Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Αλλο κλίμα


Σχολιάζοντας την επικαιρότητα σε τηλεοπτική εκπομπή, Κουμουτσάκος, Κατρούγκαλος και Σκανδαλίδης διασταύρωσαν χτες τα ξίφη τους για τη σκανδαλολογία των ημερών. Οταν όμως η συζήτηση έφτασε στα Ελληνοτουρκικά, το κλίμα άλλαξε. Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο υπουργός της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε «συμπαγή και ενιαία εθνική πολιτική» για να μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί το θέμα, ο Γ. Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε για την ανάγκη «εθνικής γραμμής, που διαμορφώνεται στα θεσμικά όργανα» και πλειοδότησε στη «διεθνοποίηση» του ζητήματος, για να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι «όταν κάνει τσαμπουκά θα πληρώσει το κόστος». Το ίδιο και ο Κ. Σκανδαλίδης, ζήτησε από την κυβέρνηση να «εξαντλήσει όλα τα μέσα» καταγγελίας και πίεσης στην Τουρκία, ενώ δήλωσε ενοχλημένος από το διαχωρισμό σε «μαξιμαλιστές» και «ενδοτικούς», που δυσκολεύει τους χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική. Η εικόνα αυτή των τριών να σχολιάζουν περίπου ως ...παρατηρητές τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο, καμία σχέση δεν έχει με τον σκυλοκαβγά τους για τα σκάνδαλα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι ευθυγραμμισμένοι με τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και τον υπηρετούν με θέρμη, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Γι' αυτό τώρα που επιταχύνονται οι εξελίξεις και τα παζάρια, κρατούν χαμηλά τους τόνους και διαμορφώνουν συναινετικά το έδαφος για την αποδοχή επικίνδυνων διευθετήσεων που δρομολογούνται ήδη σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, κάτω από αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα.

Απλήρωτοι οικοδόμοι έχτισαν σφυροδρέπανο


Το σφυροδρέπανο διακρίνεται στην πρόσοψη του κτιρίου (πηγή: Sven Levandowski/sn.dk) 
 
Το σφυροδρέπανο διακρίνεται στην πρόσοψη του κτιρίου (πηγή: Sven Levandowski/sn.dk) 
 
Από τη Δανία έρχεται μια ενδιαφέρουσα ιστορία που συνέβη αυτές τις μέρες.
Σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση των κατασκευών, οι οικοδόμοι όταν παραλαμβάνουν τις παλέτες με τα τούβλα που θα χρησιμοποιηθούν στις προσόψεις των οικοδομών, πληρώνονται έξτρα για να ξεχωρίσουν αυτά που δεν είναι καθαρά ή έχει αλλοιωθεί το χρώμα τους.

Σε μια μεγάλη οικοδομή στο Nærheden, ένα  προάστιο της Κοπεγχάγης, ο εργολάβος για καιρό αρνούνταν να καταβάλει τα χρήματα για το ξεχώρισμα των τούβλων, οπότε οι οικοδόμοι τα έχτισαν όλα με τρόπο έτσι ώστε τα πιο σκούρα να σχηματίσουν ένα τεράστιο σφυροδρέπανο που αποκαλύφθηκε μόνο όταν κατέβασαν τις σκαλωσιές.

Ο τοίχος είναι στην πρόσοψη της νεοανεγειρόμενης οικοδομής που θα στεγάζει ένα από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Δανίας και αναμένεται να μείνει για καιρό...

902gr

Καλεσμένοι στα κυβερνητικά γενέθλια οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ



Σε δήλωση για τον ένα χρόνο κυβέρνησης της ΝΔ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει:

«Καλεσμένοι στα κυβερνητικά γενέθλια είναι οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, απέναντι στους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε συνεπής στις δεσμεύσεις της. Μάλιστα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου, υλοποιεί μία ακόμη δέσμευση, το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, μετά το συνδικαλιστικό νόμο και την κατάργηση του ασύλου.

Στα γενέθλια της ΝΔ δεν είναι καλεσμένοι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι, πολλοί χωρίς εισόδημα, όσοι δουλεύουν με μειωμένο κατά 20% μισθό, σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, οι υπερχρεωμένοι μικροί επαγγελματίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες με την αδιάθετη σοδειά, οι μαθητές που αγχώνονται σε ένα σχολείο σκληρό εξεταστικό κέντρο.

«Επένδυση» Λάτση στο Ελληνικό: Το ξεπούλημα το πληρώνουμε από τα θεμέλια…


Οι μπουλντόζες εμφανίστηκαν στο Ελληνικό. Ο Μητσοτάκης με κράνος και εργατικό γιλέκο βρέθηκε στην έκταση για δηλώσεις και φωτογραφίες. Ο κρατικός μηχανισμός ανέλαβε να ισοπεδώσει κτίρια και εγκαταστάσεις για να παραδώσει το «οικόπεδο» στη LAMDA Development
Από το 2014 όταν και υπογράφηκε η νεοαποικιοκρατική σύμβαση για το ξεπούλημα της πρώην έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού στην εταιρεία του Λάτση κυβερνήσεις, τράπεζες, κρατικές δομές και υπηρεσίες  δουλεύουν στην «υπηρεσία» του μεγιστάνα για την προώθηση του έργου…

Το Ελληνικό που για τον Μητσοτάκη «θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας» και κατά τον Τσίπρα είναι η πλέον «εμβληματική επένδυση» στη χώρα αποτελεί ίσως το πιο απτό παράδειγμα καπιταλιστικής ανάπτυξης που στηρίζεται σε:

Στίγμα η συμφωνία της Ελλάδας με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ (VIDEO)





Στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας χαρακτήρισε τη συμφωνία της Ελλάδας με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Το ΚΚΕ καταψήφισε τη συμφωνία. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σημείωσε ότι επιχειρείται να σβηστεί από τη συνείδηση του ελληνικού λαού που αγωνίζεται και έχει στοχοποιήσει την πολιτική του Ισραήλ που είναι δύναμη κατοχής, δολοφονεί γυναικόπαιδα και βομβαρδίζει χώρες. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλη προσφορά με την αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Διώχνουν τους μελισσοκόμους απο τη περιοχή, και ο λόγος είναι πραγματικά απίστευτος...



Το που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος πλέον στις μέρες μας είναι αδιανόητο. Πως θα σας φαινόταν αν στη περιοχή που έχετε τα μελίσσια σας, σας έλεγαν ότι πρέπει επειγόντως να τα μετακινήσετε, όχι επειδή υπάρχει κάποια νομοθεσία αλλά επειδή οι μέλισσες βλάπτουν με τις ακαθαρσίες τους τα φωτοβολταικά, απο επενδυτές που τα έχουν εγκαταστήσει στη περιοχή. Το περιστατικό που θα δούμε σήμερα αποδεικνύει για άλλη μια φορά, πόσο κακούς ανθρώπους έχει η κοινωνία μας, που το μοναδικό που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος! Κέρδος κέρδος κέρδος! Τεράστια μηχανήματα μπαίνουν στα γόνιμα χωράφια, και δε λογαριάζουν τίποτα μπροστά σε αυτά! Ούτε καν τις μέλισσες, που με το έργο τους, τόσα εκατομμύρια χρόνια, δίνουν ζωή σε ολόκληρο το πλανήτη.

Οχι στα νέα πλευρικά διόδια στα Μάλγαρα!


Κάλεσμα στο λαό να παλέψει για την κατάργηση όλων των διοδίων, για να απολαμβάνει ελεύθερα τις υποδομές
Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση νέων πλευρικών διοδίων στα Μάλγαρα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Χαρακτηρίζει αποπροσανατολιστική την πρόταση για μεταφορά των διοδίων στο Κλειδί και καλεί το λαό να μην παγιδευτεί στη λογική των εναλλακτικών τοποθεσιών, αλλά να παλέψει για κατάργηση όλων των διοδίων.
 
 Στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Δυτ. Θεσσαλονίκης σημειώνει: «Οι προσπάθειες για δημιουργία πλευρικών διοδίων στα Μάλγαρα είναι μόνο ένα μέρος του σχεδιασμού για ιδιωτικοποίηση και του τελευταίου αυτοκινητόδρομου, που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη λειτουργία δύο μετωπικών και 43 πλευρικών διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.

Αποτελεί πρόκληση για όλο το λαό της περιοχής που κατά βάση μετακινείται για να πάει στη δουλειά του, στα χωράφια του, που σήμερα δοκιμάζεται από τις συνέπειες της νέας καπιταλιστικής κρίσης, να υποχρεώνεται να πληρώσει νέα χαράτσια για τους δρόμους.

Δεν είναι ουρανοκατέβατο



Λες κι έπεσε από τον ουρανό... Ετσι αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το κατάπτυστο νομοσχέδιο της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και αναλόγως προσαρμόζει τη ρητορική του, για τις ανάγκες της κάλπικης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικά όσα έγραφε η «Αυγή» την περασμένη Κυριακή για το νομοσχέδιο, παριστάνοντας ότι δεν ξέρει τίποτα για το «έγκλημα» που συντελείται εδώ και χρόνια στην ΕΕ, σε όλα τα κράτη - μέλη της, αλλά και στην Ελλάδα, προφανώς και με τη σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

* * *
 
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η ΝΔ φέρνει αυτό το νομοθέτημα για «να αλλάξει την ατζέντα» και για να «αποπροσανατολίσει», «την ώρα που η κρίση απειλεί την κοινωνία». Μα ακριβώς επειδή στην ατζέντα της κυβέρνησης, όπως και όλων των αστικών κομμάτων, είναι το φόρτωμα της νέας οικονομικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα όπως αυτά που ήδη «τρέχουν», μπαίνει στην ατζέντα και η ένταση της καταστολής σε βάρος της λαϊκής δράσης, το κυνήγι των διαδηλώσεων.