει ξανά τη δυσαρέσκειά του και ο υπουργός Ν. Τόσκας να διατάξει (ξανά) ΕΔΕ. 
 
Δεν πέρασε ένας χρόνος και η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τους ίδιους πρωταγωνιστές από την πλευρά της κυβέρνησης. Επομένως, η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχωριστεί από τον αρμόδιο υπουργό σε ό,τι αφορά τη βίαιη αντιμετώπιση του κινήματος, έχει τόση αξία όση και οι «δεσμεύσεις» του υπουργείου ότι η αστυνομία δεν θα ξανακάνει χρήση δακρυγόνων σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων...

Η Διοίκηση του Σωματείου μας καταγγέλλει την σημερινή βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων καταστολής της κυβέρνησης στην κινητοποίηση των συναδέλφων μας συνταξιούχων στην Αθήνα.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Αριστοτέλους 32 & Ολύμπου 77   Τ.Κ. 546 31     ΕΚΘ  Τηλέφ: 2310 237694  
Δευτέρα 3 Οκτώβρη 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Διοίκηση του Σωματείου μας καταγγέλλει την σημερινή βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων καταστολής της κυβέρνησης στην κινητοποίηση των  συναδέλφων μας συνταξιούχων  στην Αθήνα.
      
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζηλεύοντας τις ενέργειες  των προηγούμενων κυβερνήσεων επιτέθηκε σήμερα στους συνταξιούχους, στους απόμαχους της δουλειάς αλλά όχι του αγώνα με χημικά.

Την ευθύνη για τη βάρβαρη επίθεση την φέρνει ακέραια η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός.

Οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να σκύψουν το κεφάλι κάτω από οποιαδήποτε συνθήκες, δεν θα νομιμοποιήσουν ποτέ στη συνείδησή τους ό,τι τους έχει περικοπή.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με σημαία τα αιτήματά μας στη Θεσσαλονίκη στις 12 Οκτώβρη, 11 το πρωί με συγκέντρωση όλων των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων μπροστά στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Ταυτόχρονα συμμετέχουμε στους αγώνες του εργατικού κινήματος μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας για τα νέα αντεργατικά μέτρα που τους ετοιμάζουν, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, απολύσεις, ελαστικά ωράρια κ.ά.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους να γραφτούν στα Σωματεία τους. Να καταγγείλουν τη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος τους παίρνοντας μέρος στις 12 Οκτώβρη, 11 το πρωί στη συγκέντρωση στο Άγ. Βενιζέλου.

Το Δ.Σ.


Μισθωτή σκλαβιά στις εργατικές «φυτείες» της Ελλάδας




Τα νούμερα οργίζουν. Ειδικά όταν αφορούν ανθρώπους. Τους σύγχρονους σκλάβους. Κρίκους μιας αλυσίδας άγριας εκμετάλλευσης. Χωρίς μέλλον, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ελπίδες και όνειρα.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας ολοένα και περισσότερο πουλάνε την εργατικής τους δύναμη για «ψίχουλα».
 

Στο στόχαστρο δανειστών, μνημονιακών κομμάτων και εργοδοτών βρίσκεται η συμπίεση του μεροκάματου και η διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων.

Ανταγωνιστικότητα, κέρδος, μείωση μισθών, το τρίπτυχο της καπιταλιστικής «ευημερίας», γίνεται μόνιμη θηλιά για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Τα στοιχεία του τελευταία οκταμήνου στην ελληνική αγορά εργασίας, αποτυπώνουν τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας.
 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» στο πρώτο οκτάμηνο του έτους:
  • Πάνω από το 43% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και προσλήφθηκαν το 2015, αμείβονται με μηνιαίες αποδοχές έως 400 ευρώ.
  • Το 52,12% των θέσεων εργασίας αφορά ελαστική απασχόληση και μόλις το 47,88% πλήρη απασχόληση. Μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αυξήθηκε στο 53,33%, ενώ οι θέσεις πλήρους απασχόλησης περιορίστηκαν στο 46,67% του συνόλου των νέων θέσεων.

Φιέστες...



Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας είχαν επιλέξει να ξεκινήσουν την «καριέρα» τους στην αστική διαχείριση με επίσκεψη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, σ' αυτόν τον εμβληματικό για τους αγώνες του λαού ιστορικό χώρο. Ηταν το Γενάρη του 2015, που ο νεόκοπος τότε πρωθυπουργός κατέθετε επευφημούμενος από οπαδούς του κόμματός του λουλούδια στον τοίχο των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών. Τότε, βεβαίως, άνθιζαν οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις ότι είναι δυνατόν μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, με διακηρυγμένο στόχο να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία, να δικαιώσει λαϊκές ελπίδες και οράματα.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Οι ψευδαισθήσεις διαλύθηκαν, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι οι αντιλαϊκοί στόχοι του κεφαλαίου, η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες (ΕΕ, ΝΑΤΟ) δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα λαϊκά συμφέροντα κι αυτό δεν αλλάζει επειδή η κυβέρνηση είναι «αριστερή». Την περασμένη Κυριακή, με μια ακόμα φιέστα, στο φόντο του Θυσιαστηρίου, η κυβέρνηση αναζήτησε την εξιλέωση για την αντιλαϊκή της πολιτική. Με αφορμή την απόδοση του Σκοπευτηρίου στο δήμο, ο Αλ. Τσίπρας δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι αποδίδει φόρο τιμής στη «δρακογενιά της Αντίστασης»! Το ΠΑΣΟΚ δίδαξε τη δεκαετία του 1980, ο ΣΥΡΙΖΑ διδάχθηκε και ακολουθεί τη γνωστή σοσιαλδημοκρατική παραπλάνηση να αναφέρεσαι στην Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ακόμα και του κομμουνιστικού, την ίδια ώρα που τσακίζεις το λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου.