Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Σε βάθος μέχρι και 5 χρόνων η απόδοση των κουτσουρεμένων αναδρομικών και με «κούρεμα» στο τραπέζι!



  Πηγή: Eurokinissi

Σε βάθος ακόμα και 5 χρόνων παραπέμπει η κυβέρνηση την καταβολή ακόμα και αυτών των περιορισμένων αναδρομικών 11 μηνών που αναγνωρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, ενώ στο τραπέζι βάζει και την «εναλλακτική» για εφάπαξ καταβολή τους με «κούρεμα» (!), αντί να προχωρήσει όπως οφείλει σε άμεση και πλήρη απόδοσή τους στο σύνολο των συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με την περιβόητη «πιλοτική δίκη» για τα αναδρομικά που προκάλεσε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ως «πιστοποιητικό νομιμοποίησης» των περικοπών στις συντάξεις τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) απορρίπτει οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών από το νόμο - λαιμητόμο και μετά, ενώ αναγνωρίζει αναδρομικά για τις περικοπές μόνο για το 11μηνο μεταξύ 10/6/2015 και 11/5/2016.

«Μια ζωή που ποτέ δεν θα 'θελα να αλλάξω»


«Τ' άσπρα λουλούδια»
«Τ' άσπρα λουλούδια»
Τη βδομάδα που μας πέρασε, αποχαιρετίσαμε τον ακριβό μας σύντροφο Γιώργη Φαρσακίδη, τον σπουδαίο εικαστικό, τον κομμουνιστή, τον μαχητή του ΕΛΑΣ, τον αγωνιστή που πέρασε όρθιος 16,5 χρόνια από τη ζωή του στις φυλακές και τις εξορίες. Εζησε μια ζωή γεμάτη, «μια ζωή που ποτέ δεν θα 'θελα να αλλάξω», όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει...

Η ζωή του
 
Γεννήθηκε το 1924 στην Οδησσό της Σοβιετικής Ενωσης. Θυμάται να ακούει από τους γονείς του ιστορίες για την Επανάσταση και την έλευση του Θωρηκτού Ποτέμκιν στο λιμάνι της Οδησσού το 1905. Η οικογένεια το 1934 αποφασίζει να εγκατασταθεί στο Ντεπώ της Θεσσαλονίκης.

Από μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της Κατοχής κάνει διάφορες δουλειές για να βοηθήσει την οικογένειά του και καταλήγει εργάτης στον μύλο «Αλλατίνη», οργανωμένος ήδη στην ΕΠΟΝ. 
Φιλοτεχνεί αντιφασιστικές γελοιογραφίες. Την άνοιξη του 1943 εντάσσεται στην ΕΠΟΝίτικη Υποδειγματική Διμοιρία του «Τάγματος Χορτιάτη» στο 2/31 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Στο ημερολόγιό του κρατά και τα σκίτσα που δημιουργεί. Σε μάχη κατά των Βουλγάρων τραυματίζεται στο κεφάλι και τρέχοντας χάνει το σακίδιό του, όπου ήταν και τα σκίτσα του. Τα σκίτσα αυτά θα παραδοθούν δεκαετίες αργότερα στην Οργάνωση Πολιτικών Προσφύγων στη ΛΔ Βουλγαρίας και θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη», με την παράκληση να βρεθεί ο άγνωστος ΕΛΑΣίτης ζωγράφος. Δύο μέρες μετά, στα γραφεία της εφημερίδας θα εμφανιστεί ο Γιώργης Φαρσακίδης...

Οταν η υγεία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα...


Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, επιχειρείται προσεκτικά ενορχηστρωμένο κουκούλωμα των πληροφοριών για την εξέλιξη της πανδημίας, με περιορισμό έως εξάλειψη της πρωτογενούς πληροφόρησης από τη μεριά των υγειονομικών αρχών, αλλά συνέχιση της προπαγάνδισης της ατομικής ευθύνης ως της μόνης υπεύθυνης για τυχόν αρνητική εξέλιξη, ενώ την ίδια ώρα προχωρά το πετσόκομμα των όποιων υγειονομικών πρωτοκόλλων στον Τουρισμό και τις Μεταφορές, υποτάσσοντας την υγεία του λαού και των ταξιδιωτών στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
 Στην καπιταλιστική μητρόπολη, τις ΗΠΑ, τα πράγματα κινούνται στο ίδιο μοτίβο, αλλά με πολύ πιο ακραίες μορφές. Η αμερικανική κυβέρνηση εξαρχής άφησε τους κυβερνήτες των Πολιτειών να αποφασίζουν όπως καταλαβαίνουν για το πότε θα άρχιζε και θα τελείωνε η καραντίνα και όσες βιάστηκαν να επαναλειτουργήσουν πλήρως οικονομικά, οι κάτοικοί τους το πληρώνουν με χιλιάδες νέα θύματα και εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού. Διεθνώς έχει διαπιστωθεί ότι σημαντικό εργαλείο ενάντια στην πανδημία είναι η ιχνηλάτηση των επαφών των διαπιστωμένων κρουσμάτων. Ομως παρά τις εκκλήσεις των Αμερικανών υγειονομικών, η κυβέρνηση της χώρας όχι μόνο δεν φρόντισε γι' αυτή σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά προσπαθεί να την περιορίσει, κόβοντας κονδύλια, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τα 4 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 150.000.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


  • Οι λαοί των δύο χωρών μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να ζήσουν ειρηνικά!
  •  
  • Οχι σε πολεμική αντιπαράθεση για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών!
 
Τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ελλάδας και της Τουρκίας εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τις τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο κρατών και καταδικάζουν ενέργειες που κινούνται στην κατεύθυνση της όξυνσης και της πολεμικής σύγκρουσης.
 
Σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των θρησκευτικών ζητημάτων για το φανατισμό και τη διαίρεση των λαών, ενώ επίσης αποτελεί επίθεση εναντίον των κοσμικών δυνάμεων στην Τουρκία. Τα δύο Κόμματά μας υποστηρίζουν να παραμείνει η Αγία Σοφία δημόσιο μουσείο, ως ένα από καλύτερα διατηρημένα ιστορικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Επιπλέον, εκτιμούν πως η όξυνση της εμφύλιας διαμάχης στη Λιβύη, που έχει προκληθεί μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και η οποία ενισχύεται με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και την επιδίωξη διαμόρφωσης διακρατικών συμφωνιών για θαλάσσιες ζώνες, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ώστε να αξιοποιηθούν αυτές ως πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, «ναρκοθετεί» ακόμη περισσότερο την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών.