Σάββατο 12 Μαΐου 2018

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ Βασικοί σταθμοί από τη διαπάλη για τον προσανατολισμό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος


Α' ΜΕΡΟΣ: Από την ίδρυση της ΓΣΕΕ μέχρι το 9ο Συνέδριό της το 1948

Από το Ιδρυτικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, 3 - 10 Νοέμβρη 1918 (21 - 28 Οκτώβρη 1918 με το παλιό ημερολόγιο)
Από το Ιδρυτικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, 3 - 10 Νοέμβρη 1918 (21 - 28 Οκτώβρη 1918 με το παλιό ημερολόγιο)
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ, ο «Ριζοσπάστης», σε αυτό και το επόμενο φύλλο, παρουσιάζει βασικούς σταθμούς της πορείας της, μιας πορείας που αποτυπώνει τη συνεχή διαπάλη για τον προσανατολισμό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.Με την ευκαιρία αυτού του αφιερώματος, υπενθυμίζουμε όσα υπογραμμίζονται στα ντοκουμέντα του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ, στην ενότητα για τη σχέση Κόμματος - κινήματος:

«Τα συνδικάτα και γενικότερα οι κατώτερες μορφές οργάνωσης επιδρούν, παίζουν ρόλο στην οργάνωση και διαμόρφωση της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης. Γι' αυτό και αποτελεί αναγκαιότητα η συνεχής, αποφασιστική παρέμβαση των δυνάμεων του Κομμουνιστικού Κόμματος στη διαπάλη για τον προσανατολισμό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, επαναστατικές ή μη.

Αντικειμενικά, δεν υπάρχουν πολιτικά ουδέτερα συνδικάτα. Σε αυτά θα κυριαρχεί είτε η γραμμή της ταξικής συνεργασίας, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, είτε η γραμμή του ρεφορμιστικού, οπορτουνιστικού ρεύματος είτε η γραμμή της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης. Επομένως, η ιδεολογική και πολιτική διαπάλη μέσα στο κίνημα έχει σημασία για την επίτευξη του στόχου της οργάνωσης σημαντικού μέρους της εργατικής τάξης σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, για την εμβάθυνση και διεύρυνση των δεσμών της με το Κόμμα».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Στον «αφρό» ανταγωνισμοί και επικίνδυνα σχέδια


Eurokinissi
Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη που συγκροτούν την ΕΕ, όσο και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, καθώς και οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί της ΕΕ, αναδείχθηκαν στη 2η Υπουργική Συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) και των βαλκανικών κρατών - μελών της ΕΕ (Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Σούνιο, με κεντρικό τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης». 
 
Συμμετείχαν επίσης ως παρατηρητές οι ΥΠΕΞ της Σλοβενίας και υποψήφιων για ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κόσσοβο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη).
 Τη συνάντηση άνοιξε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος, δίνοντας τα βασικά ζητούμενα της Συνόδου, σημείωσε ότι η ΕΕ «πρέπει να αναπτύξει παραπέρα τον παγκόσμιο ρόλο της με τρόπο που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των μελών της και όχι κάποιων επιλεκτικά», «να συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητάς της έναντι των άλλων κέντρων ισχύος στο σημερινό κόσμο», «να υπερβαίνει τυχόν αντιθέσεις στο εσωτερικό της», καθώς και «να βρεθεί ο δρόμος υπέρβασης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής - προσφυγικής κρίσης», θέματα που όπως είπε πρέπει να λυθούν «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αναπτυσσόμενη σκεπτικότητα (sic) σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ για την αναγκαιότητά της».

Να, αποφάσεις μάλαμα για τις συντάξεις!





Από atexnos

Γράφει ο Γιώργος Μουσγάς //

Το ΣτΕ τάχτηκε υπέρ του επανυπολογισμού και της περικοπής των συντάξεων του ψαλιδοχέρη υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Το 2017 και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι οι μειώσεις των συντάξεων «δικαιολογείται από σκοπούς γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η Ένωση»

Υπέρ του επανυπολογισμού και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ψήφισε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το βράδυ της 11.5.2018, απορρίπτοντας τις προσφυγές των οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχτεί αντισυνταγματικός ο νόμος λαιμητόμος 4387/2016 του ψαλιδοχέρη υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Παράξενη» θεωρεί η ΕΕ την πρόταση της κυβέρνησης για ανάπτυξη μέσω της κάνναβης



Για «παράξενες» προτάσεις που «δεν αξίζουν» γράφει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Wirtschaftswoche» για το μεταμνημονιακό σχέδιο ανάπτυξης που παρουσίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ευρωζώνη.
 
