Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Τζήμερος, ο καλύτερος φίλος αυτής της ΓΣΕΕ και των μυριάδων εργοδοτών που εκπροσωπεί

09-03-2019
Αλληλεγγύη στην πάλη κατά των αφισών του ΠΑΜΕ που σκέπασαν το ΕΚ Καλαμάτας εξέφρασε ο Θάνος Τζήμερος στο δοκιμαζόμενο πρόεδρο του Σπύρο Τσώνη. 


Πλησιάζουμε στην άνοιξη και μαζί τους έρχονται και οι αλλεργίες. Εποχικές αυτές, σε αντίθεση με τη μόνιμη που έχει ο Θάνος Τζήμερος. Ειδικά δε, όταν είναι και του ΠΑΜΕ είναι στα όρια της αναφυλαξίας.

Κάποιοι κακοπροαίρετοι θα πουν πως ο πρόεδρος της ΔΗΞΑΝ απλά μισεί το συνδικαλισμό. Εκείνος όμως διαψεύδει τους συκοφάντες και σπεύδει να εκφράσει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καλαμάτας, Σπύρο Τσώνη, που πριν λίγες μέρες ήρθε αντιμέτωπος με το αποτρόπαιο θέαμα αφισών του ΠΑΜΕ να καλύπτουν ολόκληρη την πρόσοψη του κτιρίου. Ο πρόεδρος αγανάκτησε, χαρακτήρισε το χώρο “ιερό” (για τους εργοδότες φανταζόμαστε) και “απαράδεκτη κι αποκρουστική¨την ενέργεια των “λαϊκιστών” του ΠΑΜΕ.

Ο άνθρωπος σύμβολο



Άνοιξε τους δρόμους του διαστήματος

Γεννιέται ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, 9 Μάρτη 1934, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα.
Ο πατέρας του ήταν εργάτης και η μητέρα του αγρότισσα και δούλευαν μαζί σε ένα κολχόζ. Εντάχθηκε στο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ και στις 12/4/1961 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα πραγματοποιώντας μια περιστροφή γύρω από τη Γη.
Στη συνέχεια διετέλεσε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ και ορίστηκε Διοικητής του Αγήματος Κοσμοναυτών.
Δεν έπαψε όμως να πετά. Το 1967 άρχισε να εκπαιδεύεται για την πρώτη πτήση με διαστημόπλοιο «Σογιούζ». Στις 27 Μάρτη του 1968, σε ηλικία 34 ετών, ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στη συντριβή του νέου μοντέλου αεριωθούμενου που δοκίμαζε.

Ψηφοφόροι για τον Μπέο



Άγνωστο είναι το αν ο κύριος Μπέος σκοπεύει να επιλέξεινα πει ανέκδοτα για φούρνους την Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος ή αν σε εκείνη για τους Πόντιους, θα αναφερθεί στις ιστορίες του Κωστίκα και του Γιωρίκα
Δεκάδες δημότες του Βόλου, ανάμεσά τους και πολλές γυναίκες, επευφήμησαν τον Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος σε ένα υπέροχο κρεσέντο ανοησίας, κι αφού τόνισε πόσο αγαπάει της γυναίκες, ως τσόντες των κυρίαρχων αρσενικών και όχι ως ανεξάρτητες οντότητες βεβαίως – βεβαίως, ολοκλήρωσε την ομιλία του για τις πουτάνες τις γυναίκες, που τους αξίζει η θεία μήνις κι ο θάνατος δια πνιγμού.
Αυτά επιλέχθηκαν να ειπωθούν από τον Δήμαρχο Βόλου την Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, για τις γυναίκες, οι οποίες ακόμα και σήμερα βιώνουν κοινωνικές ανισότητες, ενώ καθημερινά είναι τα δημοσιεύματα για βίαια εγκλήματα που έχουν ως στόχο το φύλο τους και εκατοντάδες οι καθημερινές περιπτώσεις που παραμένουν άγνωστες.

Αντιλαϊκή συγχορδία με την «μπαγκέτα» του κεφαλαίου


Με μια «ομοβροντία» από προκλητικές τροπολογίες υπέρ του κεφαλαίου, υποδέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα «χαρμόσυνα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους νέα της «εξόδου στις αγορές» τη βδομάδα που πέρασε.

Ετσι κι αλλιώς, η «εμπιστοσύνη των αγορών» για την οποία πανηγυρίζουν κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, έχει για υποθήκη τη μόνιμη επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τη διατήρηση και επέκταση όλου του μνημονιακού οπλοστασίου, μαζί με τις δεσμεύσεις για τα «ματωμένα» υπερπλεονάσματα και τη συνέχιση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων». Αυτό δείχνει και ο νέος γύρος της «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σηματοδοτεί νέο κύμα επίθεσης στο λαό, με αιχμή τους εκβιασμούς για τη λαϊκή κατοικία.

Κόβουν «μερίσματα» εκατοντάδων εκατομμυρίων στο κεφάλαιο
 
Στο πλαίσιο αυτό, με μια ακόμα αισχρή τροπολογία που έφερε σε άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - με τη θετική ψήφο και της «οπισθοδρομικής» ΝΔ που τους... χωρίζει χάος - προχώρησε στη μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών (μερίσματα), στο 10% από φέτος και για τα επόμενα χρόνια (μέχρι νεωτέρας), από 15% πέρυσι. Πρόκειται για μια ακόμα «ρύθμιση» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που εκτός των άλλων επιφέρει νέες απώλειες στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 45 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που θα καλυφθούν από «άλλες πηγές», όπως λέγεται στην αιτιολογική έκθεση, δηλαδή από τη φοροληστεία και την αφαίμαξη του λαού. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη φοροελάφρυνση ξεκινά «μια ώρα αρχύτερα», από το 2019 αντί για το 2020, που αρχικά προβλεπόταν στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο».

Και η 8η Μάρτη...μέσα στην κανονικότητα της ταξικής ματιάς



Κάλι Καρά

Άλλη μία Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η 8η Μάρτη, έφερε στο φως την ταξική φύση της γυναικείας ανισοτιμίας μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα, το οποίο βρίσκει τους τρόπους να απομακρύνει την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα των γυναικών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, από τις αιτίες και τους υπαίτιους που επί τόσα χρόνια (162) εξακολουθούν να τις εκμεταλλεύονται και να τις καταπιέζουν ως ευέλικτο και φτηνό εργατικό δυναμικό.

-Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή αυτή την Παγκόσμια Μέρα, υπουργούς, βουλευτές, εργαζόμενες στα σώματα ασφαλείας, αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις. Στη σύντομη ομιλία του ο πρωθυπουργός μίλησε για τις γυναίκες που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. «Οι γυναίκες υπουργοί που εμπιστεύτηκα με έβγαλαν ασπροπρόσωπο», με την υπόσχεση ότι «στις επόμενες κυβερνήσεις θα έχουμε περισσότερες γυναίκες».