Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Η πανδημία καλπάζει πάνω στο ρημαγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας


Πάνω από 14.000 οι νεκροί, 9.133 θάνατοι από την αρχή του έτους

 

Η διαχρονική πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία του λαού και τα μέτρα προστασίας του, φτάνει σήμερα να μετρά 14.014 νεκρούς (37 χτες) λόγω Covid. Μόνο φέτος το καλοκαίρι έχασαν τη ζωή τους 1.892 άνθρωποι (από 1η Ιούνη).

Χτες τα κρούσματα ήταν 2.198, ο συνολικός αριθμός τους έφτασε τις 607.356, σχεδόν τα μισά καταγράφηκαν μετά το άνοιγμα του Τουρισμού (373.881 ήταν συνολικά στις 14 Μάη).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 390 εκ των οποίων 350 (89,74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (10,26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.024 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 202. Τη βδομάδα 30 Αυγούστου - 5 Σεπτέμβρη οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.639.

Τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας καταγράφονται σε Ηλεία (4,65%), Μύκονο (4,38%), Ικαρία (4,28%), Χίο (3,75%), Ευρυτανία (3,39%).

ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη


 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη και ώρα 18:00, στην πλατεία ΧΑΝΘ.

 

Μια οφειλόμενη απάντηση στην επιστολή της κ. Κεραμέως «προς όσους αφυπηρέτησαν από την εκπαίδευση»

 

«Καλό είναι να αρθούν οι όποιες ευγένειες των τύπων και να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας» – επιστολή του Μάρκου Σκούφαλου

 

Απάντηση, «ως όφειλε», στην επιστολή της Υπουργού Παιδείας, κ. Κεραμέως , «προς όσους αφυπηρέτησαν από την εκπαίδευση» δίνει ο Μάρκος Σκούφαλος, συνταξιούχος δάσκαλος, τ. Διευθυντής Αστικής Σχολής  Χίου  – 11ο Δημοτικό.

Δημοσιεύουμε την απάντηση και επισυνάπτουμε την επιστολή της κ. Κεραμέως:

 

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΚΕΡΑΜΕΩΣ

 

Κυρία Υπουργέ.

Έλαβα την αποχαιρετιστήρια επιστολή σας, την οποία διάβασα με μεγάλη προσοχή. Σε ό,τι αφορά στο πρόσωπό μου, δε χρειαζόταν κανενός είδους αποχαιρετισμός εκ μέρους σας λόγω της αφυπηρέτησής μου, αφού και οι δυο γνωρίζουμε, ότι είναι βαθιά υποκριτικός και κινείται στα πλαίσια, αφενός της αστικής αβροφροσύνης που ενστερνίζεστε εσείς και η κυβέρνησή σας, αφετέρου υπηρετεί την επικοινωνιακή σας πολιτική, προκειμένου να κρύψει το απεχθές πρόσωπο της πραγματικής πολιτικής που ασκείται εκ μέρους σας και από όλο το κυβερνητικό επιτελείο,  προεξάρχοντος και  του  ίδιου του πρωθυπουργού.

Τα έργα σας άλλωστε τόσο τα δικά σας, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της αντιεκπαιδευτικής και βαθιά ταξικής πολιτικής που υπηρετείτε.

Αποκαλυπτήρια

 


Τα προχτεσινά «αποκαλυπτήρια» του σχεδίου ανασυγκρότησης για τη βόρεια Εύβοια διέλυσαν και τις τελευταίες αυταπάτες που συστηματικά καλλιεργούνταν τις προηγούμενες μέρες από την κυβέρνηση και τους παρατρεχάμενούς της, ότι ο σχεδιασμός τους μετά από τις πυρκαγιές θα μπορούσε έστω και στα στοιχειώδη να συμβαδίσει με τις ανάγκες των ανθρώπων της περιοχής. Ολων αυτών που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται και τώρα αγωνίζονται μέσα από τα σωματεία, τους φορείς και τις Επιτροπές Αγώνα να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για έναν σχεδιασμό που κόβει από τις ανάγκες των πυρόπληκτων και ράβει για τα μεγάλα συμφέροντα, που μέσω της συμμετοχής τους στην αναδάσωση, στη διαχείριση και την προστασία των δασών της περιοχής αποκτούν τον πρώτο λόγο στη μελλοντική επιχειρηματική τους εκμετάλλευση, παράλληλα βέβαια με τις συνολικότερες αλλαγές που προωθούνται στην οικονομία της περιοχής, μέσω των λεγόμενων «Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων» και τα παχυλά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

* * *

Η κυβέρνηση και η διορισμένη «επιτροπή ανασυγκρότησης» προσπαθούν να αποσπάσουν συναίνεση σ' αυτόν τον σχεδιασμό από τους κατοίκους, που έχουν ήδη καταθέσει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, συλλογικά διαμορφωμένες και μαζικά εγκεκριμένες από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Στροφυλιάς. Οι διεκδικήσεις αυτές ήταν γνωστές στην κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τις πυρκαγιές. Αντιπροσωπείες των πυρόπληκτων τις μετέφεραν σε υπουργούς, εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, τεχνοκράτες που περιφέρονται στα καμένα για να προετοιμάσουν τα επιμέρους κεφάλαια του «ολιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης» της περιοχής.

Πανηγύρια

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εργαζόμενοι μετά βίας κρατάνε το κεφάλι «πάνω απ' το νερό», από την καθήλωση των μισθών πείνας, τη συνέχιση της φοροληστείας, την ακρίβεια που χτυπάει «κόκκινο» και λιανίζει το λαϊκό εισόδημα.

Δεν πρόκειται για κάποιο «παράδοξο» αλλά για μια ακόμα μεγάλη απόδειξη για το τι έχει να περιμένει ο λαός από την καπιταλιστική ανάκαμψη: Νέα βάρη και πάλι στην πλάτη του, όπως φορτώθηκε και όλο το προηγούμενο διάστημα τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης.

Αρκεί να σκεφτούμε τι μεσολάβησε από πέρυσι τέτοια εποχή, για να μπορούν να πανηγυρίζουν σήμερα η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα και επιτελεία: «Ενέσεις» δισ. για τους επιχειρηματικούς ομίλους, απανωτές επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και προνόμια πάνω στα προνόμια, «αναπτυξιακοί» νόμοι με κάθε είδους διευκολύνσεις για τους «επενδυτές».

Φως στο τούνελ

 

Με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας στο β' τρίμηνο του 2021, ξεκίνησε και το λιβάνισμα για την «αποτελεσματικότητα» της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης και για φως που άρχισε να διαφαίνεται «στην άκρη του τούνελ». Η συζήτηση βέβαια περί «αποτελεσματικότητας» αφορά το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης και μόνο. Αλλωστε, όταν μιλάμε για καπιταλιστική ανάπτυξη, ο «μοχλός» δεν είναι άλλος από τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, την αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών, το χτύπημα στην οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων. Ολα αυτά δηλαδή που συνθέτουν την ένταση της εκμετάλλευσης και αποτελούν «λίπασμα» για την καπιταλιστική κερδοφορία. Από την άλλη, το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την καπιταλιστική ανάπτυξη και ότι αυτή δεν συναντιέται πουθενά με τα λαϊκά συμφέροντα, καταδεικνύουν οι ανατιμήσεις στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και στα τιμολόγια του ρεύματος, το ποσοστό της ανεργίας που παρά τις διακυμάνσεις διατηρείται στο 17%, το νέο χτύπημα στην Ασφάλιση με την άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης και την καθιέρωση του «τζογαρίσματος» με τον μόχθο του λαού. Η προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα αναμονής ή και ενεργής στήριξης γύρω από τον στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης πρέπει να απαντηθεί αποφασιστικά. Με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των συνδικάτων που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα, να βρεθούν στο προσκήνιο οι διεκδικήσεις για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής του λαού. Μόνο έτσι μπορεί να φανεί πραγματικά «φως στο τούνελ»!