Η εφημερίδα γράφει ότι η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία θέλουν να μάθουν από την ελληνική κυβέρνηση πώς θα οδηγήσει τη χώρα σε αναπτυξιακή ρότα και γράφει ότι «η απάντηση από την Αθήνα είναι παράξενη». Αναφέρει πως «ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος παρουσίασαν μια αναπτυξιακή στρατηγική η οποία στηρίζεται μεταξύ άλλων και στην ιατρική κάνναβη. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι μέσω της νομιμοποίησης της κάνναβης για ιατρικούς λόγους θα γίνουν επενδύσεις της τάξης του 1,5, δισ. ευρώ. Αυτό περιλαμβάνεται σε ένα κείμενο 75 σελίδων, το οποίο βρίσκεται στα χέρια Κοινοτικών στις Βρυξέλλες και το οποίο δεν προκάλεσε ενθουσιασμό».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως «οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο γράφτηκαν, σχολίασε υψηλόβαθμο Κοινοτικό στέλεχος. Πρόκειται καθαρά για μια εκδήλωση προθέσεων που δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Η Κομισιόν αφού έκανε πολλές διορθώσεις απέστειλε το κείμενο στους αποστολείς του για βελτιώσεις».

Επιπλέον, η εφημερίδα θέτει και θέμα Τουρισμού για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως αν και είναι ο μοναδικός κλάδος με ανάπτυξη, εντούτοις θεωρεί πως είναι προσωρινή και ότι τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά γιατί πολλοί τουρίστες έρχονται στη χώρα επειδή φοβούνται να ταξιδέψουν σε άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο, ενώ δεν γίνονται αρκετές επενδύσεις με αποτέλεσμα να μειώνονται οι τουριστικές δαπάνες. Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομολόγου Ντάνιελ Γκρος από τη δεξαμενή σκέψης «Centre for European Policy Affairs» των Βρυξελλών που υποστηρίζει ότι «με αυτό το ποσοστό επενδύσεων η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον» και πως «το επιχείρημα ότι οι ελληνικές οικογένειες είναι πολύ φτωχές για λιτότητα δεν είναι πειστικό. Η Πορτογαλία, που είναι το ίδιο φτωχή χώρα, είχε ένα πολύ πιο υψηλό ποσοστό λιτότητας».

902.gr

Η «Αυγή», ο Μαρξ και οι σημαιοφόροι του καπιταλισμού


Καρλ Μαρξ - Φρίντριχ Ένγκελς: Συζητώντας με εργάτες (Εργο του A. Venetsian, 1961)
Καρλ Μαρξ - Φρίντριχ Ένγκελς: Συζητώντας με εργάτες (Εργο του A. Venetsian, 1961)
Η «Αυγή» της περασμένης Τρίτης καλύπτει το μισό πρωτοσέλιδό της με μια αναπαράσταση του Καρλ Μαρξ σε έντονο κόκκινο φόντο, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Ακολουθούν στο εσωτερικό της εφημερίδας κύριο άρθρο καθώς και άρθρο με τον τίτλο «Επαναστάτης, οραματιστής, επίκαιρος». Πρόκειται για την ίδια εφημερίδα που στηρίζει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ως σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή καθώς και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης του κεφαλαίου στους εργαζόμενους, σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.
 Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που αναλαμβάνει εμπροσθοφυλακή του κεφαλαίου, προσποιείται ότι τιμά την Ιστορία του επαναστατικού εργατικού κινήματος. Από τις ψεύτικες τιμές στον Νίκο Μπελογιάννη, που τον εμφάνισε ως «αγωνιστή της δημοκρατικής ομαλότητας», μέχρι την επίσκεψη του Τσίπρα στον τόπο θυσίας των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή. Ετσι, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζεται πλέον με τη ΝΔ για το ποιος είναι ο αυθεντικός εκπρόσωπος του φιλελευθερισμού και ο κληρονόμος του αστικού διαφωτισμού, θυμάται ταυτόχρονα τον Μαρξ. Για την ακρίβεια μια καρικατούρα του Μαρξ, που καμία σχέση δεν έχει με το ανατρεπτικό, επαναστατικό περιεχόμενο της κοσμοθεωρίας του. Δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς. Χωμένος μέχρι τα μπούνια στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου έχει ανάγκη τη μάσκα του «αριστερού», του «κομμουνιστή με ανθρώπινο πρόσωπο», προκειμένου να συνεχίσει να εξαπατά ένα κομμάτι του λαϊκού κόσμου.

«Ανοχύρωτη πόλη» η Θεσσαλονίκη του δημάρχου Μπουτάρη






Από atexnos3 στο Μαΐ 12, 2018        Απόψεις


Η πρόσφατη νεροποντή που έπνιξε τη Θεσσαλονίκη δημιουργώντας καταστροφές σε οικίες και καταστήματα και ταλαιπωρώντας χιλιάδες κατοίκους ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις της πόλης σε αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές. 

Πρόκειται για ελλείψεις που αφήνουν μια πόλη ενός και πλέον εκατομμυρίου κατοίκων κυριολεκτικά ανοχύρωτη απέναντι σε φαινόμενα έντονης κακοκαιρίας. Το έργο το ‘χουμε ξαναδεί στο παρελθόν, με μια ισχυρή βροχόπτωση να αρκεί για να μετατρέψει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης σε ποτάμια, δημιουργώντας παράλληλα μια σειρά προβλημάτων όπως διακοπές στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση μεγάλων τμημάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος.