Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Εκδήλωση για ελεύθερους χώρους ανοιχτούς στον λαό και κλειστούς στα επιχειρηματικά συμφέροντα (ΦΩΤΟ)


 

Εκδήλωση με θέμα "Ελεύθεροι χώροι ανοιχτοί στον λαό και κλειστοί στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα πρώην στρατόπεδα Παύλου Μελά και Καρατάσιου", πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο "Χρήστος Τσακίρης", στη Σταυρούπολη, με ομιλητή τον Μάριο Παλάντζα, δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Παύλου Μελά και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων της περιοχής.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την αξιοποίηση των δύο πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου και αποκαλύπτουν τον ταξικό και πολιτικό χαρακτήρα του ζητήματος, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την ανάγκη οργάνωσης της λαϊκής διεκδίκησης, του συντονισμού των φορέων, των συλλόγων και των σωματείων.

"Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι στον καπιταλισμό, το περιβάλλον είτε μετατρέπεται σε χαβούζα και σκουπιδότοπο, είτε εμπορευματοποιείται για να αξιοποιηθεί ως μια ακόμα πηγή κερδών για τους λίγους. Και στις δύο περιπτώσεις κερδισμένοι βγαίνουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες και χαμένος ο λαός. Από την σκοπιά αυτή, το θέμα της αξιοποίησης των χώρων είναι πολιτικό και ταξικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει αντιμετωπιστεί από τον ίδιο τον λαό", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Παλάντζας.

Τέμπο

 

«Το τέμπο στην ευρωπαϊκή πολιτική Μετανάστευσης το δίνει η ακροδεξιά», γράφουν διάφοροι με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ και τη συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας. Οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις όμως σε Ισπανία και Γερμανία δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα μέτρα που παίρνει η Μελόνι στο Μεταναστευτικό, ανεβάζοντας σε άλλα επίπεδα την καταστολή. Στη Γερμανία, μάλιστα, η κυβέρνηση Σολτς περηφανεύεται ότι καμιά άλλη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια σκληρά μέτρα εναντίον των μεταναστών, επαναφέροντας μέχρι και τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα, που καταργήθηκαν στο πλαίσιο των «ελευθεριών» του Μάαστριχτ και της Συνθήκης Σένγκεν. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους μετανάστες, που όπως και κάθε άλλη πτυχή της υπακούει στο δόγμα «ό,τι συμφέρει το κεφάλαιο», χωρίς βέβαια να εκλείψουν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών - λόγω έξαρσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων - σε συνδυασμό με την ύφεση που σκεπάζει την ευρωπαϊκή οικονομία, είναι αυτά που δίνουν το «τέμπο» στην πολιτική για τη Μετανάστευση, ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα κατά τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Σε κάθε περίπτωση, το θύμα είναι παντού και πάντα οι ξεριζωμένοι, που τρέχουν να σωθούν από τις βόμβες των ίδιων που τους κάνουν τη ζωή κόλαση ως μετανάστες και πρόσφυγες.
 
Απάντηση

Τι σημαίνει «φοροληστεία» του λαού με αριθμούς; Το 2024 αναμένεται να κλείσει για τα κρατικά ταμεία με εισπράξεις από τον ΦΠΑ που θα ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, από 23,4 δισ. πέρυσι και 18,6 δισ. το 2022. Σ' αυτούς τους έμμεσους φόρους, προστίθενται και τα περίπου 7 δισ. από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Το 2010, το ποσοστό των έμμεσων φόρων προς το ΑΕΠ έφτανε το 12,8%. Το 2022 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 19,4% και οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων άγγιξαν το 5,5% του ΑΕΠ. Σε όποιον αναρωτιέται λοιπόν πού πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα, αφού δεν γίνονται σχολεία και νοσοκομεία, καλύτεροι μισθοί και συντάξεις, το κράτος και η κυβέρνηση έχουν την απάντηση: Σήμερα ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέες «δράσεις» στο πλαίσιο του «αναπτυξιακού νόμου», ύψους 3,3 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των «μεγάλων επενδύσεων». Δηλαδή, για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων.

Παραδοχές, ανησυχίες και διλήμματα

 

Τις προβλέψεις του ΔΝΤ για «έναν ασυγχώρητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους», που προμηνύουν «ένα δύσκολο μέλλον», παρουσίασε την περασμένη βδομάδα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε ότι οι ρυθμοί του πληθωρισμού μπορεί να πέφτουν, αλλά το υψηλότερο επίπεδο τιμών σε βασικά αγαθά «είναι εδώ για να μείνει».

Χαρακτήρισε «πολύ δύσκολο» το γεωπολιτικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην πολεμική σύγκρουση της Μέσης Ανατολής και προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτή «να αποσταθεροποιήσει τις περιφερειακές οικονομίες και τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου». Η ανάλυση του ΔΝΤ είναι ο ορισμός της «τέλειας καταιγίδας» για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, που βολοδέρνει από το ένα αδιέξοδο στο άλλο, ενώ ξεπροβάλλει το φάσμα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με τους ανταγωνισμούς «στο κόκκινο».

* * *

Στο διά ταύτα, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι «υπάρχει αφθονία κεφαλαίων παγκοσμίως» και καλεί σε κινητοποίησή τους «για μέγιστα οικονομικά αποτελέσματα», ζητώντας από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με την εποπτεία του κράτους και των υπερεθνικών οργανισμών, «όχι μόνο να διασφαλίσει σταθερότητα και ανθεκτικότητα, αλλά και να ενθαρρύνει τη συνετή ανάληψη κινδύνων και τη δημιουργία αξίας». Ομολογούν δηλαδή ότι το υπόβαθρο των κρίσεων δεν είναι η έλλειψη κεφαλαίων, αλλά αντίθετα η υπερσυσσώρευσή τους και η αδυναμία να βρουν διέξοδο σε επενδύσεις με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Γι' αυτό το ΔΝΤ προτείνει ο χρηματοπιστωτικός τομέας να δώσει γενναιόδωρη στήριξη στις επενδύσεις, με κρατικές και άλλες εγγυήσεις, ώστε να διοχετευτούν κεφάλαια στην αγορά με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και μικρότερο ρίσκο, προκειμένου η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία να ...κλωτσήσει λίγο πιο πέρα το τενεκεδάκι της κρίσης. Υποδεικνύει μάλιστα το ΔΝΤ την εμβάθυνση της «πράσινης μετάβασης», ζητώντας από τα κράτη και τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο «δημοσιονομικό χώρο», «να καταργηθούν οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και να οδηγηθεί το κεφάλαιο εκεί που χρειάζεται περισσότερο». Να στηρίξουν δηλαδή με κρατικό χρήμα και με τη συνολικότερη πολιτική τους τις επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία». Για όποιον αμφέβαλε για το πραγματικό κίνητρο και τη σκοπιμότητα αυτών των επενδύσεων, το ΔΝΤ έρχεται να δώσει τελεσίδικες απαντήσεις...

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ Οι δημοσιογράφοι δεν θα αποδεχθούμε να μετατραπούμε σε «Ράμπο» της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας


 

«Εμείς οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να αποδεχθούμε με αφορμή την εκμάθηση και τήρηση των απαραίτητων κανόνων προστασίας στις εμπόλεμες ζώνες, να μετατραπούμε σε "Ράμπο" της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας», τονίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, σε ανακοίνωσή της, για την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που πήρε απόφαση η εκπαίδευση των πολεμικών ανταποκριτών σε ζητήματα ασφάλειας να γίνεται από το ΑΠΘ στο οποίο λειτουργεί Σχολείο «Journalists Field Safety».

Αναλυτικά αναφέρει:

«Πρόσφατα η κυβερνητική - εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πήρε απόφαση η εκπαίδευση των πολεμικών ανταποκριτών σε ζητήματα ασφάλειας να γίνεται από το ΑΠΘ στο οποίο λειτουργεί Σχολείο "Journalists Field Safety", που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, ενώ στη συνέχεια ιδρύθηκε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών του χώρου των ΜΜΕ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, τον Σεπτέμβρη 2024, εξήρε τις συνεργασίες μέσω δράσεων όπως το "Σχολείο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων" (Safety for Journalists School) που πραγματοποιήθηκε στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΠΚΕΕΥΕ), στο Κιλκίς. Το Κιλκίς είναι ΝΑΤΟικό Κέντρο και μία από τις γνωστές λειτουργίες του είναι και η εκπαίδευση στρατού για καταστολή των οργανωμένων εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Στον τόπο του εγκλήματος

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Με τα λαϊκά νοικοκυριά να ζουν κάθε μήνα τον εφιάλτη της επιβίωσης και με το κόστος ζωής να απογειώνεται λόγω των ανατιμήσεων και των «παγωμένων» μισθών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιστρέψει στον ...τόπο του εγκλήματος.

Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η νομοθετική ρύθμιση που φέρνει για να εμπλουτίσει κι άλλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της διαρκούς συμπίεσης των μισθών, κάτι που με θράσος το παρουσιάζει ως «μηχανισμό προστασίας» των εργαζομένων.

Πρόκειται για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους «ελάχιστους επαρκείς μισθούς», την οποία βέβαια - εκτός από την κυβέρνηση - στηρίζουν και τα άλλα αστικά κόμματα, όπως και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ.

Ολοι μαζί ομονοούν στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, αντιμετωπίζοντας τους μισθούς ως εργαλείο για τη θωράκισή της, δηλαδή ως «κόστος». Γι' αυτό η κυβέρνηση, με βάση αυτές τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», εστιάζει στον λεγόμενο «αλγόριθμο», με βάση τον οποίο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός.